POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Hamrén behöver en gnutta tur – och fler spelare

På söndag strax efter lunch avgörs Erik Hamréns öde.
Mardröm eller dröm?
EM-kvalet kan bli en ren plåga eller en triumfartad färd till Frankrike.

Tur och tillfälligheter styr inte sällan våra liv. Även om vi inte alltid vill erkänna det eller tro det när vi planerar, förbereder och gör vårt yttersta för att nå uppsatta mål så hänger det ofta på att en lucka öppnar sig eller att man får en chans eller möjlighet.

Självklart krävs det slit, hårt jobb, planeringen och förberedelser för att kunna utnyttja turen, tillfälligheten och möjligheten som dyker upp. Så det är inte förgäves, men för att bara ta en lottning så handlar det om att Ruud Gullit, Peter Schmeichel, Bixente Lizarazu och de andra drar rätt.

För att bara ta den första gruppen av seedade lag så är det skillnad att möta Spanien, Tyskland, Italien och Holland eller att få ta sig an Grekland eller Bosnien. De två sistnämnda är betydligt lättare att rubba än några av världens bästa landslag.

Givetvis kommer Erik Hamrén att vara spänd på söndag i Nice då Uefa lottar EM-kvalet. Efter ett lyckat kvalspel som slutade i ett EM-haveri 2012 följt av VM-kvalet, som stupade mot Cristiano Ronaldo och semester i sommar snarare än ett VM-slutspel, så är EM i Frankrike ett måste för att definiera förbundskaptenen.

Hamrén dansade in från väster en höst och talade om drömmar, mästerskapsmedaljer, attityd, vilja och shajning. Utlovade en offensivare fotboll och fick med sig lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic på tåget och det har verkligen sprakat till ett antal gånger, men resultatet sticker inte ut.

Att ta Sverige till EM 2016 är ett måste för Erik Hamrén och lägg till att det är betydligt lättare än tidigare då alla gruppettor och grupptvåor når EM ihop med fem grupptreor. Av 53 landslag som inleder EM-kvalet så går 23 landslag till Frankrike 2016 och det är ett upplagt läge där det är fiasko att missa.

Sverige är den andra seedningsgruppen och de resterande fem grupperna är fyllda av både minor och blåbär. Det är stor skillnad på Slovakien, Slovenien, Norge och Israel jämfört med Serbien, Turkiet, Österrike och Polen. I grupp fem slipper alla gärna Lars Lagerbäcks Island.

Bland blåbären och skitgängen i den sista seedningsgruppen så sticker Kazakstan och Färöarna ut som ett motstånd man gärna slipper. Även om Sverige tog sex poäng i senaste kvalet så var det inga lättmanövrerade matcher, och går ej att jämföra med Gibraltar, San Marino, Liechtenstein och Luxemburg.

Sveriges seedningsgrupp kommer att vara sist ut och då kommer redan topplag, minor och blåbär vara spridda i de nio grupperna där åtta har fem lag och en grupp har fyra lag. Där och då kommer Hamrén att kunna följa processen som bestämmer hans öde och om han har stolpe in eller stolpe ut.

Ett udda inslag är att Frankrike kommer att ingå i den kvalgrupp som till slut bara får fem lag men att det blir rena träningsmatcher. Skälet är tv-pengar och att Uefa byggt om EM-kvalet till att likna mer Champions League och där man sprider ut matcherna under sex dagar istället för som tidigare två till tre.

Ja, vad säger man? Det är den moderna fotbollen och utvecklingen drivs av förbunden. Därför måste även England, Tyskland, Italien, Spanien och Holland hamna i grupper med sex lag, för att de är attraktivast för tv-tittare över Europa och genererar intäkter till sig själva och Uefa.

Av politiska skäl slipper Spanien och Gibraltar att hamna i samma grupp precis som Azerbadjzan och Armenien. I dessa dagar kan man även undra om Ukraina och dess plats i fotbollens värld? Uefa lät matcher spelas i Ukraina men flyttade den som skulle gått i Kiev under torsdagens Europa League. Showen måste fortsätta.          

Efter att Hamrén sett Sverige hamna i en grupp så börjar arbetet att få ihop ett landslag som inte bara ska ta sig till Frankrike 2016 utan även slåss om medaljer där. En försmak fick vi när förbundskaptenen dumpade Jonas Olsson, Andreas Granqvist och gick in på Rasmus Bengtsson och Joel Ekstrand.

Lägg till att Muamer Tankovic blev kallad ihop med Oscar Hiljemark, Emil Krafth, Johan Dahlin och Karl-Johan Johnsson. Lägg till en comeback för Marcus Berg och sedan en hel del av de äldre spelarna som varit med under Hamrén-epoken. Det är naturligtvis bara en början av vad som väntar.

Först i maj och juni när Danmark och Belgien väntar så lär man kunna ana mer av konturerna och för egen del förstår jag inte att Hamrén ratade Alexander Farnerud och att han inte var intresserad av att på egen hand kolla närmare på John Guidetti och inte bara låta Håkan Ericson ha honom i U21-landslaget.

Även när det gäller spelares utveckling handlar det om tur och tillfälligheter. Det var en förbannad otur att John Guidetti åt en illa stekt kyckling och därmed inte kunde följa med till EM 2012 och vem vet var han varit då? På liknande vis handlar det om att Tankovic och Kacaniklic fått möjligheterna att visa i Premier League.

Inte heller där kan Erik Hamrén göra något åt situationen. Även om han säger att han inte lägger energi på sådant han inte kan påverka så tror jag inte för en sekund att han inte ältar både lottningar och spelares möjligheter eller felsteg. För det påverkar honom – även om han inte kan göra något.

Ta bara höstens lottning av VM-playoff där Portugal dök upp och satte stopp för Sverige och där möjligheterna att nå Brasilien varit betydligt större mot alla de andra tre lagen. Inget att göra något åt i efterhand men givetvis svider det. Därför måste Hamrén ha lite flyt på söndag för att hans öde ska se ljusare ut.

Lars ”Laban” Arnesson har gått till historien som en förbundskapten som bara misslyckades. Alla som sett bilderna från Västtyskland-Portugal vet att turen inte var med honom i den matchen och därmed blev det inget Mexiko-VM, och sedan är det alltid bättre att ordna en plats på egen hand, men ibland hänger det på en tillfällighet, vare sig man vill eller ej.

Publicerad 2014-02-21 kl 21:34
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto