Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fel signal till spelarna utanför Blågult

Olof Lundh

Erik Hamrén tog ut 20 spelare till Brasilien-matchen.
Han går till match med 18.
Signalen till alla utanför blir: ni duger inte.

Presskonferensen på Scandic Park i centrala Stockholm gick mot sitt slut när jag frågade förbundskapten Erik Hamrén om Mathias Ranégie. MFF-anfallaren är inte med i landslaget trots en rad återbud. Under 2012 har han gjort tio mål och under de tre senaste säsongerna har han ordnat 43 mål och elva assist.

Hamrén var rak om att Ranégie inte är tänkbar som nia i hans landslag då han inte är en tillräckligt bra djupledslöpande anfallare, och när det handlar om platsen som tia så är Zlatan Ibrahimovic och Ola Toivonen bättre. Att landslaget blivit hårt drabbat av återbud var trist, men det räcker med de 18 spelare man har nu.

Annons

En konstig signal. För trots allt var 17 av de 20 uttagna från EM-truppen och de nya var Marcus Berg, Alexander Gerndt och Oscar Wendt, och med Johan Elmander, Markus Rosenberg och Martin Olsson så hade det varit noll förändringar. Visst, jag fattar att Hamrén har sin grupp som han bygger vidare på, men de som är utanför behöver känna att de kan vara med.

Det är roligt att Alexander Kacaniklic blev inkallad efter att Emir Bajrami blev skadad, för även om han är ung och oprövad så har han gjort det bra i Premier League under våren. Det oroar lite att Hamrén o Co inte ens var i London och kollade in honom under våren, för det var uppenbart att förbundskaptenen hade rätt svag koll.

Nej, Sverige är inte Brasilien som kan ta ut tre-fyra landslag. Ändå förvånar det att inte Hamrén tar chansen att uppmuntra en del utanför truppen och även ger sig själv möjligheten att kolla in en del av dem. För plötsligt är det kvalmatch och en hel del skador, och då vet inte riktigt förbundskaptenen vad alternativen är.
Annons

Mathias Ranégie är inte perfekt för Hamréns strategi, men visst borde MFF-anfallaren vara värd att kolla in för att se om det kan vara en möjlighet vid plan B. Tänk en match där Sverige jagar mål och man får in MFF-anfallaren på topp framför Zlatan Ibrahimovic. Oavsett är det rätt signal till både allsvenska spelare och andra utanför att ge dem en chans att glänsa.

Naturligtvis är det tramsigt att Ranégie går ut och hånar Hamréns risiga engelska, men jag förstår MFF-anfallarens besvikelse. Känslan är att något från återbudet i vintras hänger kvar, för sett till hans målproduktion så borde han fått en möjlighet att visa upp sig. Särskilt sett till den rad av återbud som Sverige fått, och jag fattar att han lägger ner.

På onsdag möter Sverige Brasilien i en av två träningsmatcher (den andra är mot Kina 6 september) innan VM-kvalet drar i gång mot Kazakstan 11 september. Därefter är det två VM-kval till i oktober (Färöarna och Tyskland borta) innan det blir lite andrum till våren 2013. Inför matchen mot Brasilien kallade Hamrén 20 spelare, men nu räcker det med 18.
Annons

Rätt tydligt besked om att Erik Hamrén har sina gubbar och för att slå sig in bland dem behöver man verkligen prestera. Att en del inne i gruppen knappast haft så starka säsonger eller EM-slutspel spelar mindre roll, för där ger förbundskaptenen dem förtroende. Det är bra, men det får inte gå ut över de som vill in och visa vad de kan.

På den första presskonferensen inför Brasilien-matchen undrade jag om inte Hamrén var orolig sett till att det inte verkar komma fram tillräckligt bra alternativ sett till hans trupp i princip är identisk med EM-truppen, men det var inget förbundskaptenen var störd över. Snarare var det återbuden som gjorde att Sverige inte kunde slipa på spelet inför VM-kvalet med den grupp han vill ha.

Är inte övertygad om att det är rätt sätt att skapa konkurrens i ett landslag. De som är utanför måste få möjligheten att känna på det och i så fall kan även Hamrén befästa sin uppfattning att de här spelarna inte håller. För visst borde det funnits plats för Mathias Ranégie och antingen Albin Ekdal eller Jimmy Durmaz?
Annons

*****
TT:s Niclas Green undrade hur Hamrén blivit mottagen i Sverige efter EM? Av grannar och folk när han tankade bilen. Grannarna var alltid snälla, men även ute i landet var folk positiva och vill att Sverige ska fortsätta spela den fotbollen. Undrar om de inte helst av allt vill se Sverige vinna?
*****
Är rädd att ett OS-trött Brasilien (förstärkt med sju spelare) knappast kommer att uppträda som det världslag Erik Hamrén pratar om. Självklart kryllar det av äss: Hulk, Neymar, Dani Alves, Thiago Silva, men det är trots allt bara ett stopp på vägen hem.
*****
Sveriges startelva: Isaksson – Lustig, Granqvist, Olsson, Safari – Elm, Wernbloom – Larsson, Ibrahimovic, Wilhelmsson – Berg.
Möjligt att Anders Svensson tar Wernblooms plats. 
*****
Alexander Gerndt spelade 90 minuter för Utrecht i helgen och kan troligen spela i ligan kommande helg. Undrar hur allvarlig skadan var egentligen? Jag fattar att han vill ducka alla frågor och all turbulens och stanna i Holland.
Annons
*****
Glad att Råsunda blir fullsatt när arenan ska avsluta sin landslagstjänstgöring. Det är den värd.
Publicerad 2012-08-14 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto