Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: På söndag kommer SM-guldet ”himm” igen

En knapp timmes frustration räckte.
Sedan kastade Roland Nilsson in Jeffrey Aubynn och hans nickmål förlöste MFF.
Nu är SM-guldet nästan ”himma”.

Sitter i BP:s klubbstuga där golvet skakar för under oss sjunger glada MFF:are om att segern är vår. De stampar i golvet och sjunger högt och det låter som om Roland Nilsson leder sången.
Inte så svårt att fatta den lättnad och njutning som nu finns i Malmö efter att ha vunnit med 4-0 i den nästsista omgången. Guldet är ju så när ”himma” igen.

Annat var det i paus av BP-MFF, då mötte man mer än en pressad och nervös Malmö-anhängare längs med gångarna på Grimsta IP. Okej för att det ljusblå laget hade bollen och chanserna. Frågan var ändå: Var blir målen av?
För allt annat än en seger skulle ge Helsingborg fördel och trycket låg som ett ok över det guldjagande laget.

Även om MFF-klacken inte slutade sjunga och skrika så tröttnade uppenbarligen Roland Nilsson på att det inte blev mål trots det massiva spelövertaget. Malmö-tränaren plockade en ovanligt ineffektiv Jiloan Hamad efter en knapp timmes spel och istället för Jimmy Durmaz gick han på veteranen Jeffrey Aubynn.
Och så behöver han knappt fyra minuter innan han nickar in Vincentz inlägg till 1-0.

Oh, den förlösningen gick att känna hela vägen från Grimsta IP ner till Malmö. Äntligen fick de resultatet av överläget. Tänk att det krävdes en Aubynn för att fixa det, och så snyggt han gjorde det.
Att det guldjagande laget inte slog av på takten är på sitt sätt imponerande, samtidigt säger det väl en hel del om BP post-John Guidetti. Undra om jag någonsin sett ett allsvenskt lag anfalla med så få spelare?

Aubynn-effekten gav 2-0 av Agon Mehmeti, 3-0 av Dardan ”D-Rex” Rexhepi och 4-0 på straff av oklanderlige lagkaptenen Daniel Andersson.
Jag fattar att MFF-klacken sjöng och undrade om ”Helsingborg hörde sången” och sedan stämde upp i något om SM-guld.
För känslan är att detta guldet kan bara MFF tappa, det är deras i dagsläget.

Sista rundan på söndag avgör allsvenskan 2010. Malmö FF tar emot Mjällby samtidigt som Helsingborg möter Kalmar.
Kan inte se att något av de guldjagande lagen ska tappa poäng i de hemmamatcherna. Okej för att det finns nerver men sett till hur fruktansvärt starka lagen varit och nu är på väg att tangera det bästa poängsnittet för en allsvensk vinnare under 2000-talet.

Enda saken som talar för Helsingborg är den varning Ivo Pekalski drog på sig. Därmed missar Lunda-talangen den avgörande matchen.
För mig är han den förklarande pusselbiten som gjorde ett MFF, som de senaste åren darrat, till ett mästarlag ”in the making”. Även om det tog några matcher in på säsongen så var det coolt att Roland Nilsson vågade satsa på talangen.

Vet när jag i våras blev hånad av några journalistkollegor när jag lyfte fram Pekalski som något att luta sig emot. Skälet var att jag sett honom i Landskrona under ett par säsonger, och att det därför inte var något att lita på. Nu är det en hel del av dem som vill se Pekalski i A-landslaget.

Den defensiva styrka som han ger MFF i kombination med bollsklicklighet, smartness och spelsinne är enorm. Jag fattar om de italienska scouterna bredvid mig kollade in honom, för han blir inte kvar länge i allsvenskan.
En fantastisk talang som precis som många andra unga fått möjligheterna att spela mer och mer i ett spännande MFF.

Mjällby som åker till Malmö på söndag kommer varken ha med Patrik Rosengren eller Tobias Grahn eftersom de är avstängda och det tidigare succélagets höst har varit allt annat särskilt stark.
Därför är känslan att Lars-Åke Lagrell med ganska stort lugn kan åka till Swedbank Stadion med Lennart Johanssons pokal, och att Daniel Andersson kan lyfta den runt tjugo över sex på söndag kväll.

***

BP:s vända i allsvenskan ser ut att vara över för denna gång. Att klubben inte fick in en ersättare för inlånade John Guidetti blev dyrbart. Och tränarskiftet kom för sent, om det ens skulle komma, och då var det för sent.
Sista möjligheten är att slå Häcken med många mål och att Åtvidaberg och Gefle inte tar poäng. Känns hopplöst.

***

Kampen om kvalplatsen står mellan Åtvidaberg och Gefle och jag tror det blir en norrländsk kamp i kvalet mellan Gefle och GIF Sundsvall. Eller lägger AIK ner nu? Tror precis tvärtom att ångesten släpper och att spelet blir bättre.

Publicerad 2010-11-01 kl 22:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons