Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Genrepet pekade på Sveriges brister – går de att fixa?

Ett makedonskt B-landslag var slagpåsen när Sverige VM-kvalgenrepade, och visade prov på en del kända svagheter.
Hinner Hamrén fixa till dem till fredag kväll? 

En svensk seger, en fixad nolla, en rad skapade chanser och en briljerande Alexander Kacaniklic. Givetvis hade Erik Hamrén en del att vara nöjd över efter 1-0 i VM-kvalgenrepet mot Makedonien, men det är knappast de delarna han funderar mest på inför avresan till Wien. Snarare fastnar han på bristerna som tittade fram.

ANNONS

Sverige möter ett pånyttfött Österrike på fredag kväll och en förlust gör att det blir en öppen kamp om andraplatsen inför höstens avslutande fyra VM-kvalmatcher. Då kan Hamrén o Co glömma att utmana Tyskland om förstaplatsen och dessutom är både Irland och Österrike med i fajten om att ta sig till playoff.

Därför måste det oroa att landslaget inte dödade matchen mot Makedonien långt tidigare. På 20 avslut blev det bara ett mål och man radade upp exempel på bristande effektivitet och på Ernst Happel-stadion blir det betydligt längre mellan möjligheterna, och då måste man ta vara på de lägena som man får.

Efter urladdningarna mot Tyskland och England där Sverige gjorde åtta mål så har det riktiga landslaget bara mäktat med tre mål på fyra landskamper. Även om det var ett steg i rätt riktning jämfört med landskamperna i mars (dubbelt 0-0 mot Irland och Slovakien) så får vi inte glömma att detta var ett svagt lands B-landslag.
ANNONS

Tempot blev därefter och det vara bara i perioder som Zlatan o Co fick fart på det, och den här kvällen var framför allt Alexander Kacaniklic ett tillskott med sin vilja, mod och kreativitet, men även Sebastian Larsson var bättre än på länge i landslaget. Deras löpningar kring Zlatan gav möjligheter och öppningar.

Längst fram var det bättre när Johan Elmander fanns på planen, inte för att han är i stöten direkt utan för att han sliter och jobbar som få andra och det ger öppningar. Efter att han klev av och en ointresserad Ola Toivonen kom in så blev det inte bättre och det talar för att Elmander har startplatsen på fredag kväll.

Zlatan Ibrahimovic skällde ut Toivonen efter att han inte passat bollen och det är en del av lagkaptenens vanor och det är uppenbart att han inte alltid är tillfreds med hur lagkamraterna agerar. Samtidigt var PSG-stjärnan betydligt mer delaktig och taggad än senast mot Irland och det är ett måste på fredag.
ANNONS

 På mittfältet gjorde Albin Ekdal en habil debut men varken han eller Kim Källström övertygad och det måste vara öppet kring vilken duo som startar i Wien. Nu ansluter Anders Svensson, Rasmus Elm och Pontus Wernbloom och för egen del hade jag föredragit de två förstnämnda eller möjligen Svensson-Källström sett till Elms svårigheter att övertyga.

Defensivt så höll Sverige nollan men det var tydligt att man var sårbart när Makedonien ställde om och Oscar Wendt fick glidtackla med stor risk för att reda upp ett friläge och Andreas Granqvist räddade Per Nilsson. Även Andreas Isaksson var ute och fladdrade och han och Jonas Olsson var oense efter ett läge.

Nej, det är inte bara backlinjen som brister, utan det är mer en smula osäkerhet i hela lagets agerande som skiner igenom då och då. Försvarsspelet börjar i fronten och det är som om det inte är synkat bra nog i hela laget, något som måste sitta när Alaba o Co vräker framåt i jakten på en viktig seger.
ANNONS

Inte heller de svenska uppspelen från de bakre linjerna var hundra och det är något som ett vassare motstånd kommer att straffa. Självklart var det en träningsmatch och man kan inte annat än hålla nollan och vinna, men det är givet att Österrikes spioner såg svagheterna i det svenska försvarsspelet.

Hinner Erik Hamrén fixa till det? Ja, på fredag kväll ser vi hur han lyckats och på ett sätt var det bra att Sverige inte krossade Makedonien med 6-0 utan snarare visade prov på svagheter så att man lägger all kraft på att stärka dem på Ernst Happel-Stadion och fixar poäng så att drömmen om Brasilien lever vidare.

*****

Ännu en säkerhetsskandal på ett av förbundets arrangemang. Redan innan Sverige-Makedonien var SvFF:s trovärdighet låg sett till att man har svårt att lösa säkerheten på sina egna matcher. Förutom Messi-kramaren i februari så var det de kaotiska scenerna på cupfinalen häromveckan och nu en rad personer som sprang in på planen.
ANNONS
Sett till hur bevakningen såg ut när matchen drog i gång är det inte förvånande, och att börja prata om stängsel är för tidigt sett till att man inte ens har ordenligt med vakter. På flera ställen var det stora luckor bland publikvärdarna och de flesta såg ut att snarare vara där för matchen än för att hålla folk på läktarna.
Förbundets långvariga retorik om klubbarnas ansvar har helt tappat i värde sett till att man inte kan fixa det själv och det handlar om att SvFF måste se till att få en organisation som kan lösa säkerheten på ett korrekt sätt.
Att Zlatan skämtar om att det var småbarn som sprang in i jakten på en kram är sin sak, han har andra saker att fundera på, men för svensk fotboll är inte okej att det sker gång på gång och framför allt inte så lätt.

*****

Hörde att Roland Andersson och Thomas Sjöberg var klara för att börja jobba under Sven-Göran Eriksson i Dubai-klubben al-Nasr men plötsligt hade den tidigare stortränaren slutat i klubben och tagit sikte på Kina. Snabba ryck.
ANNONS

*****

Nästan 15 000 åskådare på Swedbank Stadion var okej sett till att matchen knappt blivit marknadsförd, men det är ändå trist att landslaget inte drar fullt hus. Där har förbundet ett jobb att göra, för även om Malmö FF arrangerade så slår tomma läktare mot landslagets varumärke.

*****

Semestrande Markus Rosenberg hälsade på i det svenska omklädningsrummet. Underligt att han inte är med i truppen sett till anfallsbristen.

*****

Tystnaden från den annars frispråkige John Guidetti talar ett rätt tydligt språk. Ingen verkar veta när han kommer tillbaka eller om han ens kommer tillbaka?

*****

På sitt sätt imponerande att Jönköping-Falkenberg drog 2000 åskådare när man spelade samtidigt som landslaget. Ändå udda att lägga matcherna mot varandra.
Publicerad 2013-06-04 kl 09:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto