Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Henke har rätt - Zlatan ska spela

Olof Lundh

LUGANO. På ett sätt lät det logiskt. Att vila Zlatan mot Spanien så han kan sänka ryssarna. Men jag lyssnar på Henrik Larsson.

Lars Lagerbäck är den skyldige. Förbundskaptenen lockade in mig i tankarna om att inte spela Zlatan Ibrahimovic mot Spanien genom att tala om att vila spelare.
Visst, det vore logiskt att spara Zlatan och hans knä till ryssarna.

Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att Sveriges segermöjligheter är större mot Ryssland än mot Spanien - och att tre pinnar mot Hiddink & Co kan räcka för kvartsfinal.
Läget kan vara så att oavgjort kan vara nog mot ryssarna.

Dessutom seglar det ju då upp en kvartsfinal och i den eventuella matchen vill Lagerbäck naturligtvis ha Zlatan Ibrahimovic i spel.

ANNONS
Inter-anfallaren gjorde ett mäktigt mål mot Grekland men såg annars inte hundra ut.

Därför fattar jag om Lars Lagerbäck funderar, snackar, vänder och vrider på alternativ med Roland Andersson och de andra ledarna uppe i hotellborgen Villa Sassa.
Om si, då så. Eller, om så, då si. Och så vidare. Kanske ska Zlatan vila och komma in mot ryssarna.

Sett till att Lars Lagerbäck är en noggrann herre så ventilerar förbundskaptenen och hans assistent garanterat varenda tänkbart scenario.
Och väger in Zlatans knä i det hela. Och matchtempot.

Att spelarna tränar mindre och kan köra lite mer valfritt tyder på att förbundskaptenen lärt sig att spelarna känner sina kroppar bäst själv.
De som vill köra och mår bra av det - får det. De andra får köra bäst de vill. Matchen är det som räknas.

Därför kommer han säkert lyssna på Zlatan Ibrahimovic och vad han säger om knät. Däremot tror jag inte Lars Lagerbäck frågar Henrik Larsson vad han tycker.

ANNONS
Klokt nog så snackar förbundskaptenen aldrig laguttagning med spelarna - det lärde vi oss i förra veckan.

Jag stångade mig dock fram till Henrik Larsson i dagens mixed zone - han var högvilt bland de spanska journalisterna - och frågade honom om att vila spelare.
Larsson körde sitt standardsvar om att det är upp till Lasse och han "gör som han blir tillsagd".

Gott så, men när jag undrade om att vila just Zlatan med tanke på den respekt spanjorerna har för anfallaren var Larsson så rak att han svarade:
"Klart att man vill ha en sådan spelare med."

Därefter säkrade han det uttalandet med både hängsle, livrem och säkerhetsnål: det var en svår fråga, och att han inte bestämmer det och det är upp till Lagerbäck.
Efter den stormen som blossade upp kring Zlatan så kanske det är förståeligt.

Ju mer jag började fundera på det måste det vara bättre att Zlatan spelar på. Om han nu är inne i en zon eller fått lite momentum, som Citys Fredrik S Johansson, är det klart att man ska stå på.

ANNONS
Backjätten Carlos Puyol och hans killar blir nog nervösare om Zlatan är med på plan.

Det öppnar för de andra spelarna när Sverige ska kontraslå och sett till hur Zlatan gjorde mot Grekland är det inget som säger att han inte kan göra det igen.
Och blir det tre poäng mot Spanien - då kan han vila mot ryssarna i stället om det nu behövs.

Glöm inte att en gruppseger kan vara avgörande och att man därför ska gå för vinst mot Spanien. För om Sverige slutar som etta får laget en extra vilodag.
Det kan betyda mycket när något storlag står på andra sidan och vägen till Wien är öppen.

*****

Den svenska EM-basens Lugano ligger verkligen vackert inbäddat med de många husen som klättrar ner för bergen och når hela vägen ner till sjön.
Särskilt härligt är det när solen blickar fram, men herregud vad stillsamt det är. Som en svensk småstad en söndag - hela tiden.

ANNONS

Inte ens under EM-matcherna där Schweiz har spelat har det känts nära något engagemang. Någon hetta. Någon passion. Några känslor.
Nog för att Italien ligger nära men det är är något annat.

Vi hamnade en dag och såg en av Schweiz matcher i en sportbar, men inte ens där brydde man sig nämnvärt. Den lätt kraftiga ägarinnan var lite upphetsad och eldig, annars var det avslaget.
Och när hemmalaget säckade ihop dog den lilla glöden.

Okej för att den feta broschyren om skatteplanering, hedge funds och private banking i hotellreceptionen skvallrar om varför en del söker sig hit, det är som det är med Schweiz.

Visst, i Basel är det folk på matcherna men vad trist det är utan folkfesten. På det sättet är det matcherna man längtar efter. För att känna elden. Passionen. Fansens förväntningar, förhoppningar och frossan.

ANNONS
Därför är det gött att lördagen kommer närmare och närmare.

För Lugano må vara vackert som ett ett stajlat vykort, men jag fattar de spelare som drar till Milano och shoppar eller drar ut på golfbanan.
Det räcker ju att ha sina stålar på ett sådant här ställe - man behöver ju inte bo här.

*****

Svenska Spels morgonsoffa verkar vara kanon. Där snackar förbundskapten Lagerbäck och hans vapendragare Roland Andersson ut.
Kanske bättre att sponsorn sköter det - så inte vi i medierna förstör EM-chanserna.

*****

Kaffet på den svenska träningsanläggningen är högklassikt.
Utklassar Råsunda.

*****

Kan det bli annat än Fredrik Stoor? Dorsin?
Nja, skulle inte tro det. Mikael Nilsson var ju vass till vänster och det räcker väl med de ändringar som man måste göra.
Att flytta honom till höger och ta in Dorsin? Nja.

ANNONS

*****

Lider med Kim Källström sett till hur plågad han ser ut. Det gör riktigt ont att inte spela. Riktigt ont.

*****

Johan Elmanders kroppsspråk var något helt annat än tidigare. Han har känning på spel. Anfallare?

*****

Spekulationerna är många om den svenska startelvan. Går inte att läsa ut något från träningar eftersom vi inte får se något.
Tror i dagsläget på följande: Isaksson - Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson - S Larsson, Svensson, Andersson, Ljungberg - Elmander, H Larsson.

*****

Christian Wilhelmssons klubböde lär dröja. Kanske till i slutet av augusti eftersom det blir ett chicken-race ändå in i slutet.
Redan 23 juni samlas Nantes.
Ska han dit då?

*****

Spela Championship är ingen katastrof för Sebastian Larsson, säger hans manager Alex McLeish. Lätt för honom att säga - det är inte långt i från.

ANNONS
Fast det är väl bara en fråga om att få upp priset.
Publicerad 2008-06-22 kl 13:39
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto