Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Kör med Toivonen och Berg mot Finland

Olof Lundh

Zlatan Ibrahimovic vann skytteligan i serie A.
I landslaget är det annat med ”Ibra”.
Lars Lagerbäck måste hitta en anfallare som gör mål för att VM-hoppet ska leva.

Ett perfekt genrep väntar onsdag kväll, enligt förbundskapten Lars Lagerbäck . Finland är som Ungern och det är vad som väntar härnäst i det ödesmättade VM-kvalet.
Det är bara segrar som räknas för landslaget och då vill vi se en övertygande sådan på Råsunda .

Även om Sverige vann mot Malta med 4-0 senast så var de siffrorna smickrande sett till den svenska insatsen. Första halvlek var något man helst förtränger.
Och för att leta positiva tecken så var det att Marcus Berg och Zlatan Ibrahimovic gjorde mål – något som svenska landslagsanfallare inte skämt bort oss med på sistone.

Det stora problemet i det pågående VM-kvalet är just bristen på svenska mål. På sex matcher har Sverige

ANNONS
bara mäktat med sex mål, och fyra av dem kom mot Malta i juni och två mot Ungern .
Och av de svenska målen i VM-kvalet är det mest mittfältare som hittat rätt – Kim Källström leder ju skytteligan med två.

Faktum är att under de två senaste åren är Kim Källström den som varit målfarligast i landslagets alla matcher med sina fem mål. Zlatan Ibrahimovic har gjort tre mål under samma tid och är tvåa i den kampen.
Av de andra anfallarna har Henrik Larsson och Marcus Berg gjort varsitt mål, de andra är mållösa.

Om Sverige ska ha en trovärdig chans att bli tvåa i VM-kvalgruppen måste Lars Lagerbäck hitta rätt i när han kombinerar anfallare i VM-kvalet och det är ju inget snack om att Zlatan Ibrahimovic ska spela.
Däremot gäller det att finna den partner som bäst utnyttjar det utrymme som Barcelona-anfallaren skapar.

ANNONS

I landslaget är Ibrahimovic mycket mer av en playmaker än en avslutare och då behöver han en avslutare bredvid sig som kan ta vara på passningar, instick, returer.
Ett riktigt rovdjur i straffområdet och den spelare som Marcus Berg var under U21-EM – en som skjuter på allt och gör en hel del mål.

Henrik Larsson är ju borta på grund av skada och nu borde han räknas bort från landslaget sett till att han tappat den spetsen i sitt spel. Han är fantastisk på att spela fram andra men är ingen trovärdig avslutare framför mål längre. Tyvärr, för han höll hög klass förr i tiden.

Johan Elmander är den utpekade ersättaren – inte minst av Lagerbäck - men han har aldrig varit en riktig målskytt. Hans styrkor har varit löpandet och det mäktiga steget med boll, där han på egen hand kan skapa farliga lägen. Särskilt bra när Sverige möter spelförande lag och där det handlar om att kontra.

ANNONS

I landslaget gjorde han det bra under EM-kvalet till Österrike och Schweiz , som mot Spanien hemma eller Danmark borta, men han har tappat en hel del efter det.
I Bolton blev det bara fem mål i Premier League senaste säsongen och jag tror inte han är frälsaren.

Markus Rosenberg är också skadad och han har inte haft någon lycka de gånger han testats i landslaget. Har länge trott att han skulle vara den perfekte partnern till Ibrahimovic .
Men det har inte blivit av, och hans fokus måste vara att ta en given plats i Bremen i första hand.

Både Ola Toivonen och Marcus Berg visade under U21-EM att de är värda mer chanser. I Bergs fall så har han faktiskt spelat tre A-landskamper från start det senaste året och även om han nätade mot Malta har spelet varit begränsat.
Vill ändå se honom från start mot Finland och förhoppningsvis i höst.

ANNONS

Berg har de egenskaper det svenska anfallet saknat. En spelare som hela tiden söker mål och avslut. Under U21-EM visade han att det kunde bli mål hela tiden.
Självklart är det annat i A-lands laget men han måste få möjligheten att verkligen spela. Problemet för anfallarna är just bristen på förtroende – så fort Henrik Larsson är med i truppen vet de att de åker ut ur elvan.

Jag gillar verkligen Ola Toivonen men han är mer lik Zlatan Ibrahimovic och är en anfallare som lika gärna kan vara playmaker och rör sig därmed på samma ytor som Barcelona-anfallaren .
Ingen dum ersättare att kunna kasta in när Sverige jagar mål och en som måste spelas in – och nu är Ibrahimovic inte är på plats så är det bara att köra U21-landslagets anfall från start mot Finland .

*****

Björn Andersson är verkligen mer tysk än svensk. Hans utspel är stenhårda.

ANNONS
”Lagerbäck har inga bra spelare att tillgå”, säger Bayern-mannen som dock är polare med den svenska förbundskaptenen .
Undrar vad han sagt om Lagerbäcks jobb om han inte varit polare med honom? Det finns en del andra som tycker om det också.

*****

Så vill jag starta mot Finland : Isaksson – Nilsson, Mellberg, Granqvist, Safari – R Elm, Svensson, Wernbloom, Källström - Toivonen, Berg .

*****

Många IFK-fans undrar säkert varför jag inte har Tobias Hysén med i genomgången. Känner att han är efter Berg, Toivonen och Elmander .

*****

Saknar fortfarande Emir Bajrami .

Publicerad 2009-08-11 kl 13:03
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto