Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: SvFF hade behövt Joe Laberos hjälp

Undrar vem som köper Karl-Erik Nilssons taffliga illusionstrick?

Hoppas ingen.

Varför ska det vara så svårt att berätta sanningen?

Ekonomiekots Claes Aronsson har de senaste veckorna granskat fotbollsförbundet på ett utmärkt sätt och visat svart på vitt hur illa det ser ut med kvarnstenen Friends Arena runt halsen. Svaret blev en hastigt sammankallad presskonferens med 14 timmars varsel.

Vänligt PR-folk mötte i Friends inre (idel kvinnor) och vallade oss till presskonferensrummet där fem gubbar efter ett tag tog plats vid Zlatans podium. Alla fem fick påsar och alla fick tala om det fantastiska med Friends Arena och det underbara att en internationell aktör i Lagadère tar över driften.

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson är smålänning och mina fördomar gjorde att jag befarade att han skulle börja tala i tungor om det fantastiska över detta tremiljarders tempel som är unikt, fantastiskt och i världsklass och att förlusterna är något vi kan glömma. Det var Maranata-stuk på presskonferensen.

Tänk om det funnits en gnutta ödmjukhet? En viss eftertanke? Friends Arena har kostat fotbollsrörelsen hundratals miljoner och även om den ger en möjlighet att i februari köpa in Argentinas landslag och spela match där så innebär det knappast att arenan går runt.

Karl-Erik Nilsson har naturligtvis inte ansvaret för att svensk fotboll tog beslutet att bygga arenan eftersom han inte var med då. Inte heller att det blev mycket dyrare och att akustik, gräsplan och en massa andra saker haltar. Inte heller att Solnas och Stockholms politiker inte kunde kliva ur sandlådan.

Däremot har Nilsson ansvar för att berätta vad som sker. För mig är det svårt att greppa varför han inte kan svara på var förlusterna hamnar framöver. Ingen sanning innebär att det finns något att dölja. Ingen ska inbilla mig att Lagadère kommer till Sverige och bara plockar upp notan från 1 januari 2015. Det finns INGA gratisluncher.

SvFF-basen hade behövt Joe Laberos skicklighet för att lyckas dribbla bort oss alla. Någon gång kommer sanningen fram och det är säkert så att Lagadère på något sätt från andra ingångsvärden i form av lägre hyra eller får hjälp på något annat sätt. Tro inget annat.

Ta avstamp i Anschutz uppgörelsen med Stockholms stad kring arenorna söder om stan. Där man ska vinstdela men där förlusterna hamnar hos oss skattebetalare. Sedan kanske det är värt förlusterna, men då ska vi åtminstone veta vad som gäller och inte utsättas för rök och speglar.

Svenska fotbollsförbundet är ansvarigt inför sina medlemmar och det är bara de som kan kräva ut sanningen. Det är ingen myndighet som måste lämna ut papper och även om man uppbär stöd från staten så finns ingen möjlighet annat än att ställa frågor – och det hoppas jag sker på årsmötet i helgen.

I svensk fotboll sitter taket närmast klistrat till golvet och det är oerhört få som vågar säga något. Ju mer jag jobbar med det här ju mer skakad är jag över att vuxna män och kvinnor inte vågar säga vad de tycker. Men herregud, de riskerar ju blazern med SvFF-emblemet, resorna och matchbiljetterna och då får man fatta att de kniper.

Tisdagens blixtinkallade presskonferens måste ha skett panik efter Ekots blåslampa sett till att man bara hade undertecknat en avsiktsförklaring med det franska rättighetsbolaget. Det är fortfarande så att SvFF och övriga ägare kan stå där med kvarnstenen runt halsen om det är något som fransmännen inte gillar med upplägget.

Givetvis är det rätt att sluta upp med en internationell aktör. Däremot är det tröttsamt att höra löften om vinst, för det är något som man sagt hela tiden. Lagadères Ulrik Ruhnau var helt säker på att arenan kommer att gå med vinst och det redan på kort sikt.

Vore oerhört skickligt om Lagadère kunde fixa det sett till konkurrensen med Tele2 Arena. Oavsett om jag ansvarade för ett fotbollslag, en hästtävling, en final, en melodifestival eller ett rockband så hade jag spelat ut de två arenorna mot varandra och det gör att möjligheten att tjäna stålar är begränsad.

Lagadère har köpt upp PR Event som framgångsrikt byggt upp Båstads tennistävling (där hittar ni kopplingen till Friends via bröderna Paulsson och PEAB) och det finns ett stort kunnande i hur man driver affärer och idrott. Så det talar för det franska bolaget.

Huvudägaren Arnaud Lagardère är polare med Michel Platini vilket talar för att Friends Arena är högaktuell för EM 2020, men det är en tuff business och Platini blåste Lagardère på försäljningen av EM- och VM-kvalen som Uefa sålde centralt och gick till en helt annan agent.

Lägg till att det finns en del mindre sköna kopplingar mellan Lagardère, Platini och Qatars VM-ansökan 2022, Qatar är storägare i det franska bolaget, och där Daily Telegraph nu hittat bevis för att Qatar pröjsat en av medlemmarna i Fifa:s exekutivkommitté för att rösta rätt.

Karl-Erik Nilsson sover säkert lugnt, det är en del av personligheten när man tar sig ända upp på toppen, men fotbollsrörelsen har all anledning att vara orolig. Det är långt kvar till den feta damen sjunger gällande Friends Arena och de ekonomiska riskerna för Sveriges största folkrörelse.

Publicerad 2014-03-18 kl 13:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons