Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

Lundh: Hamrén har större problem än en ex-kapten

Anders Svensson kliver in i rollen som tv-expert.

Erik Hamrén får strunta i det.

Förbundskaptenen borde lägga noll energi på sådant han inte kan påverka.

Solen gassade över Stockholms Stadion när landslaget för första gången kände på Erik Hamréns nya spelsystem. Inte helt olikt den modell som Lagerbäck/Söderberg körde vid omstarten 1998, även om Zlatan har andra egenskaper än Johan Mjällby.

Det var 4-3-1-2 och egentligen en rejäl offensiv med Marcus Berg och Johan Elmander på topp framför Zlatan Ibrahimovic. Kim Källström var centralt ankare och hade Jimmy Durmaz och Sebastian Larsson på varsin sida. Framför Isaksson var det Lustig, Granqvist, Antonsson och Bengtsson.

Har för mig att det var det brasilianska VM-vinnande laget från USA 1994 som satte en liknande modell med en diamant på mittfältet och sedan ytterbackar som ska forsa fram och tillbaka. Om Sverige har spelarna för det? Om det löser försvarsproblemen? Återstår att se.

ANNONS

Klart är att även om Zlatan Ibrahimovic blivit en målmaskin i landslaget de senaste åren så är det svårt för Sverige att försvara sig med en spelare som är tia när laget har bollen och nia när man inte har bollen, och där Johan Elmander får köra ett maraton per halvlek för att täcka upp.

Anders Svensson var inne på det i min podd och pekade på att landslaget som lag måste få ut mer med Zlatan och att det handlar om att spela med tre centrala mittfältare bakom superstjärnan men samtidigt ska man ha två offensiva yttrar som ska hjälpa till att skapa rörelse.

Det enda vi med säkerhet kan konstatera är att Sverige släppte in alldeles för mycket mål och att sett till hur kvaliteten på den svenska landslagstruppen sjunker sett till speltid, ligor och så vidare så måste något ske. Om det är Hamréns väg eller Svenssons som är bäst återstår att se.

ANNONS

Har alltid varit fascinerad över hur besatt Erik Hamrén varit av sin omgivning och vad som sägs, skrivs och förmedlas om honom. Det är ingen direkt nyhet men visar att förbundskaptenens mantra om att han inte lägger kraft och energi på det han inte kan påverka knappast stämmer.

Vet inte vem som ska hjälpa Hamrén att hantera det? En idrottspsykolog? En KBT-behandling? För klart är att han hade haft stor nytta av att strunta i allt som följer med när man har ett av de mest uppmärksammade jobben i landet. Framför allt ska man inte ge sig in i striderna.

Anders Svensson har helt rätt i att det inte finns någon anledning för Erik Hamrén att ringa Henok Goitom för att han upplever sig sviken när han inte blev uttagen till vinterturnén. Det finns givetvis fler exempel, och i ett redan dränerande jobb så gäller det att minimera läckorna.

ANNONS

Precis som Zlatan Ibrahimovic var inne på under sin presskonferens i Scandics källare – där han svingande friskt – så är det inget avundsvärt jobb förbundskapten Hamrén har. Sett till att EM-slutspelet är lättare att nå är det ingen omöjlig uppgift, och är Zlatan hel så kan det gå.

Samtidigt är det slående hur felbalanserat landslaget är åldersmässigt och när jag frågade Johan Elmander (33 år i dag, grattis!) om han känner pressen från nya spelare och han säger "oh, ja" och räknar upp Marcus Berg (född '86), Ola Toivonen (född '86) och Tobias Hysén (född '82).

Så när Zlatan Ibrahimovic helt felaktigt hackar på allsvenskan för att man inte släpper fram unga spelare, faktum är att allsvenskan är en av ligorna i Europa som släpper fram flest unga och egenproducerade spelare i dag, så borde lagkaptenen kanske snegla mot sin vän förbundskaptenen.

ANNONS

Ja, ni fattar. Anser fortfarande att Branimir Hrgota borde varit med här för att se om han är något att ha och dessutom ge honom erfarenhet som han inte kan få från en vinterturné då han spelar i Bundesliga. Även om jag inte fattar vad Zlatan har emot John Guidetti så har lagkaptenen rätt i det fallet.

Sedan finns det en del spelare i allsvenskan som väl hade kunnat få möjligheten att få visa upp sig men de får hålla sig till seriespelet och se till att formen består till hösten då det väntar EM-kvalgenrep mot Estland och sedan en resa till Österrike och Wien för kvalpremiär.

Då sitter de senaste dagarnas huvudperson i en tv-studio eller som bisittare i Kanal 5. Som Andreas Isaksson krasst konstaterade: "Han har gått över till den mörka sidan. The dark side". Jo, så är det och det får de leva med – för det är inte så farligt att en gammal spelare har åsikter.

ANNONS

Kan inte se vad skillnaden är på Anders Svensson som berättar sin syn i en podd och Zlatan Ibrahimovic som berättar sin syn i en bok som han gärna marknadsför. Även i Zlatans bok fanns saker som Pep Guardiola kunde sagt att: "Han vet var vi bor, kom och säg det mellan fyra ögon".

Tappade räkningen på hur många gånger Johan Elmander sa "inom gruppen" och anfallaren påpekade att hans mamma uppfostrat honom att ta problem med de berörda apropå att han kritiserade att Anders Svensson svarat på frågor. Däremot visste inte Elmander om Svensson talat med Hamrén.

Anders Svensson ger bilden av att han tagit det med Erik Hamrén, vilket han även vidhöll i en intervju med Expressen under måndagen. Det är inga nyheter för förbundskaptenen, enligt vice-kaptenen. Vem ska man lita på? Ja, jag litar inte på någon men har varit med tillräckligt många gånger när ledare skarvat.

ANNONS

Samtidigt är det som i alla relationer, det finns av olika anledningar olika världsbilder och olika personer upplever samma sak på olika sätt. Därför finns inget riktigt facit, och alla i och kring landslaget vet om att det här är livet och det är bara att släppa och gå vidare.

*****

Fotbollsförbundet ska vara nöjt över att Zlatan Ibrahimovic inte bara jagar Sven Rydells målrekord utan vill gå förbi det rejäl. Därför spelar han landskamperna.

*****

Behrang Safari och Oscar Wendt borde varit på plats när Martin Olsson inte platsar.

*****

Fotbollsförbundet och TV4 ska vara mindre nöjt över att Zlatan Ibrahimovic säger att landskamperna i veckan är meningslösa. Kanske även Erik Hamrén? Fast jag gillar ju ärligheten.

*****

Förhoppningsvis blir EM-slutspelet i Frankrike 2016 och inte EM-kvalet slutet för ett gäng 81:or som gjort avtryck i svensk fotboll: Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och Johan Elmander.

ANNONS

*****

Pelle Nilsson till FC Köpenhamn. Mikael Antonsson klubblös. Jag förstår inte riktigt hur Jonas Olsson kan vara helt borta.

*****

Är Niklas Hult och Pontus Jansson givna i landslaget i höst? De flyttar ju till Ligue 1 och serie A i sommar. Brukar betyda ett kliv in i A-landslaget.

Publicerad 2014-05-27 kl 06:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto