Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny sits för Andersson: "Tränaren har föredragit andra"

Polen

Speltiden har minskat efter Lech Poznans tränarbyte.
Men mot Lodz tog Elias Andersson chansen - med två assist.
- Väldigt skönt, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Tre raka matcher utan speltid.

Men så fick Elias Andersson chansen från start mot LKS Lodz i söndags. Vänsterbacken tackade för förtroendet och levererade två läckra assist i 3-2-segern för sitt Lech Poznan.

Välkommet, berättar 28-åringen för Fotbollskanalen.

- Väldigt skönt. Jag har fått begränsad speltid under nästan hela våren. Att då få starta och vara en bidragande faktor till att vi gör två mål… Ja. Det var väldigt skönt, säger Andersson.

Andersson anslöt till Lech Poznan från Djurgården förra sommaren.

Han startade i princip samtliga matcher i höstas. Men ett tränarbyte har ändrat på den saken, och efter att Mariusz Rumak tagit över huvudansvaret har det alltså blivit mer sparsamt med speltid i vår.

Annons

- Även om jag inte har fått spela så mycket har jag tränat hårt och gjort min grej på träningarna. Jag vet att förr eller senare kommer min chans och då gäller det att ta den, och det tycker jag att jag gjorde i går (mot Lodz), säger Andersson.

- I höstas var det en del upp och ner för egen del. Vissa bra matcher, vissa sämre. Sen hade vi ju ett tränarbyte här i vintras och samtidigt som laget stundtals har gjort bra prestationer har vi fått med oss trepoängare i varje match. Säsongen har varit blandad.

Hur mycket hänger din begränsade speltid i vår ihop med tränarbytet?
- Det är bara att se på matcherna i vår: den nya tränaren har föredragit andra spelartyper. Men jag tycker som sagt ändå att jag har kämpat på bra, gjort min grej och verkligen varit förberedd på dagen då det är min tur.

- Jag fick en hel match i mitten av mars där jag tycker att jag gjorde det väldigt bra. Men då blev jag olyckligt avstängd i nästa… Så ja. Upp och ner.

Annons

Har du pratat med tränaren om din situation?
- Vi har haft småprat lite då och då. Men alla spelare vill ju spela från start. I slutändan har han sista ordet och får ta beslutet om vilka som får göra det. Det är bara att gilla läget. Startar man inte är det bara att visa honom på träningarna och matcherna, när man får chansen, att det är jag som ska spela.

Vänsterbacken har långt ifrån gett upp.

- Det har jag verkligen inte gjort. Jag vet vilken fotbollsspelare jag är, vilka kvaliteter jag besitter och att jag kan hjälpa laget.

Ibland får man borra ner huvudet och "göra gnugget".
- Absolut. Exakt så är det. Som spelare går det inte alltid spikrakt uppåt och det vet jag om.

Elias Andersson och hans lagkamrater bärgade alltså tre poäng mot Lodz. Men under matchen utspelade sig läskiga scener på planen.

Annons

Detta när motståndaren Dani Ramírez plötsligt kollapsade på planen. Lech Poznan-svensken Mikael Ishak var först framme innan medicinsk person anlände. Spelaren fördes till sjukhus och är utom fara, skriver Lodzki Sport.

- Det var väldigt otäckt. Jag såg inte när han trillade ihop, men när alla sprang mot honom förstod man att det var väldigt allvarligt. Jag har fått till mig att han mår okej nu vilket är väldigt skönt att höra, säger Andersson.

Hur var det att uppleva en sådan händelse från nära håll?
- Otäckt. Det är många tankar som går igenom huvudet. "Ska man ens spela vidare?". Fotbollen blir sekundär i det fallet. Usch, nej. Hemskt.

Fem matcher är kvar att spela av den polska högstaligan. Lech Poznan ligger på tredjeplats, fyra poäng bakom ettan Jagiellonia Bialystok.

Andersson hymlar inte med att det är en spännande säsongsavslutning som väntar.

Annons

- Vi alla strävar efter samma mål: att bli mästare. Vi har fortfarande lite i vårt spel vi måste fila på, som att bli farligare i boxen och komma till flera chanser. Får vi till det tror jag vi har stora möjligheter att lyckas.

Är det bara titeln som gäller för en klubb som Lech Poznan?
- Det är stor press. Vi vet att Lech är en jättestor klubb i Polen och vi ska vara med och fajtas om guldet varje år. Det har jag hört och det känner man med allt runtomkring. Även om det har gått upp och ner hela säsongen är vi med i "racet". Det ska bli en väldigt intressant avslutning.

Hur är det med Djurgårdshjärtat, då? Jodå.

28-åringen medger att han mer eller mindre kollar "så mycket han bara kan". Och han är tämligen övertygad om att cupguldet hamnar i Stockholm om någon vecka - och inte i Malmö.

- Så blir det. Det ska bli en riktigt rolig match. Jag tror att Djurgården avgör i förlängningen.

Annons

Vem avgör?
- Det blir (Oskar) Fallenius.

Publicerad 2024-04-22 kl 13:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto