Lundh: United visade klass – och klasskillnaden

Efter elva minuter var det över för Arsenal.
United krossade London-laget.
Skrämmande vilken skillnad det var på lagen.

Manchester United kom till Emirates Stadium i London och ställdes mot ett lag som i Europaspelet inte förlorat på hemmaplan på hela fem år.

Arsenal hade en svit på 24 matcher utan förlust – och med bara 0-1 från första semifinalen allt att spela för.

Som om United brydde sig, det tog inte mer än elva minuter och så hade fjolårsmästarna bokat en plats i finalen i Rom .

Visst inledde Arsenal matchen piggt men det var en skrämmande skillnad i effektivitet och spets mellan lagen. Arsène Wengers unga lag kan hålla i bollen, men vad gör det om man är impotent framåt?

Annat med United som onekligen visade klassen och att man definitivt är Englands bästa lag och garanterat ett av Europas två bästa lag.

Sett till Premier Leagues bästa var det en trist klasskillnad och det blev aldrig någon match.

Efter mindre än åtta minuter så utnyttjade Park Ji-Sung att unge Arsenal-backen Kieran Gibbs halkade och United-mittfältaren tryckte in 1-0 på Cristiano Ronaldos inspel. Ynka tre minuter senare slog Ronaldo till själv, denna gång på en frispark som förra veckans hjälte Manuel Almunia tvekade på och inte nådde.

Ridån gick ner över Arsène Wengers unga manskap som inte bara var knockat, utan helt utslaget av ett överlägset motstånd.

Det var lite av en ketchupeffekt för United denna kväll som verkade följa av förra veckans utspelning av Arsenal på Old Trafford men som då stannade vid bara en ynka 1-0-seger. Nu ökade United på till sammanlagda 3-0 efter mindre än elva minuter och kontrollerade sedan matchen på ett imponerande sätt.

Att det dröjde ytterligare 50 minuter innan den mäktige Wayne Rooney – vilket försvarskneg ovanpå anfallen – fann Ronaldo, som stänkte in sitt andra mål och Uniteds tredje, berodde inte på att Arsenal kom in i matchen utan på att United mer kontrollerade matchen och spelade av den.

Sir Alex Ferguson plockade efter 3-0 av Evra och Rooney för att inte riskera varningar och därmed möjliga avstängningar i finalen. Tyvärr tänkte inte löpvillige bollkrigaren Darren Fletcher lika smart, istället gick skotten in väl hårt i kampen med Cesc Fàbregas och fällde spanjoren. Straff och rött kort blev det direkta straffet – avstängning i finalen det indirekta straffet.

Det röda var en aning hårt utdelat, fast Fletcher borde ha hållit igen sett till att United kunde släppa in fyra mål utan att riskera finalplatsen.

Kan inte annat än imponeras av Sir Alex Ferguson. Han gör det igen. Han om någon är ”the special one” som nu är på väg att ta United till en ny mäktig dubbel.

Mot Arsenal petade han helt iskallt både Dimitar Berbatov och Carlos Tevez för att i stället satsa på Ronaldo på topp och med Rooney och Park på kanterna. Portugisen visade vad han går för och tryckte dit två mål och stod för en briljant insats återigen, de andra två var också med och avgjorde offensivt.

Manchester United har nu alla chanser att upprepa fjolårets triumf och onsdag kväll vet vi om det blir en ren finalrepris mot Chelsea eller en drabbning mot Barcelona .

Jag både tror och hoppas på det spanska storlaget av flera anledningar. Det är roligare när lag från olika ligor möts och sett över hela säsongen är Barcelona värt en plats i finalen på samma sätt som United är det, och det blir i så fall två nykorade ligamästare som möts i Rom. Snacka om värdigt en final i Champions League .

Publicerad 2009-05-06 kl 01:04