Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: ”We can still win it”

Olof Lundh

Efter att ha blivit överkört av Portugal i EM 2000 var Kevin Keegan ändå optimistisk.

”We can still win it”.

Englands förbundskapten hade givetvis fel – men efter VM-lottningen måste det vara allas inställning.

Ceremonierna var långa och tråkiga, men det slår aldrig fel när Uefa och Fifa ska anordna en lottning av ett stort mästerskap. Ett långt och utdraget förspel utan krydda följt av ett kort klimax när väl bollarna ska snurras runt och plockas fram.

Innan dess ska alla i Fifa:s toppskikt och i arrangörslandet få påsar och man ska bjuda världen på lama tal, konstig dans, mixad sång, propaganda och allsköns nerslag på VM-orter och i VM-historien. Det är en aning plågsamt men det är klart att Brasilien måste få något för sina 80 miljarder kronor. 

Efter att världen öppet fått uppleva Fifa:s oberäknelighet kring hur man lottar, och där Frankrike slapp ur ett grepp och såg till att lotten skickade Italien dit, så fick Cafu, Cannavaro, Hurst och Zidane möjlighet att dra länderna.

ANNONS

Nu för tiden söker alla efter en dödens grupp och det är klart att Australien och USA måste känna att de redan är lagda i kistan efter att ha hamnat i sjukt svåra grupper, och det ska till mer än ett mirakel om de två länderna ska överleva gruppspelet mot länder som Holland, Spanien och Chile respektive Tyskland, Portugal och Ghana.

England jublade inte heller efter att ha hamnat med Uruguay och Italien och dessutom får Hodgsons mannar inleda i Manaus fuktiga värme i Amazonas. Uppförsbacken för fotbollens hemland fortsätter men knappt ens den egna pressen tror på VM-guld, och det gör inte FA heller. Att få spela vidare efter gruppspelet vore en bedrift.

Visst går det att vända och vrida på lottningen men för de större länderna ser vägen mot avancemang hyfsat hanterbar ut. Spanien kan vara hotat och i så fall mer på att man tappat i både kvalitet och hunger, och Sveriges banemän i Portugal får svårt att överleva gruppspelet mot Ghana och Tyskland.

ANNONS

Traditionens makt inom fotbollen är stor och det är verkligen så i VM i fotboll. De VM som gått i Syd-, Mellan- och Nordamerika har alltid vunnits av länder från Sydamerika. Dessutom är det oerhört vanligt att hemmanationer går långt och i sex av 19 fall har man vunnit VM och i ytterligare sex fall har hemmalaget nått semifinal.

Efter att Scolari återigen tagit över landslaget så har Brasilien vuxit och under för-VM så visade man klassen och slog bland annat spanjorerna med 3-0 i finalen och det var inte bara Neymar som var stark utan Fred smällde in mål och Julio Cesar höll ofta rent i det egna målet. Brasilien har ett lag som bör gå långt, och det är en favorit att vinna.

Tyskland och Argentina är utmanarna och precis som i tidigare fall handlar det om att gruppspelet och var man sedan hamnar i slutspelsträdet. Tror inte att Messi kan bära Argentina hela vägen till ett VM-guld, däremot har Löw fler kanoner i sitt lag och det kan bli final igen för Tyskland.

ANNONS

Roade mig med att gå igenom VM-slutspelet grupp för grupp och match för match och fick fram Brasilien som vinnare. Naturligtvis är det oerhört långt kvar och mycket kan hända med formkurvor, skador och annat som påverkar trupperna som åker till Brasilien i början av juni, men för mig är brassarna favoriterna.

Under lottningen svider det extra att Sverige inte är med, för det är uppenbart att landslaget hade kunnat rubba en hel del av gängen som är på plats i Brasilien. Samtidigt är det bara att inse att porten in till VM blir trängre och trängre och det kanske är en verklighet vi får vänja oss vid.

Publicerad 2013-12-07 kl 16:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto