Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Hur ska Dennerby gå vidare efter detta fiasko?

Norskorna var bäst när det gällde?
Sverige då?
Ja, tagna av stundens allvar är inte förklaringen jag vill höra.

Herregud, här har det hetat från landslagsspelarna att de var redo att gå hela vägen. Att nu var det deras tur att vinna. Och så är EM över innan det börjar på riktigt.
Självklart är det spelarna som bär ett stort ansvar men förbundskapten Thomas Dennerby har misslyckats helt och hållet om man inte är på topp i en sådan här match – särskilt sett till att målet var final.

Visst, frågan är alltid hur man ser på en match som Sveriges EM-kvartsfinal och vad man vill fastna vid? Är det svenska träträffar, ett självmål och marginaler som var emot laget? Eller är det helt enkelt ett Norge som reste sig efter ett svagt EM, var klart bättre än svenskorna och skickade hem dem? Ja, jag lutar åt den senare synen och det är en stor besvikelse.

För mig är det lite svårt att fatta att förbundet faktiskt förlängde kontraktet med Thomas Dennerby i maj och vill att han ska leda detta landslag över VM 2011 och med en möjlighet att även ta OS 2012. Detta efter att landslaget aldrig presterat i mästerskap under hans ledning.
EM i år borde vara sista steget på Dennerbys kurva eftersom Sverige tappat, snarare än tvärtom. Måste undra om förbundet inte har mer ambitioner.

Typiskt nog har man låtit Pia Sundhage försvinna till USA och hon fick visa vad som gäller när det ställs krav. Hon fixade OS-guldet.
Förbundet lät istället Marika Domanski Lyfors köra länge och väl, för länge om ni frågar mig, innan hon blev utbildningsansvarig på förbundet och assistenten Dennerby tog över. Just den inaveln är till ondo för svensk fotboll.

Om det är det som ligger bakom att man inte presterar när det gäller vet jag inte, men insatsen mot Norge var ett tecken på att det här inte funkar. Ta bara den som ska vara Sveriges bästa spelare, Lotta Schelin . Hon har varit i stort sett anonym och det är naturligtvis också en ledarfråga. Antingen måste man se till att höja en spelare, eller så får man ersätta henne med någon som kan vara bäst när det gäller.

Det klarade norskorna med glans och det utan flera spelare som inte pallat med förbundskapten Bjarne Berntstens metoder och egentligen är det bara att tacka för läxan.
Lars-Åke Lagrell kanske skulle ta en tränare från vårt västra grannland nu när USA inte släpper Pia Sundhage?

*****

Måste också säga att det är underligt att förbundets ordförande valde att vara i Budapest denna fredag kväll. Så vitt jag vet hade Lars-Åke Lagrell hunnit ta ett flyg från Finland till Ungern under morgondagen. För min del är det en konstig signal.
Eller är det så att han anser att herrarnas VM-kval är så mycket viktigare än en EM-kvart för damerna?

*****

Mörka moln hängde över Ferenc Puskás-stadion när herrarna tränade sista passet inför lördagens ödeskval mot Ungern och damerna föll mot Norge.
Måtte inte molnen var ett tecken på att denna helg blir ett mörker i svensk fotbollshistoria.

Publicerad 2009-09-04 kl 21:17
Annons
Annons
Annons