Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: HIF kan inte gnälla på brist på chanser

Olof Lundh

Lite internationell erfarenhet? Brist på rutin? Övertända?
Skitsamma hur man tolkar det.
Helsingborg fick chanser så det räckte och blev över – men tog dem inte.

Okej, det är bara halvtid och Gashi, Andersson, Sörum och de andra ska åka till Parkhead i Glasgow och försöka pumpa upp tron om att det går att vända 0-2 mot Celtic. Naturligtvis kan man dra fram scenarier av ett tidigt mål, stressade Celtic-spelare och så vidare, och ett nytt drama.

Ändå är det svårt att tro på HIF i Champions Leagues gruppspel efter förlusten hemma på Olympia, trots att spelet räckte långt. Celtics anfallare var helt skoningslösa när de fick sina lägen. Kris Commons 1-0 efter 102 sekunder på Giorgios Samaras precisa inlägg bar prägeln av ett rovdjur i arbete, och där Jere Uronens hårfixande symboliserade oskulden.

Annons

Ändå var det imponerande att se hur HIF reste sig efter den smällen och inte bara tryckte tillbaka det skotska mästarlaget utan även skapade flera målchanser som Lasse Lagerbäck kategoriserat som hundraprocentiga. Fast där saknade Mahlangu, Sörum och andra skärpa och målvakten Fraser Forster var med när det blev farligt.

Deppigt att ett så tänt och taggat Olympia med en skön inramning inte fick med sig ett bättre resultat, för HIF:arna stod i perioder upp bra mot Celtic och trots nya spelare som Alejandro Bedoya och Nikola Djurdic inkastade så fick man ihop kombinationer och räder som blottade Celtic några gånger.

Man kan spekulera i varför man inte klarade av att försvara i de lägen som det blev mål, eller varför man inte hade kylan och skärpan när man var i och kring Celtics straffområden. Om det bara är bristen på erfarenhet och rutin, och att det smäller på ett annat internationellt. Naturligtvis är det en del.
Annons

Tror även att det handlar om att HIF inte haft en optimal upbyggnad med inte bara tränarbyten i sommar utan även ganska rörigt på spelarfronten. Även om det är en del av fotbollen i dag så är svenska lag som är i underläge i större behov av den typen av kontinuitet om man ska kunna rubba större aktörer.

Och istället avgjorde det tidigare underbarnet Samaras. Den grekiske anfallaren slog igenom som tonåring i Heerenveen och såldes som dyraste greken till Manchester City 2006 – för cirka 80 miljoner kronor - men han lyfte aldrig i Premier League och fick börja om i Celtic, som ju får ta smulorna från England, och krigat på där i ett antal år. Emellanåt framstår han som begränsad som spelare, men mot Helsingborg dominerade han.

Inte nog med assisten till 1-0, han skallade även in 2-0 på bortre efter en hörna, när bollen var på väg bort och ut över linjen och HIF-försvaret släppte markeringen, och den grekiske anfallaren borde nog gjort 3-0 när han slet sig fri kort därefter. Fast det han gjorde på Olympia borde räcka långt för det skotska mästarlaget.
Annons

Det var en på många sätt märklig match eftersom HIF både kunde och borde gjort ett eller två mål på sina möjligheter, och samtidigt hade Celtic ett par avslut i virket och kunde ökat på ytterligare. Ändå var det uppenbart att skillnaden inte var så stor, och det är rätt troligt att HIF:arna kommer att gräma sig rejält över en missad möjlighet.

För den skotska ligan, inklusive mästarlaget, har det tufft i skuggan av storebror Premier League och i svallvågorna av ett kollapsat tv-avtal, även om Celtic är en jätte med svenska mått. Klubben omsatte 550 miljoner kronor senaste bokslutet, så är det inte lätt när omsättningen föll med över 120 miljoner kronor. Alla vet hur lätt det är att spara pengar när man plötsligt får en hel del mindre.

För Celtic är Champions League ett måste. Ni vet alla hur det gick för Rangers efter att Malmö FF sparkade ut dem i kvalet i fjol. Det blev början på ett fall som slutade med konkurs och omstart i skotska division tre, vilket i verkligheten är fjärdedivision, och Celtics manager Neil Lennon vet att en försäljning av Ki Sung-yueng till Swansea bara ger låneåterbetalning.
Annons

Många raljerar över att allsvenskan är lågt rankad i Europa. Då kan det vara bra att veta att den skotska i dagsläget är rankad sämre än den svenska efter en rad svaga år i Europa. Så det var ingen jätte i det perspektivet som HIF mötte och det kan vara bra att tänka på när man springer ut på Parkhead. Det här gänget går att slå.
Publicerad 2012-08-22 kl 08:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto