POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Se över Superettan i omstöpningen av serierna

Foto: SCANPIX

Svensk fotboll kollar över serieindelningen.

Superettan funkar.

Fast den går att vässa – om den gällde mer för fler.

I helgen drar Superettan i gång och för alla som brinner för Sveriges andra serie är det tacksamt att Hammarby är kvar för femte säsongen i rad. Det går inte att bortse från att klubben är som ett lokomotiv för intresset medialt, publikt och sponsormässigt.

Nye tränaren Nanne Bergstrand är försiktig och smart och vill inte lova något avancemang redan 2014 men nybygget ser spännande ut. En närmast total utrensning av truppen och sedan har man fyllt på med rutinerade krafter där Johan Persson, Jan Gunnar Solli och Pablo Pinonces Arce sticker ut.

Räcker det? Återstår att se för Superettan är en lång och plågsam serie där det handlar om att få medgång och det är extra viktigt för Hammarby. Engagemanget kring klubben riskerar att bli en belastning när de sportsliga resultaten uteblir.

Vi har sett det förut i klubben och jag har tappat räkningen på omsättningen av både spelare och ledare sedan man trillade ur Allsvenskan. Hotbilden finns där när det går trögt, men förhoppningsvis har inte bara fansen tålamod med Nanne Bergstrand och nyförvärven, och då kan det gå snabbt.

Skulle Hammarby få med sig resultaten från start så lär fansen sluta upp och det blir det en häftig resa för Bajen-spelarna. Inte bara ett mäktigt stöd hemma på Tele2-Arena utan även ute i landet där det i det närmaste blir som en hemmamatch för dem.

Kollar man Bajen-truppen så har Bergstrand en stark förstaelva med både krigande hjärta och kreativitet. Självklart kan man ifrågasätta försvaret. Är det tillräckligt stabilt? Johannes Hopf måste göra en stark säsong och kanske hjälper det att man kör 4-2-3-1.

Utmanare till Hammarby finns i Sundsvall, Växjö och Göteborg. Även om det tidigare allsvenska laget tappat en del kraft så finns det en stomme kvar i Öster som gör att man kommer att vara med på övre halvan. Sundsvall och Gais besitter både rutin och kvalitet nog att utmana.

Frågan är om det finns ett Falkenbergs FF i år? Sirius givetvis som visat klass i cupen och ger ett organiserat intryck och med tillräckligt med rutin för att störa längst fram. Kanske Jönköping som vässat laget? Eller Degerfors och Ängelholm? Känslan är att serien är svagare.

I bottenstriden lär det vara många lag som är inblandade och det är svårt att peka ut vilka som hamnar där om man bara kollar på trupperna. Det har varit stora omsättningar i en del klubbar och om det börjar gå tungt kan man rasa rakt igenom. Visst, Syrianska har en del namn kvar men får det tufft.

Ljungskile, Landskrona, Värnamo, Varberg, Husqvarna. Ja, det är många som kan dras ner i streckstriden och rasa ut. Samtidigt får vi inte glömma Falkenbergs FF som gick från att nästan åka ut 2012 till att nå allsvenskan året efter, och det är en del av charmen med Superettan.

När nu svensk fotboll granskar serieinledningen från topp till botten så är det inte svårt att konstatera att 32 elitlag i de två högsta serierna är för många. Så det är givet att man kommer att fundera om man ska minska Superettan och eller Allsvenskan och det kan vara rätt väg att gå över till.

Viktigast om man blir kvar med 16 lag i Superettan är att man ser till att fler lag har något att spela om. Nej, man behöver inte gå över till hockeyns kärnkraftverk men något mer engelskt slutspel som i Championship för att fler ska ha något att spela om och att serien ska leva längre.

Hade gärna sett att de sex bästa lagen kunde kriga om antingen direkt uppflyttning för ettan och tvåan och sedan kunde resten slåss om kvalplatser och där vinnaren får möta ett allsvenskt lag om en plats i högsta serien. Som det är nu så riskerar seriespelet att plana ut för en mängd lag redan i september.

I grunden tror jag att Sef skulle dela på sig ännu tydligare och där Superettan hade behövt jobba på egen hand för att lyfta den, inte olikt Hockeyallsvenskan som sett till att höja statusen och med den har intresse och tv-pengar följt med. I det fallet tror jag att ett plus ett blivit betydligt mer än två, för Allsvenskan och Superettan kan jobba ännu bättre.

Publicerad 2014-04-04 kl 21:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå