Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Varför hetsa upp sig – Premier League är bäst

När började folk hålla på ligor?
Jag fattar inte.
Engelska Premier League är ju bäst – men det är egentligen rätt ointressant.

Knappt en dag nu för tiden som man kan slå upp Expressen och läsa ännu ett brandtal för serie A och Italien från Marcus Birro.
Jag fattar inte riktigt grejen. När började folk hålla på ligor? Visst, det är en krydda i Champions Leagues åttondelsfinaler att tre lag från Premier League ställs mot tre lag från serie A, men ligorna är inte riktigt representativa för länderna längre.

På den tiden när Champions League hette Europacupen och vi inte kunde välja och vraka mellan Viasats alla olika kanaler för att sluka en hel åttondelsomgång utan fick nöja oss med några glimtar från en eller två matcher så hade det varit mer adekvat att hålla på en liga.
Då var det ju mest italienare i lag från serie A, en majoritet britter i engelska lag och likadant i de spanska lagen.

I dag har det ju fullkomligt ballat ur sett i det perspektivet. Inter har ju knappt en enda italienare i sitt lag och bara det att Liverpool hade fler spanjorer än Real Madrid i första åttondelen säger ju det mesta.
Det tråkiga med utvecklingen är att den nationella särarten som fanns hos exempelvis Liverpool på 1980-talet suddas ut mer och mer, och likadant är det med många av de andra storlagen.

Den stora vinsten är ju att det verkligen är världens bästa spelare som möts i en fullkomligt fantastisk fotbollsturnering. Vi får Ronaldo vs Ibrahimovic, Raul vs Torres, Benezema vs Messi och så vidare.
För mig som tv-tittare är det helt underbart att bänka mig framför matcherna – och även om jag kan sakna det som var förr så inser jag att utvecklingen drivit på i den här riktningen och det är bara att åka med.

Och det här med ligor är ju inget att snacka om heller: Premier League är den bästa. Manchester United slog Chelsea i finalen senast och under de senaste fyra säsongerna har nio av 16 semifinalister, fem av åtta finallag och två av fyra vinnare kommit från England.
Dominansen är slående och går inte att snacka bort.

Men det handlar knappast om att engelsmännen ska slå sig för bröstet för att de är de skickligaste hantverkarna på det här området.
Ingen av tränarna i de fyra klubbarna som närmast prenumerera på spel i Champions League är engelsman och de ägs numera av ryssar och jänkare. Dessutom är det knappast startelvor som är späckade av engelska storstjärnor heller.

Förklaringen är enkel: den engelska ligan är helt enkelt den rikaste i världen sett till inkomster från tv-avtal, publik, loger, sponsoravtal och tröjförsäljning. Senast man ställde ligorna mot varandra låg Premier League långt före med en totalinkomst på 40 procent mer än serie A och änner mer före La Liga.
Lägg till att ryska oljehandlare, amerikanska investerare och nu shejker pumpat in än mer pengar i Premier League så är det logiskt att den engelska ligan har greppet.

Italien dominerade ju i Champions League under en tid då de stora klubbarna där kunde värva de bästa och titlarna kom på rad. Under 1990-talet var de stora affärerna i italienska serie A. På samma sätt dominerade spanska lag när Real Madrid slantade friskt för Zidane & Co.
Så dominansen hänger inte på att de engelska spelarna är bäst utan att de engelska klubbarna har råd att köpa de bästa.

Jag tror också att minst tre av fyra engelska lag går vidare till kvartsfinal i Champions League men det betyder ju knappast att engelsmännen kan känna sig som segrare utan bara de respektive klubbarna. Lika lite som italienarna ska känna sig som förlorare om några av landets klubbar rasar ut.

Det är andra variabler som styr och den här typen av dominans brukar sällan hålla för evigt. Snarare kan man undra om inte Liverpool, Manchester United, Arsenal och Chelsea på många sätt är på väg att kväva den engelska fotbollen.
Om så sker så lär pengarna försvinna och någon annan kan ta upp stafettpinnen och bli bästa liga – om det nu är viktigare.

För egen del håller jag hellre på ett lag än på en liga, och jag kommer aldrig att slåss för att League One är den bästa. Men det är dit Leeds fallit från Champions League, så när jag följer drabbningarna i kväll så ska jag även hålla koll på vad som händer mot Yeovil hemma på Elland Road.
För när pengarna tar slut är det där man kan hamna.

*****

Fascinerande med engelsmännens syn på Zlatan Ibrahimovic. Kan han tysta dem?

*****

Liverpools krossande av Real Madrid var skrämmande vass. Trodde för det första på Real Madrid sett till lagets formkurva efter att Juande Ramos tog över, och sedan hade ju Pool darrat en aning inför åttondelen.
Men när det väl var match var det aldrig något snack - Gerrard och Torres sänkte Ramos & Co och den spanske tränaren kan inte längta tillbaka till England direkt.
Publicerad 2009-03-10 kl 23:20
Annons
Annons
Annons