Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Storstäderna kämpar om guld – Mjällby sticker upp

Göteborg mot Solna. 08 mot 031. Framsida mot baksida.
Kampen om guldet går vidare – och den lär fortgå.
Kul att lilla Mjällby återigen visar att fotbollen lever i hela landet.

Henrik Larsson satte stopp för AIK :s triumfmarsch som annars rullat på sedan i maj och det var långa stycken inte underligt att Helsingborg vann.
Även om laget på slutet visade varför man inte håller en hel säsong – virrigt var ordet.

Allsvenska guldstriden rasar vidare och det är häftigt att se Göteborg ställas mot huvudstaden, eller i varje fall nästan.
Tänk att AIK och Göteborg även krigar om cupguldet och möts både i allsvenskans sista omgång och i cupfinal. Vilken vecka det blir.
Vem vinner då? Hela tiden trott på IFK Göteborg och ändrar inte på det nu, men det är bara att vara ärlig: allsvenskans kvalitet och klubbarnas trupper är så tunna att alla lag kan slå varandra, ja nästan då.

Göteborg får det inte lätt i Kalmar och AIK:s derby mot Djurgården är inte tre lätta poäng. Göteborg har något enklare spelschema än AIK och har en poäng upp i form av sin vassare målskillnad. Solna-laget känns däremot stabilare och har klarat av att hantera guldtrycket som ökat för varje omgång.
Sättet man expedierade Örgryte och ändå tog sig in i matchen mot HIF visar på styrka.

Det enda jag är säker på är att guldstriden kommer att rasa på ända in i slutet och det är något jag gillar. Även om jag fattar att Bojan Djordjic vill ha bucklan med sig i bussen ner till Göteborg så tror jag inte det blir så.
Snarare att Lars -Åke Lagrell tar den med och ger den till vinnaren i Göteborg 1 november.

*****

Mjällby är klart för allsvenskan. Åtminstone i praktiken och det räcker långt för min del… Imponerande. Att Peter Swärdh som floppade rätt rejält i HIF nu tar upp lilla Mjällby i allsvenskan är inte bara häftigt utan oerhört starkt. Självklart har han haft ett starkt lag i en svag årgång av superettan, men man kan inte göra mer än att vinna och han tappade Erton Fejzullahu efter halva säsongen.

Är Mjällby redo för allsvenskan? Frågan är snarare: är allsvenskan redo för Juan Robledo om nu den chilenske mittbacken blir kvar? Maken till råskinn har jag aldrig sett och han får Igor Armas att framstå som både polerad och diplomatisk.

I grunden har Mjällby en oerhört bra bas och centrallinje från Asper där bak fram till Ekenberg där framme - om nu inte spelartruppen drabbas av guldsot och vill ha grymt mycket bättre betalt och därmed öppnar för en spelarflykt till andra klubbar. Kan Swärdh behålla spelarna, krydda med några nyförvärv och skapa lite Kalmar-lik vi-mot-dom-känsla kan det räcka i allsvenskan under 2010.

Om klubben ska kunna bygga vidare på det och etablera sig i allsvenskan så ställer det enorma krav på både förening och Peter Swärdh. För Asper, Rosengren och Ekenberg blir inte yngre, och frågan är om organisationen finns där sedan Mjällby-gurun Göran Brogren allt med släppt sitt verk. Men det är ett senare problem, och att den lilla orten får upp

*****

Förlust mot Trelleborg hemma. Alvaro Santos tog en puckad utvisning. Kan bli dyrbart i längden.
Och om Öis åker ur är Åge Hareide på marknaden. HIF, anyone?
*****

Längtar till Kalmar och Tipslördag i TV4. Just Kalmar-IFK Göteborg är en godbit. Överhuvudtaget är hösten fantastisk med det späckade schemat och den numera givna dramatiken med många lag inblandade.
Det är verkligen underhållning – åtminstone för oss som inte håller på lagen.

*****

När Henrik Larsson låg på gräset och firade sitt andra mål mot AIK. Såg han ut som en spelare som bestämt sig för att sluta?

*****

Om Kim Christensen blir straffad är det löjligt.

*****

Djurgårdens revival varade inte särskilt länge och att BP har en radda extrapoäng i skåpet redan talar emot för att klubbarna som vill förbi.

*****

Måste säga att Erik Nivas krönika om Hammarby var mitt i prick. I varje fall där han beskrev Söderstadion med dess passion, tryck och engagemang som ett ställe dit man sett fram emot att se på fotboll.
Sedan är det dags att sluta sörja, dårarna är på väg att förstöra inte bara för Hammarby utan för svensk fotboll i stort.

*****

Vilket grymt laddat 08-derby på måndag.

*****

Inget ont om Henrik Larsson, men om han är hotet mot Danmark så säger det rätt mycket om den svenska anfallsbesättningen.

*****

Just här och nu känns det som om Djurgården och Hammarby åker ut direkt och att Örgryte får kvala.

Publicerad 2009-09-25 kl 12:05
Annons
Annons
Annons