Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Fotboll är tyvärr så mycket mer än fotboll i Turkiet

Ingen har väl missat oroligheterna i Turkiet.
Där president Erdogan gått hårt åt alla som ifrågasätter hans sätt att styra landet.
Även fotbollen får känna av det.

Om du jobbar som journalist i Europa och bevakar fotboll har du garanterat blivit mejlbombad gällande en korruptionsskandal i turkisk fotboll. Man kan dock konstatera att mejlbombning sällan är rätt väg att gå om man vill ha uppmärksamhet för sin sak, för artiklarna har blivit få.

Samtidigt finns det en sådan frustation kring de som bevakar fotbollen i Turkiet över en korruptionsskandal och ruttenhet som inte bara har turkisk fotboll i ett punggrepp utan även sträcker sig hela vägen upp till nuvarande presidenten Tayyip Erdogan.

Önskar att jag på ett lättförståeligt vis kunde ge en beskrivning om vad som skett, men det är lättare att förklara ett kärnkraftverk på twitters 140 tecken. Klart är att den turkiska polisen för tre år sedan rullade upp en härva med riggade matcher och Fenerbahce, Istanbul BB samt Besiktas var indragna.

Tre år senare har förvisso Fenerbahce blivit stoppade från spel i Europa i olika sammanhang och en hel del arresteringar gjorts men det har inte lett särskilt långt och Erdogan körde igenom en lag för att begränsa straffen mot klubbarna. Det turkiska förbundet har efter Erdogans påtryckningar agerat för att stoppa nedflyttning av en del inblandade klubbar och det kryllar av beskyllningar.

President Erdogan och hans entourage hävdar att alla anklagelser mot dem handlar om en maktkamp som gäller så mycket mer än fotboll, och pekar på den religiöse ledaren Fethullalh Gulen som driver skolor och har stora mediaintressen och duon kämpar om makten över Fenerbahce.

Samtidigt har Fenerbahces tidigare president dömts till sex år i fängelse men ännu har inte domen vunnit lag kraft och klubbens fans är på Erdogan och kallar honom en tjuv. De mobiliserade en enorm demonstration tidigare i år och man hör ofta att presidenten och den tidigare premiärministern är en tjuv från läktaren.

Fortsättning följer i det turkiska rättssystemet i januari och om de ska kunna tvätta den byken på Sten Andersson-vis så räcker inte Bosporen till. Därav mejlbombningarna av journalister i andra länder, för att på så vis sätta tryck på Uefa och Fifa som agerar en del men inte tillräckligt.

Det är ingen nyhet att Turkiet har problem med demokrati och granskningar och landet är i topp när det gäller att bura in journalister. Ovanpå det har president Erdogan försökt gå Nordkorea-style genom att stänga ner Youtube och twitter för att bespara det turkiska samhället den plågan.

Kanske en aning ironiskt att Sveriges U21-landslag mötte Turkiet borta när polisen 2013 gick till attack mot demonstranter i Istanbul när de ville protestera mot ett byggprojekt i Geziparken. De svenska spelarna klagade på tårgasen, men de kunde ju dra hem dagen efter. Att fotbollsfans deltog i protesterna har bidragit till att Erdogan gått hårt åt fotboll.

Ändå är det som om händelserna i Turkiet gått under radarn, och det är en advokatpolare som mejlar mig och berättar om hur svårt det blivit att gå på fotboll i landet. Kommer man från utlandet är det i det närmaste omöjligt eftersom Erdogan infört ett system hämtat ur en George Orwell-roman.

Visar sig när jag kollar upp det att turkisk ligafotboll har en publikkris. Man har bara 8500 i snitt på matcherna i Süper Lig. Skälet är Erdogans system där man måste registreras och skaffa ett speciellt kort för att få köpa biljetter till toppligornas matcher, vilket fått supportergrupper att skriva under ett protestbrev:

“The e-ticket system does not only demote the concept of supporter to a customer, but it also files all our private data. “The system aims to prevent supporters from organizing and is designed to demolish stadium culture and supporter identity.”

President Erdogan vet kraften i fotbollen och vill ta bort möjligheten för hans motståndare att ta hjälp av fotbollens massor, men vet också hur man använder sporten populistiskt och stod för tre mål när han invigde en ny arena i en match med kända och mäktiga män i landet, och där den förre Kasimpasa-spelaren inför presidentvalet körde tröja 12 eftersom han ville bli landets tolfte president. 

Dessutom sköts hela systemet med e-biljetter av banken Aktif Yatirim Bankasi AS som har kopplingar till Erdogans svärson, och banken har närmare tio miljarder kronor i kortfristiga skulder i juni och behövde cashen, helt enkelt. Då får fotbollen ställa upp.

Det är naturligtvis inget nytt att härskare tar kommandot över sporter för att kunna köra sina bröd-och-cirkus-upplägg, men problemet är att omvärlden bara tittar på och varken säger något eller agerar. Nu har det turkiska förbundet och klubbarna börjat ligga på Erdogan, systemet hotar fotbollen.

Återstår att se om Erdogan lyssnar. Tveksamt sett till att han driver landet i en riktning som har stöd av drygt hälften av invånarna och det handlar om att gå mer och mer i en riktning som öppnar för islam och man har tillåtit slöjor i skolan och förbjudit tatueringar och piercing för skolungdomar.

I veckan fick en nyhet från svenskklubben Genclerbirligi spridning. Ordförande Ilhan Cavcav kommer att bötfälla spelare som har skägg och vill att det turkiska förbundet ska agera. Varför? Jo, Cavac kopplar ihop skägget med skolor som utbildar i Islams lära och rasar mot att Uefa vill stoppa förbudet.

”Jag är så trött på Uefa, jag önskar att vi kunde spela vår fotboll någon annanstans”, suckade Cavcav. Det är en bredsida av politiska undertoner mot Erdogan som vill driva Turkiet åt andra hållet. Kampen om makten fortsätter och fotbollen har hamnat i kläm och blivit så mycket mer än fotboll.

Det är här man hade velat att Karl-Erik Nilsson o Co klev fram och agerade istället för att låta sig köpas av Iran som kommer till Friends Arena för att spela match. En regim som har mer gemensamt med den turkiska än med Sverige men där de svenska skygglapparna är hissade som vanligt.

Publicerad 2014-11-21 kl 12:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons