POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Yes, trollkarlen Hysén ordnade drömfinal

AIK mot IFK. 08 mot 031. Storebror mot lillebror.
Kan inte bli en bättre upplösning.
Tack Tobias Hysén, vi får en allsvensk drömfinal.

Hur många liv har IFK Göteborg? Frågan är berättigad efter att ett svagt, fegt, tamt och lamt Blåvitt hamnat i 0-2 underläge mot Halmstads BK.
Gick att se hur AIK-ledare i det läget kastade sig på mobilen för att ringa Berns och fixa guldfest redan onsdag kväll.

Visslandet på gamla Ullevi när IFK Göteborgs spelare vandrade av efter 45 spelade minuter var en tydlig signal om hur man då kände sig på Sveriges framsida.
De blåvita fansens biljetter till söndagens match var på väg att kastas – vem vill se Bojan Djordjic o Co komma med bucklan?

Sedan klev Tobias Hysén in i handlingen. För vilken gång i ordningen denna säsong minns jag inte, men insatsen och målen mot BP i fredags är varje fall kvar på näthinnan. Fast frågan är om Hysén gjort ett högklassigare mål än det som betydde 1-2 på ett exploderande Gamla Ullevi?

Efter att Hysén tagit emot bollen ute till höger så tunnlade han iskallt den framrusande Tim Sparv och när han väl hade yta för skott så drog han inte på för Göran Johansson och hela Göteborg utan visade sin briljans genom att delikat chippa Magnus Bahne.

Om Zlatan Ibrahimovic gjort just det målet hade ett batteri av krönikörer, bloggare och fotbollsconnoisseurer inte slutat att hjula än. Magiskt. Mästerligt. Maxat. Hade det hetat och det hade trollats med Ibracadabra och andra skojigheter.

Tobias Hysén är nog den enkla förklaringen till att IFK Göteborg överlevt den genomsnittlige katten många gånger om. Den tidigare yttern har som mer renodlad avslutare verkligen tagit några kliv på utvecklingens trappa.
Tunga 18 mål – mer än var tredje för IFK - går inte att blunda för.

Om Hyséns reducering bar en artists signum så var kvitteringen mer något som skyttekungar brukar stå för. Han var på rätt ställe när Magnus Bahne sjabblade och tryckte in 2-2.
Inte alls i närheten av det första målets briljans men för alla IFK-fans var det naturligtvis vackert.

Om det åkte ut tv-apparater i Solna strax efter halv nio på tisdagskvällen så är det förståeligt. Bahne kommer inte att vara en populär person i dessa trakter.
Hur kan en finne i dansbandsfrissa sänka den tidiga guldfesten på ett sådant sätt? Ja, det är fotboll.

Ingen kan anklaga Halmstads BK för att man inte krigade för poängen. Tänk om Janne Anderssons gäng spelat så tidigare på säsongen, då hade det blivit en plats mycket högre upp i tabellen.
Anförda av tyske Görlitz skapade man flera skarpa lägen och det var lite flyt att det bara stod 0-2 i paus och sedan ändrade Hysén-showen på det hela.

IFK-poängen mot Halmstad räckte för att se till att det blir den rysare på söndag alla vi neutrala längtar efter, men det blev en dyrbar pinne för IFK Göteborg.
Gustav Svensson blev varnad – och missar guldfesten. Att Svensson gula var tokfel är inget att göra något åt så här i efterhand.

Oavsett vad AIK gör mot Örebro så kvarstår fakta: matchen på Gamla Ullevi blir direkt avgörande.
Sett till att Solna-laget har sex man (bland dem Daniel Örlund, Jos Hooiveld, Jorge Ortiz och Ivan Obolo) som kan bli avstängda vid kort mot ÖSK är det inte säkert att det blir ett ordinarie AIK som tar bussen till Göteborg.

Tänk att på söndag eftermiddag, vid avspark 15:00, har AIK och Göteborg spelat cirka 2700 minuter allsvensk fotboll var och ändå har man inte kunnat kora en vinnare av dem.
Då ska 90 minuters kamp dem emellan avgöra vilka som ska få höja Lennart Johanssons pokal. Vem längtar inte efter det?

*****

Hela Olympia måste vara utsålt när Henrik Larsson tackar för sig. Tänk att han gjorde tre och en halv säsong i klubben efter hemkomsten.

*****

Tänk om Roland Nilsson och Hans Gren ändrat sig tidigare. Då hade Wilton Figureido bänkats långt tidigare och man hade satsat på 4-4-2 vilket kunnat ge en klart bättre placering. Formtoppen från Ofere och Larsson är makalös.
Att försvaret inte höll mot Kalmar FF är sin sak, men det skrämmande är hur länge Nilsson och Gren körde sitt felaktiga spår.

*****

Gillar att AIK:s piratduo med Kenny Pavey och Bojan Djordjic kör lite pyttshow i Sportbladet. En skön glimt.
Vet dock inte vad Arne Hegerfors tycker.

*****

Landslagsmannen från 2006, Kalle Svensson, är trots skador, avstängningar och försäljningar inte ens med i IFK-truppen. Skakande vilket formfall.

*****

Rena tombolan om vilket lag av Örgryte, Djurgården och Hammarby som tar kvalplatsen.

Publicerad 2009-10-27 kl 22:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå