Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh tippar allsvenskan - AIK, Örgryte och Örebro

Olof Lundh

På lördag är det allsvensk premiär. Fram till dess tippar fotbollskanalens krönikör Olof Lundh hur allsvenskan slutar.
Här är tipsen för AIK, Örgryte och Örebro.

AIK

Vad kommer att göra fansen glada?
Satsningen på unga spelare likt Martin Kayongo-Mutumba som brinner för att spela i AIK. Lite tillbaka till rötterna efter Argentina-spåret och något som ger rätt signaler i finanskristider.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Ekonomin är extremt pressad och det kommer att påverka 2009. En del spelare sitter på utgående kontrakt och risken är att man inte gör optimala affärer.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Ivan Óbolo går i sommar in på sista året av sitt kontrakt och ska AIK tjäna pengar på en affär är det i sommar anfallaren ska säljas. U21-landslagsmannen Gabriel Özkan kan om han förblir hel – håll tummarna – vara ett namn som en del utländska klubbar suktar efter.

ANNONS

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Just nu har AIK för bred trupp och den ska minskas ner. Känns snarare som AIK-ledningen behöver leta nya klubbar till en del spelare.

Hur säkert sitter tränaren?
Mikael Stahre är AIK:s åttonde tränare under 2000-talet och om resultaten inte kommer som förväntat blir det genast tryck på den ansvarige. Fast minst ett år måste den nya tränaren få chansen, för kontinuiteten har blivit bättre i klubben.

Hur går det för laget?
Trots turbulensen i form av att vd, sportchef, två tränare försvann i november och att man under året sålde eller släppte sju spelare ser AIK ut att ha en spännande trupp och en tränare som verkar vilja ha mer kontinuitet. Skadan på Tomi Maanoja var grym men Daniel Örlund är en fullgod ersättare – och han vill säkert ta revansch. Lägg till skarpe holländske mittbacken Joos Hooiveld, en frisk Gabriel Özkan och kanske allsvenskans bäste anfallare i form av Ivan Óbolo.

ANNONS
Inget snack om att förstaelvan kan hota de flesta klubbar i allsvenskan och om det börjar gå bra kan det bära högt upp i tabellen. Även om det inte blir högre än en 5:e plats lär AIK visa under 2009 att man är tillbaka.

Örebro

Vad kommer att göra fansen glada?
Att de får se dansken Kim Olsen springa ut på Behrn Arena igen. Anfallaren var en av årets värvningar i fjol och det blir inte sämre när han fått vara med under en försäsong, snarare tvärtom.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Det är aldrig lätt att vända hem till allsvenskan och risken är stor att Emra Tahirovic får en tuff omställning och inte blir någon succé. Tiden i utlandet har inte varit vad han tänkt sig och självförtroendet är sargat.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Om John Alvbåge fortsätter som han spelade i höstas är det givet att han blir intressant, även om målvakter har svårare att hitta klubbar.

ANNONS

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
I dagsläget sitter säkert ÖSK-ledningen nöjd men det får inte hända något med Magnus Kihlberg, John Alvbåge eller Kim Olsen. Då får man ta fram lädret.

Hur säkert sitter tränaren?
Sixten Boström kom med en filosofi om hur han ville spela fotboll och trots svaga resultat under våren gjorde han inte avkall på den. Det betalade sig när han fick några spelare till och fick jobbat mer med truppen. Sett i det perspektivet sitter han säkert, dock blir det intressant att se hur han klarar sig utan assistenten Alexander Axén som gick till Gais.

Hur går det för laget?
Örebro har onekligen putsat på sin lite oförtjänta image som tråkigt lag och blivit mer spelande (och underhållande) under Boströms 4-3-3. Finske trollgubben Roni Porokara, Nordin Gerzic, Kristoffer Näfver och danske målbombaren Kim Olsen har alla bidragit till att klubben gick starkt under hösten och de såg även till att Behrn Arena blev ett populärt ställe att gå till.

ANNONS
ÖSK har behållit stommen från i fjol och kryddat den med amerikanen Bedoya, talangen Per Johansson och Emra Tahirovic. Det kommer att bli en rolig säsong med längre än till en 7:e plats räcker det inte.

Örgryte

Vad kommer att göra fansen glada?
Allsvenskan igen. Marcus Allbäck och Alvaro Santos på topp med Pavel Zavadil som assistent. Ny, mäktig arena. Vilken förvandling av en klubb som snackade FC Gothia häromåret. Det måste vara rena drömmen.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att det blir en såpass tuff återkomst. Alla allsvenskans nykomlingar åkte ur i fjol och steget är stort – även för superettans vinnare.

Vilken spelare är intressant för proffsklubbarna?
Både Pavel Zavadil och Alvaro Santos skulle kunna vara aktuella för mindre ligor om de gjrode toksuccé. Annars är det tunnsått med den typen av spelare.

ANNONS

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Möjligtvis behöver man backa upp försvaret eller med en bollvinnande, tuff mittfältare. Framåt är det hög klass, kan vara värre med defensiven.

Hur säkert sitter tränaren?
Janne Carlsson är inne på sin tredje säsong och hade ett svårare första år men klarade av lyftet ur superettan i fjol, men då fick han också kvalitet i laget. Fast det är långt ifrån säkert att det finns tålamod med Öis-tränaren om det blir kamp om att hänga kvar – nu har han ju fått värva en del och kring Örgryte finns alltid starka herrar som vill påverka.

Hur går det för laget?
Problemet för nykomlingar som vunnit superettan är att det blir en tuff omställning spelmässigt, från att ha varit seriens dominant kan man plötsligt bli slagpåse. Kraven blir helt annorlunda och inte alla klarar det.

ANNONS
Inget snack om att Allbäck är en klasspelare och Alvaro Santos var det en gång och kan bli igen. Lägg till Zavadil som kan stå för de matchvinnande passningarna men som floppade med Öster i allsvenskan. Jag tvivlar även om de bakre delarna håller samma klass och frågan är om Magnus Källander orkar slita Öis kvar en säsong till. Och med Dick Last som sportchef och osäkra ersättare så försvinner ett gäng givna poäng. Det kommer att bli kamp ända in i kaklet, men det blir en 13:e plats .
Publicerad 2009-04-01 kl 21:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto