Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Var är alla som rasade mot AIK-ledningen nu?

AIK rusar mot SM-guld. Mikael Stahre har vunnit alla derbyn.
Måste credda AIK-ledningen.

Överkörning. Utklassning. Klasskillnad. Och bara ett lag på planen på Råsunda.
Bara att bocka, buga och tacka för uppvisningen av Allmänna Idrottsklubben från Solna. Ynka 2-0 speglar inte överlägsenheten som AIK hade mot Djurgården.

Inte svårt att bli imponerad av det jobb som AIK gjort sedan förra hösten. Då var det stök, hot och supporterprotester. Rikard Norling fick sparken och det kokade kring Norra Stå.
Efter att nya brassen Flavio frälst de gulsvarta med två mål – vilken känslig lobb över jätten Touray – är det inte att man undrar var alla som protesterade är.

Fotboll är väldigt svårt på många sätt, på samma sätt är det enkelt: bara resultat räknas. När MFF-fansen gjorde uppror mot Bengt Madsen fastnade skriken i halsen i och med att laget krossade Elfsborg med 5-0.
Då kan det vara svårt att få gehör för protester.

I dag måste man hylla AIK-ledningen som vågade ta ett ytterst impopulärt beslut och stå upp för det. Visst, det hade sina offer i form av sportchefen Ola Andersson.
Ändå är nu AIK modell 2009 på väg mot SM-guld och känns som ett helt annat lag än det Rikard Norling basade för. Ängsligheten är som bortblåst.

Många kan säkert hävda att det var Norlings jobb som lagt grunden för det lag och manskap Mikael Stahre basar för ihop med Andreas Alm, samtidigt måste man ge credd till den nuvarande ledningen för värvningar av Hooiveld, Mutumba och nu Flavio och att man satsade på Norling-ratade Daniel Örlund (vilken revansch för honom innan han drar till Rosenborg och oljestålarna).

I efterhand kan nog de flesta i och kring AIK erkänna att Rikard Norling kört fast och med sin enorma rotation och smartness skapade han mer osäkerhet i det egna laget än hos motståndarna.
Stahre och Alm har valt en annan linje och tryggheten hos de gulsvarta är talande en derby-kväll som denna.

Från Örlund och framåt till Obolo på topp är det en aggressivitet och ett självförtroende och en fast spelidé som genomsyrar allas agerande.
AIK uppträder med en tydlighet och distinkthet som imponerar och när Djurgården inte är något motstånd då blir det enspårigt.

Tydligheten finns numera även vid sidan av planen. Ta bara turerna kring Dulee Johnson senast. Raka besked från ledningen om att han är petad för att han inte följt lagets regler och in med en ny spelare.
Inget smusslande. Underbart att se någon våga agera och dessutom stå för det.

Vinner nu AIK SM-guldet som man längtar så efter? Nej, jag är trots överlägsenheten mot Djurgården inte övertygad. Ännu ska man både till Borås för att möta Elfsborg och till Göteborg för att ta sig an IFK.
Det är för tidigt att räkna in SM-guldet för AIK, men klubben borde passa på att njuta nu i stunden – tänk vad ett år och bra resultat kan göra.

*****

Djurgården kunde inte resa sig i det viktiga derbyt. Inte ens ett derby kan få spelarna att tagga till.
Från sidan är det tydligt att rätt många inte är bra nog för allsvenskan, och tyvärr verkar det som om en del inte vill försöka ens.
Tappade räkningen på hur många gånger Dif-spelarna stod som pojkspelare och väntade på bollen, bara för att se hur en aggressiv AIK:are snodde den.
Undrar om det inte är dags att hyra in en mer rutinerad kraft än Andreé Jeglertz för att försöka få i gång manskapet och göra ett sista försök att komma över kvalstrecket? Vem? Bosse Johansson, Arne Erlandsen, Hasse Backe eller någon annan som varit med. Locka med en miljon om man håller laget kvar.

*****
Denny Avdic
räddade Elfsborg i sista stund mot Halmstads BK. Tre poäng där gör att mötet med AIK på söndag i Borås spetsar till guldstriden rejält.
Om Anders Svensson o Co vinner den matchen är det bara en poäng som skiljer mellan AIK och Elfsborg.
Den feta damen kommer som sagt inte sjunga förrän första november.
*****
Vinner BP mot Gefle då är det åtta poäng ner till Djurgården och Hammarby. Inte hämtar Bajen och Dif in det även om BP skulle förlora resten?
Örgryte kan sätta än mer press på 08-klubbarna om man knäcker Häcken.
*****
Gais vändning på säsongen är remarkabel. Efter att Benny Lennartsson kom in har laget ryckt uppåt i tabellen och är nu på säker mark - Lennartsson-effekten är fem segrar och två oavgjorda - och 3-0-krossen av ÖSK imponerar. IFK Göteborg får en rejäl test i 031-derbyt.
Gais sitter på en guldklimp i form av Wanderson och han kan mycket väl inbringa 20-25 miljoner kronor i vinter.
Okej ålder som 86:a och ett sjysst målfacit i ett lag på nedre halvan: 23 mål på 53 matcher. Holland nästa?
*****
26 241 är en glädjande siffra från Råsunda. Samtidigt inser man att dårarna som bråkar, stökar och håller på med skit skrämt bort flera tusen. Vet inte hur många som jag talat med som numera ratar 08-derbyn.
Är inne på det själv alltmer, är trött på den hotfulla stämningen. Det är en chock att gå på fotboll i Halmstad och Kalmar och alla är vänliga, och ingen skriker att man är en jävla ***** - välj valfritt könsord eller skällsord.
*****
Halmstad är ett brutalt sänke i tabellen. Om det inte var för att lagen under är för dåliga hade HBK kunnat rasa ur.
Får Janne Andersson köra på även 2010?
*****
18 procents ränta. Är det ett SMS-lån AIK har tagit?
*****
Att förbundet lämnar det till en assisterande domare att själv avgöra jäv i en match superettan är bara för dåligt.
Ingen ska kunna ifrågasätta den assisterande domarens viftande – som görs nu efter Sirius-Mjällby – där Vasalunds-tränaren Per-Åke Swärds brorsa Jan-Erik Svärd gick som assisterande och många undrar om lillebror ville hjälpa storebrors lag.
Inte för att jag tror att Jan-Erik Svärd tänkte så, men att det ens diskuterar är bara för amatörmässigt.
*****
Undrar om alla AIK:are, som var upprörda efter Kim Christensens stolpflytt – bland dem Jos Hooiveld – nu rasar mot ”Nisse” Johansson, som tog tag i Hrvoje Milic arm och drog i väg honom ur en frisparksmur när just Hooiveld sköt bra?

Publicerad 2009-09-28 kl 22:56
Annons
Annons
Annons