Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Glöm VM 2018, om inte Blågult vinner allt i vår

Olof Lundh

Många pekade på 2014 och talade om det sämsta landslagsåret på många år.
SvFF-basen Karl-Erik Nilsson såg viktiga segrar.
Ingen kommer runt är att det sänker Sveriges drömmar om VM 2018.

I dag öppnar Erik Hamrén landslagsåret i Abu Dhabi med en rad möten med sin ledarstab. Förbundskaptenen tog Marcus Allbäck, Håkan Ericson, Reine Almqvist och Peter Wettergren på ett flyg till Förenade Arabemiraten redan på torsdagen för att börja förbereda sig inför ett helt avgörande år för landslaget.

EM-kvalet med en plats i Frankrike 2016 är givetvis prioriterat och kvalspelet börjar redan i mars, då Moldavien väntar i Chisinau. Sedan är det ytterligare fem matcher till innan det i oktober står klart om Sverige nått EM, eventuellt får spela playoff i november eller missar det hela.

Ovanpå det ska Hamrén givetvis diskutera hur man bäst hanterar att Sverige EM-kvalar 14 juni, Montenegro hemma, och samtidigt ska kunna skicka det bästa möjliga manskapet till Tjeckien för U21-EM. Ett mästerskap som drar i gång 17 juni och där man parallellt med A-landslaget ska ligga samlat och träningsspela.

ANNONS

Lägg till att det haglat in återbud till den trupp som Hamrén tagit ut för träningsmatcherna mot Elfenbenskusten och Finland Zayed Sports City Stadium. Två rätt starka motståndare, inte minst storlaget med bröderna Touré, Bony och andra stjärnor som laddar för det Afrikanska Mästerskapet med en match mot Sverige. 

Många kniviga frågor och avvägningar, och då tror jag knappast Hamrén är så plågad av Fifa-rankningen som SvFF-basen Karl-Erik Nilsson och hans nya generalsekreterare Håkan Sjöstrand borde vara. Betyder det egentligen något att det usla 2014 inneburit att Sverige fallit till 44 plats i december?

Tyvärr är svaret att Fifa-rankningen betyder mycket. Den är grunden till seedningen av lagen inför lottningen av VM-kvalet till Ryssland 2018. Vilket sker i sommar, och allt talar för att Sverige hamnar i den fjärde seedningsgruppen, vilket aldrig hänt tidigare.
ANNONS

MÖJLIG SEEDNING INFÖR VM-LOTTNINGEN

Pot 1Tyskland, Holland, Rumänien, Belgien, Portugal, England, Italien, Tjeckien, Spanien
Pot 2Kroatien, Schweiz, Slovakien, Frankrike, Israel, Österrike, Ukraina, Island, Danmark 
Pot 3Wales, Polen, Skottland, Nordirland, Serbien, Grekland, Bosnien-Herzegovina, Ungern, Slovenien
Pot 4Sverige, Irland, Albanien, Montenegro, Turkiet, Norge, Finland, Bulgarien, Armenien
Pot 5Estland, Litauen, Makedonien, Lettland, Vitryssland, Cypern, Moldavien, Azerbajdzjan, Färöarna
Pot 6Kazakstan, Liechtenstein, Georgien, Malta, Luxemburg, Andorra, San Marino

Källahttps://www.football-rankings.info/

Senaste VM-kvalet, till Brasilien, då var Sverige i den andra seedningsgruppen och lottades mot Tyskland. I det kvalet var det noll lag utav nio i seedningsgrupp fyra som nådde VM-slutspelet och blott tre stycken från seedningsgrupp tre (Schweiz, Belgien och Bosnien) som kom hela vägen till Brasilien.

ANNONS

Mejlade med Eduard Ranghiuc, som är en matematisk guru och driver en sajt om rankning och gör projektioner. Han kan inte se att Sverige har en chans att nå seedningsgrupp två, men en liten chans att nå grupp tre men då måste landslaget vinna en rad matcher i vår och andra lag samtidigt göra svaga resultat.

Fram till att Sverige ska placeras in i en VM-kvalgrupp väntar Elfenbenskusten, Finland, Moldavien, Iran, Montenegro och Norge. Dock räknas inte matchen mot Finland till Fifa-rankningen, då det var ett önskemål från det finska förbundet. Klart är att Hamrén o Co inte kan ha ett nytt 2014 för att hålla liv i VM-hoppet.

Kollade även historiskt och Sverige har aldrig legat så här långt ner inför en VM-kvalottning. Inför VM 1990 och 1994 då var man i den tredje seedningsgruppen men då var det färre landslag och dessutom fler platser att slåss om på färre länder. I en tid när Europa kanske tappar en plats så blir det trängre.
ANNONS

Efter VM-bronset 1994 var Sverige rankat i förstagruppen till VM-kvallottningen 1998 och det höll i sig till 2002 och 2006. Så de åren slapp Sverige alltså de värsta motståndarna som alla fanns i samma seedningsgrupp, men till VM-kvalet 2010 halkade till seedningsgrupp 2 precis som till VM-kvalet 2014.

Annat när det svenska landslaget ska kvala sig till Ryssland. Då är det troliga att man får två riktigt svåra motståndare, kanske tre, och samtidigt är det bara gruppettan som når VM helt säkert. För de bästa grupptvåorna väntar ett playoff, och motståndet där kan bli som senast: Ronaldo-klass.

Till VM i Brasilien hade Europa, eller Uefa, 13 platser, och nu är Ryssland med som arrangör och vad betyder det? Frågan är om Fifa-basen Sepp Blatter driver igenom sitt vallöfte om fler platser till Asien och Afrika på bekostnad av Europa? Ja, ni fattar själv, nålsögat till Ryssland blir mindre och mindre.
ANNONS

Dessvärre har Sverige inte hjälpt sig självt genom att gång på gång göra svaga resultat. För även om det var två viktiga segrar mot Estland och Liechtenstein, som Karl-Erik Nilsson såg det, så går det inte att luras längre – bara segrar räknas för att VM-hoppet ska hållas vid liv.
Publicerad 2015-01-09 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto