Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Klimatet kring allsvenskan är sjukt

BORÅS. Första man hör på Borås Arena:
Gais-fans bråkar på stan.
Det andra: James Keene behövde poliseskort till arenan.

Elfsborg-Gais en lördag i Borås klingar inte högriskmatch i mina öron. Snarare tvärtom. Vad fel man kan ha. Vart är vi på väg undrar många?
Svaret: tyvärr är vi i ett sjukt klimat i allsvenskan redan och har varit där ett tag.

De säkerhetsansvariga i Stockholms-klubbarna har under flera år predikat om att svensk fotboll tappat greppet kring bråkmakarna som följer med sporten och nyrekryteringen är inte direkt sinande. Hot, hat och andra hemskheter är vardag kring många av de stora klubbarna. Och det fortsätter att sprida sig.

James Keenes berättelse om Gais-fansens attack på hans hus i dag ger oss en glimt om hur det kan vara att ladda för match.
Då man ser fans som pissar på huset, sprayar färg och leker med eld. Inte riktigt det man vill se och därför fick polisen rycka ut och hjälpa honom till match.

Tyvärr är det vanligare än vad vi tror och för egen del tror jag klubbarna gör fel som inte berättar om vad som händer. För att både folk och ansvariga ska förstå hur klimatet kring många av de allsvenska klubbarna – och då kan det förhoppningsvis hända något.

Fotbollen har givetvis ett ansvar, men det är också ett samhällsproblem, och utan att alla (fotbollen, politikerna och myndigheterna) går ihop och även skjuter till resurser så kommer inte problemen försvinna. Vilket givetvis kommer sänka fotbollen utan att problemen för den skull försvinner.

* * *

Två gånger släppte Elfsborg in Gais i matchen och för Magnus Haglund måste det vara skräckläsning att se att man släppt in 15 mål de sex senaste matcherna och bara tagit sju poäng. Värre är att Elfsborg inte kan stänga matchen. När Jawo gjorde 2-1 några minuter före slutsignalen så borde Elfsborg ha fixat en trea och serieledning, men icke.

Nu är det Kalmar som ryckte åt sig den efter imponerande seger i Trelleborg – vilket mål av Dauda – och det lär bli en omväxlande höst i den allsvenska toppen och mitt tips på Göteborg gäller.

* * *

Det talar emot AIK som nu får konkurrenter som kan fokusera bara på nio omgångar fram till 1 november, dessutom har man det tuffaste restprogrammet. Att laget redan är i cupfinal och toppar serien under Mikael Stahres första år är verkligen imponerande och sett till värvningen av Flavio så har man skaffat en ytterligare dimension.

Inför säsongen tippade jag IFK Göteborg som vinnare precis före Elfsborg och jag ser ingen anledning att ändra på det tipset. Visst, Elfsborgs kvarvarande matcher talar för laget men försvarsspelet har svajat på ett för klubben oväntat sätt och Göteborg såg ut att vara tillbaka i toppslag när man krossade just Borås-laget.

Helsingborg och Kalmar kommer att kriga i toppstridens undervegetation men kommer inte att blanda sig i guldkampen på allvar. Utan bröderna Elm är det i princip omöjligt och HIF:s chanser försvann när Henrik Larssons knäskål klövs mot Sarajevo och även om han är tillbaka mot BP lär det inte räcka mer än till en allsvensk medalj – vilket är gott nog.

* * *

Nedflyttningsstriden är lika tajt som toppen. BP verkar sjunka som en sten genom tabellen och det lär inte avstanna.
Kanske räddar det Hammarby ?
Djurgården
är ett omöjligt uppdrag sett till att Daniel Sjölund nu är borta resten av säsongen.

Örgryte då? Ja, sett till att man möter många av topplagen är det Houdini -klass om Åge Hareide skulle rädda sällskapet. Gais fixar det nog, mycket tack vare Benny Lennartsson .

* * *

Emir Bajrami avgjorde för U21 i veckan. Vad har han gjort mot förbundskapten Lagerbäck ? Mot Malta hade han varit en injektion.

* * *

Förbundskapten Lars Lagerbäck har bestämt sig för att sluta, skriver Aftonbladet . Fifty-fifty att den chansningen går in.

* * *

DN:s Johan Croneman förfasar sig över att svenska medier siktad på målkalas mot Malta och därefter var alla chockade över det svenska spelet när det bara blev 1-0.
Han kanske skulle ta sig ner till mixed zone och snacka med spelarna – så hade han förstått att även de var chockade över det risiga spelet.

* * *

Publicerad 2009-09-12 kl 16:18
Annons
Annons
Annons