Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Min allsvenska klubb 2010 – startelvan, stadion och ner till tranferlista

Olof Lundh

MALMÖ. Allsvenskan 2010 blev Allskånskan.
Här är min allsvenska klubb från säsongen: från hemmaarena till transferlista, men startar med 3-4-3-laget.

Målvakt

Viktor Noring, Trelleborg
På slätten talas det om att Trelleborg nobbade kring 20 miljoner för löftet i augusti och att han sticker snarare förr än senare. Kanske en av Sveriges största talanger som har haft stor del i att TFF klättrat till övre halvan. Den långe keepern är stark i luften och även snabb i reaktionerna och kommer att gå långt.

Backar

Joel Ekstrand, Helsingborg
Den spelskickliga mittbacken är en stor förklaring till att HIF hängt med hela vägen till sista omgången. Svårt att inte bli imponerad av den 21-årige spelaren som uppträder moget och klokt på planen. Tar oftast rätt beslut och parerar upp attacker mot det egna målet på sätt som kanske inte alltid är de konventionella men det funkar.

ANNONS

Daniel Andersson, Malmö
De andra allsvenska spelarna må tycka att han är överskattad. Jag är rätt övertygad om att alla allsvenska spelare gärna hade haft MFF-kaptenen i sitt lag. Omskolningen till mittback har varit ett klokt drag och lägg till att han inte bara är förbannat bra, han brinner för MFF också.

Erik Edman, Helsingborg
Veteranen återvände till allsvenskan efter ett par tunga avslutande år i Wigan. Det var oklart var han stod när serien drog i gång, men han placerade sig ganska snabbt i toppen av spelarna och utan honom hade jag haft svårt att se HIF i guldstrid. Ligger oftast rätt och både kan och vill ge understöd i offensiven. En av årets värvningar.

Mittfältare

Nordin Gerzic, Örebro
Började ta fotbollen på allvar och bantade ner sig inför allsvenskan 2010. Den lätte Gerzic har flugit fram över de allsvenska planerna och har med kreativitet, teknik och lekfullhet hjälpt ÖSK mot toppen. Borde vara given på landslagets vinterturné efter denna säsong och räkna med att han blir svår att behålla.

ANNONS

Ivo Pekalski, Malmö
Den största förklaringen till att MFF är ett topplag 2010 är satsningen på Pekalski efter några omgångar. Lundabon är skolad med A-lagsfotboll på lägre nivå och klarade klivet in i allsvenskan. Nu styr han MFF-mittfältet som om han inte gjort annat. Står rätt, passar rätt, gör rätt och det är kul för fler än MFF-fansen att Sverige fått fram ett toppmittfältare.

Marcus Lantz, Helsingborg
Elak, hård vinnarskalle som vet hur man hanterar en boll på ett skickligt sätt på mittfältet. När Henrik Larsson försvann fick Lantz möjligheten att bli en ledare för HIF på mer än ett plan. Han kanske inte alltid är bekväm i omklädningsrummet men han vill vinna och det räcker långt. Den jag hade valt först till mitt lag.

Anders Svensson, Elfsborg
Likt en riktkarl styr han upp Elfsborg och utan honom hade inte Borås-klubben varit särskilt högt upp i tabellen. Han har kanske inte gjort sin bästa allsvenska säsong, men det han visar räcker långt. Även om det finns unga talanger som är på och bankar på den allsvenska tronen går det inte att nonchalera en av allsvenskans vassaste spelare oavsett ålder och erfarenhet.

ANNONS

Anfallare

Daniel Larsson, Malmö
Med snabbheten är det lätt att han bara ses som en kontringsspelare som går i djupled. Men med 18 poäng (tio mål och åtta assist) under året har Larsson visat att han kan mer än bara springa och avsluta. Oerhört jobbig att möta eftersom han aldrig slutar jobba och det har MFF haft nytta av.

Moestapha El Kabir, Mjällby
Mjällby chansade på skadat gods från Holland och det var bingo i form av El Kabir. Okej för att han är opolerad och aningen kantig, det osar av klass kring hans talanger: teknisk, kreativ, snabb och målfarlig. Tio mål på 22 matcher är riktigt vasst i Mjällby och det är inte konstigt att många vill ha honom efter den första allsvenska säsongen.

Alexander Gerndt, Helsingborg
Den blivande skyttekungen (?) har varit helt enorm under hela säsongen. Dessutom har Gerndt visat att han kan spela i både topplag och bottenlag och att han kan göra mål på de mest olika sätt, allt från frisparkar och straffmål till löpningar och snygga spelmål. En häftig utveckling för en spelare som floppade i AIK och började om klättringen för att nå toppen via Sirius, Gefle och HIF.

ANNONS

Avbytare

Johan Dahlin, Malmö
En del av MFF:s guldjakt har hängt ihop med att målvakten varit stabil och säker.

Patrik Rosengren, Mjällby
En stabil pjäs i succélaget och att han bara fått tre varningar på en hel säsong imponerar.

Ricardinho, Malmö
Brassebacken tillför mycket till MFF:s offensiv och är alltid spelbar.

Wilton Figureido, Malmö
Fjolårets flopp har blivit ett utropstecken. Utan honom hade man aldrig tagit klivet som man gjort under 2010.

Christoffer Andersson, Helsingborg
Han kan fylla i princip vilken roll som helst i HIF och göra det bra dessutom. Kanske HIF:s viktigaste pjäs?

Mohamed Bangura, AIK
Räddade nästan på egen hand kvar AIK i allsvenskan och har ett spel i sig som kommer att ta honom till utlandet och rikedom.

Denny Avdic, Elfsborg
Var i ett grymt stim fram till att utlandsbuden verkar ha stört honom. Har mer i sig, men behöver jobba hårdare.

ANNONS

Transferlistan

Magnus Haglund, Elfsborg
Tränaren har till stora delar fått vad han velat ha, men det har inte gett några ordentliga resultat.

Tomi Maanoja, AIK
Finnen har aldrig blivit det klubben trodde och det var tydligt under starten av allsvenskan och nu måste han vidare.

Karl Svensson, Göteborg
Den förre VM-backen är en gåta som sällan ens platsar i IFK:s trupp. Måste hitta en ny arbetsgivare.

Dulee Johnson, AIK
Mittfältaren kan inte spela i slutstriden för att han sitter på häktet. Har varit mer en belastning än en tillgång.

Pär Ericsson, IFK Göteborg
Skiftade från Gais till IFK och passade inte alls in i spelsystemet och har bara gjort ett mål.

Tränare

Conny Karlsson, Helsingborg
Vilken säsong han har gjort. Vi är många som fått känna hur vårt skratt från i vintras fastnat i halsen. Då kände nog de flesta att HIF:s tränarrekrytering inte bara var osexig utan knappast skulle ge större resultat. Det struntade Karlsson i och jobbade på med sina beprövade metoder och fick både toppstrid och cupfinal.

ANNONS

Ordförande

Rose-Marie Frebran, Örebro
Tänk att ÖSK inte bara har rest sig efter haveriet i mitten av 00-talet utan även etablerat sig som en toppklubb i allsvenskan. Imponerande. Målmedvetet arbete och en stark ledning som haft en klar riktning och vågat gå egna vägar (finske tränaren Sixten Boström) vilket har gett resultat. Som en röd tråd går Frebran som blev ÖSK:s ansikte i motgångens stund (i kamp mot Lagrell) och sedan ledde återtåget.

Sportchef

Stefan Andreasson, Elfsborg
Inget snack om att han givetvis är delansvarig i att klubben sportsligt inte uppnått tillräckliga resultat. Men den kombinerade klubb och sportchefen har också stor del i ledningen av en klubb som framstår som ekonomiskt sund: sponsringen ökar, driften går i princip runt och man får rejält betalt för spelare utan att hamna i Bosman-lägen. Det finns mycket för andra klubbar att lära av Elfsborgs Andreasson.

ANNONS

Hemmaarena

Swedbank Stadion, Malmö
Sveriges häftigaste arena ligger fortfarande i Malmö. Närheten till planen slår det mesta annat i allsvenskan och lägg till att den är snygg, tajt och kompakt samt att klacken alltid ger matcherna en internationell atmosfär. Årets tifon till ära av 100-årsjubileumet har varit en extra krydda.

Publicerad 2010-11-08 kl 11:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto