Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: När tar Fifa, Uefa och SvFF rasismen på allvar?

Olof Lundh

Amerikansk proffsidrott har mängder med fel och brister.
Ändå skönt att se NBA-bossen agera.
Han stängde av LA Clippers rasistiska ägare på livstid – och tvingar fram en försäljning.

Vi har i veckan sett en rad stora fotbollsstjärnor käka bananer i sociala medier. Bakgrunden var att Barcelonas back Dani Alvés fick en banan kastad mot sig i senaste ligamatchen och plockade upp och käkade den. Det var en protest mot de ständiga rasistiska förföljelserna på fotbollsarenor.

På andra sidan Atlanten blåste det till kring basketlaget LA Clippers ägare Donald Sterling efter att hans flickvän (före detta?) bandat hans rasistiska uttalanden och läckt dem till medierna. Nya NBA-basen Adam Silver visade kraftfullhet och stängde av Sterling på livstid, bötfällde honom med nästan 20 miljoner kronor och tvingar honom att sälja klubben.

Annons

Givetvis är det inte så att allt är rosor och väldoftande kring amerikansk proffsidrott men det är underbart att ta del av något så tydligt och rakt. Att NBA under många år, under David Sterns ledning, såg mellan fingrarna kring Sterlings välkända rasism och sexism är sin sak, men nu är det slut.

Så där spelarna själva får agera med en PR-styrd banankampanj via sociala medier så saknas det ofta handling från de stora drakarna Uefa och Fifa. Självklart kör de en del kampanjer och vi har alla sett Uefa:s filmer som måste sändas i anslutning till matcherna i Europa League och Champions League.

Ändå är det slående hur Uefa ser på det när man bötfäller Nicklas Bendtner med över en miljon kronor och stänger av honom i en match för att han gjorde reklam för ett spelbolag i EM 2012, men klubbars rasism leder inte sällan till lägre böter och det finns det tyvärr många exempel på.
Annons

Lazio fick bara 300 000 kronor i böter efter att fansen förföljt Jermaine Defoe, Andros Townsend  och Aaron Lennon i en Europa League-match. Under EM 2012 fick Spanien böta 160 000 och Ryssland 250 000 efter att ländernas fans gjort apljud mot Mario Balotelli och Theodor Gebre.

Det är inte svårt att läsa in att Uefa är hårdare mot någon som försöker tjäna pengar på Uefa:s turnering än någon som är rasist. Det är givetvis åt helvete att fotbollens företrädare inte är tydligare, hårdare och rakare kring rasismen.

Fifa är inte bättre, även om Sepp Blatter ibland gör politiskt korrekta gästspel via twitter, och efter VM-kvalen i höstas kostade det Kroatien 220 000 kronor att fansen gjorde fascistiska hälsningar i mötet med Belgien och Grekland fick pröjsa 200 000 för fascistiska banderoller när man mötte Slovakien.
Annons

Ukraina slapp spela med tomma läktare mot Frankrike i höstens VM-playoff trots att Fifa dömde laandslaget för rasism efter att fansen gjort apljud mot den egna spelaren Edmar som kommer från Brasilien från början. Ja, ni fattar hur lama de är.

Varför man inte vågar är underligt? Det är lika löjligt som att en del människor på allvar påstår att de inte är feminister. Vem är inte för jämlikhet? Det övergår mitt förstånd att man inte är tydlig och rak i hur man hanterar frågor. Lär av Adam Silver.

I en tid när nazister tågar på svenska gator och flyttar fram sina positioner i samhället är det viktigt att inte bara enskilda tar tydlig ställning mot de groteska strömningarna utan även institutioner måste kliva fram. Saknar en tydlig röst från en folkrörelse som fotbollen.

Klubbar gör stora insatser och fotbollen är en fantastisk väg när det handlar om integration och att se till att bygga broar. Samtidigt räcker det att kolla in styrelserummen, ledarbänkarna och de som bestämmer och påverkar för att inse att svensk fotboll har stora utmaningar.
Annons

På något sätt var det typiskt att Erik Hamrén ansåg att han bara valde att jobba med de han känner i staben och då lär det knappast hända något på lång, lång tid. För om alla från Karl-Erik Nilsson och neråt bara väljer någon de känner och vet vem det är lär det bara vara medelålders och vita gubbar som styr.

Fotbollen fegar ofta och säger att man inte ska blanda idrott och politik men i det här fallet kan man inte anse att det är politik att stå upp mot en rörelse som inte tillåter alla. Därför måste alla ta chansen att tydligt ta ställning för ett Sverige där alla är välkomna och har en roll.

Vakna, SvFF, för ni har långt kvar och ni har en oerhört viktig roll att spela sett till styrkan av den folkrörelse ni är. Se till att jobba stenhårt med de här frågorna och var aktiv och tydlig när fans, spelare och andra bryter mot reglerna. Se till och lär av de som vågar.
Annons
Publicerad 2014-05-02 kl 13:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto