Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Skiter i hur, bara det blir svensk poäng

PORTO. Lars Lagerbäck tror inte Sverige förlorar. Tror inte jag heller. Lär inte bli vackert, men poäng är underhållande nog för mig.

Kylan inne på Dragao-stadion när landslaget fick den sista smörjningen före VM-kvalet var slående. Mer svenskt vårväder än portugisiskt. Från den sköna värmen i söder till ett helt annat klimat trots att det bara var 30 mil av ett nytt portugisiskt rally.
Varför vill Portugal spela här?

Får annars blandade känslor av att kliva omkring på den mäktiga läktaren här i Porto. För knappa fem år sedan spelade Italien ut Sverige på ett sätt som närmast var skrämmande under EM-slutspelet, samtidigt frälste Zlatan Ibrahimovic ett antal miljoner genom ett klackmål jag aldrig förstått hur han fick till.

Det var inte rättvist. Det var inte vackert. Det var inte underhållande. Åtminstone inte med svenska ögon. Fast poängen gladde och tog oss vidare.
Det får gärna sluta på samma sätt lördag kväll även om Sverige denna gång saknar Ibrahimovic. Å andra sidan brukar landslaget ta fram andra kvaliteter utan Inter-stjärnan.
Som mot Spanien hösten 2006.

Precis som inför vilken tungviktsfajt som helst så har motståndarna kastat skit på varandra. Psykningarna har haglat. Ronaldo högg tidigt på att Zlatan inte var med.
Henrik Larsson var inte sen att kliva in, han pekade ut portugiserna i allmänhet och Ronaldo i synnerhet som fuskare.

Way to go, kände jag när Larsson vevade i gång det hela i solen på Estorils gamla träningsanläggning. Lite extra hetta skadar aldrig.
Lars Lagerbäck har också gått på och eldat på sin kant. Om att allt tryck är på Portugal. Att Portugal inte har råd att förlora. Att Portugal redan att tappat sju poäng. Och att Ronaldo faller lätt.

Från Portugals camp talade big star Ronaldo i dag om att Sverige inte kan annat än försvara och möjligtvis försöka kontra – för skulle man försöka på annat vis skulle det bli rejält med pisk.
Ja, ja, det är som sig bör inför en fet fajt.

Visst kommer Sverige att försöka anfalla, men Ronaldos matchanalys är korrekt på det sättet att det mycket kommer att handla om snabba spelvändningar där Johan Elmanders enorma löpstyrka med boll ska utnyttjas.
Sedan är givetvis tanken att fasta situationer ska kunna ge lägen för långa svenska spelare.

Jag räknar med att Sverige mest kommer att förlita sig till gammalt, klassiskt lagspel där individen suddas ut till förmån för kollektivet. Det handlar om att hålla linjerna och ge varandra hjälp.
Att försvaret är högprioriterat har vi sett på träningarna. Det har handlat om att linjerna ska ligga rätt och laget ska följa med.

Anders Svensson sammanfattade till viss del läget med sin uppgift: Springa runt och sparka portugiser. Gärna för mig, för min moral i sportsammanhang kan ibland underordnas av att det viktigaste är att vinna.
Om nu alla andra kör på ett visst sätt så ska givetvis Sverige inte vika ner sig.
Sverige ska till Sydafrika, det är målet.

*****

Startelvan är hemlig. Lars Lagerbäck ville inte ens röja att Andreas Isaksson ska stå vilket knappast är en chock för någon.

Min känsla är den här: Isaksson – Nilsson, Mellberg, Hansson, Edman – R Elm, Svensson, Källström, Wilhelmsson – Larsson, Elmander.

*****

Intressant att Henrik Larsson vill tala med domaren Franck De Bleekere i förväg. Något Olof Mellberg tolkade som ett skämt, och dessutom trodde att domaren skulle ta illa vid sig av.
Vem får rätt?

*****

Fem man får kliva upp på läktaren. Gissar på följande gäng får plats där: Wiland, Granqvist, Wendt, Lindgren. Kanske även Nannskog?

Publicerad 2009-03-27 kl 21:48
Annons
Annons
Annons