POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Förstår att Zlatan inte vill snacka om slutet

Zlatan Ibrahimovic blir 34 år i höst.
Slutet närmar sig.
Förstår att han varken kan eller vill tala om när det är färdigspelat.

På fredag väntar en i raden av ödesmatcher för Sverige och för förbundskapten Erik Hamrén måste det vara skönt att se lugnet hos lagkapten Zlatan Ibrahimovic. PSG-stjärnan har precis gått igenom en rejäl storm i Frankrike och som knappast bedarrat och innerst inne har det säkert känts.

Jo, jag vet att han svarade med ett hat trick och gester till kritikerna men glöm inte att han bad om ursäkt för delar av utbrottet två gånger. Kan inte minnas många gånger som Zlatan Ibrahimovic bett om ursäkt offentligt, och det har ändå funnits några felsteg på vägen till toppen.

I dag sitter han högst upp och det var en relevant fråga från Simon Bank om han någonsin får mothugg eller kritik. Varje dag, svarade Zlatan, och inte bara i familjen, även om han sedan sköt in sig på den påstådda cirkusen i Frankrike och sa att den inte kliade honom det minsta och ingen kunde slita honom från toppen.

Stridsviljan finns onekligen där. Det är fascinerande att än funkar det gamla tricket på Zlatan, att använda sig av omgivningen – och hur korkad och fel den har – för att piska sig till att uträtta nya stordåd. Samtidigt finns det ingen anledning att byta variant om det fortfarande går.

Det går att se på ögonen när frågan landar fel eller om det är något som är inte lockar honom. Som frågan från Expressen om Pia Sundhages stående inbjudan om att inspirerar damlandslaget…som bemöttes med ett korrekt svar om att när han har tid så kommer han.

Släpp det, Sundhage. Dina spelare är knappast intresserade av just den inspirationen. Även om det inte är en nyhet, men sällan basuneras ut, så är det alltid glädjande att höra om hur Zlatan och en del av de andra stjärnorna givetvis ställer upp och träffar barn som är sjuka och behöver uppmuntran.

Presskonferenser med Zlatan Ibrahimovic kan onekligen variera. Från rätt trista tillställningar med korta, tvära svar till tillfällen då han vill snacka och gärna ger både långa och fylliga svar. Övningen inför mötet med Moldavien tillhörde den senare kategorin, och att bryta då är inte spelförståelse.

Samtidigt har närmare 20 år i branschen lärt mig att det vi ser från ett podium inte alltid behöver vara verkligheten. Både Sven-Göran Eriksson och Fredrik Ljungberg kunde köra tricket att bli ombedda att presslirare ska bryta men sedan framstå som generösa när de väljer att köra på.

Även om Zlatan svingade friskt – allt från domare, ministrar, journalister och andra svenska spelare som inte tar plats fick en del passningar – så var det uppenbart att han var villig att ta strid för vissa frågor och mål i karriären, och snacket kunde gärna ha fått fortgå.

Håller med Zlatan om att domare inte får tillräckligt med följder när de gör fel och att både Uefa och de franska domarna borde ta efter den svenska domarkåren när det handlar om att tala med pressen och indirekt spelare och fans efteråt. Större öppenhet kring domarna vinner alla på.

Zlatan var tydlig med att det är skitsnack kring alla flyttplaner och att ilskan kring domarinsatserna, regelverket i Frankrike och de efterföljande reaktionerna ska hänga ihop. Han trivs i klubben och i landet. Ja, ja, vi får väl se och först när fönstret stänger i augusti så vet vi.

Samtidigt är givetvis Zlatan medveten om att det är svårt att flytta när man ska fylla 34 år och är en av världens bäst betalda spelare. Det finns få aktörer och klubbar som kan axla den lönen och dessutom är det i högsta grad osäkert om det är ett projekt som lockar honom.

På fredag väntar Moldavien i det som kan vara Zlatans sista kvalspel. Det gick att ta på Zlatans önskan att spela ännu ett stort mästerskap för Sverige. Efter fem stycken utan riktig kröning är det givet att han vill leda Sverige även i Frankrike 2016, men orkar han ladda om efter det?

Det är ingen hemlighet att Zlatan inte alltid upplevt att landslaget håller den kvaliteten som han hade önskat. De spelarna som var med i hemmamatchen mot Irland för ganska exakt två år sedan fick i paus höra av lagkaptenen att han knappast var imponerad av dem, och det uttryckt hårt och tufft.

Moldavien är ännu en ödesmatch och det värsta är att det är positivt om det blir fler sådana eftersom det betyder att Sverige är med i kampen om att nå EM 2016. Moldaverna har bara tagit en poäng, mot Ryssland borta, och även om man är sist i gruppen så blir det svårt att ordna tre svenska poäng.

Varför det? Ja, mestadels beror det på att Sverige är svagare än på många år – inte bara Fifa-rankningen tyder på det - och man har många nya, unga och oprövade spelare. En grund som kan bli bra men där det inte finns några garantier att Hamrén får ihop mixen av etablerade veteraner och de nya spelarna tillräckligt.

Zlatan kan inte vinna matchen på egen hand men han är avgörande på många vis. Inte bara genom att göra det han kan bäst på planen utan att även få de unga att växa och våga ta för sig. Likt Henrik Larsson visade vägen för Zlatan när han började ta plats i landslaget, som när Larsson gav bort en straff mot Bulgarien i EM 2004.

Naturligtvis kommer frågan om hur länge Zlatan ska köra på upp. Det är givet med tanke på att lagkaptenen fyller 34 och det finns en nyfiken och oro. Även om fotbollen och dess uppmärksamhet inte försvinner när han slutar spela fotboll – något Zlatan verkar tro – så blir det väldigt annorlunda.

Fattar verkligen att Zlatan varken kan eller vill svara på att han slutar den dagen. Hur skulle han kunna veta det? Han har visat att även anfallare i hans viktklass kan hålla hög nivå även efter det vanliga bäst-före-datumet. Faktum är att hans målsnitt i klubblaget 2014-15 är ett av de högsta i karriären.

Det vore bara korkat att säga att det är färdigspelat i landslaget efter EM-kvalet. Mycket möjligt att så är fallet, men lex Henrik Larsson visade att det är svårt att hålla den typen av löften då saker och ting förändras. Zlatan kan säkert inte svara, men det finns inte heller någon anledning att göra det.

Publicerad 2015-03-25 kl 13:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå