Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nordiska förbunden ryter ifrån: "Brist på respekt"

Sverige (herr)

De nordiska fotbollförbunden har skrivit ett öppet brev till Fifa.
Detta efter att Amnesty publicerat en rapport kring förhållandena inför VM i Qatar.
- Vi tror på att fler engagerar sig, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Amnesty har publicerat en rapport om arbetsförhållanden för de anställda som förbereder för VM i Qatar. Där konstateras det att drygt 15 000 arbetare har mist livet mellan 2010 och 2019. De kritiserar också faktumet att dödsfallen avskrivs som "naturliga", istället för att dödsorsaken utreds.

Organisationen uppmanar nationella fotbollförbund att lägga press på Qatar i dessa frågor. De nordiska förbunden, Danmark, Norge, Island, Finland, Färöarna och Sverige har därför skrivit ett gemensamt öppet brev.

"Det är en alarmerande rapport från en oberoende organisation, som än en gång synliggör bristen på respekt för mänskliga rättigheter och acceptabla arbetsförhållanden i Qatar", skriver de i brevet.

ANNONS

De uppmanar därför Fifa att ställa Qatar till svars för de som kommit fram i rapporten och även det som rapporterats tidigare.

"Fallen som Amnesty rapporterar om borde omedelbart undersökas och åtgärder behöver tas för att försäkra sig om rättigheter för arbetarna i Qatar ska införas". 

De avslutar brevet med att de vill ha uppföljande möten där de får höra om hur Fifa går vidare i frågan och även hur organisationen ser på den senaste rapporten.

För SvFF:s del har generalsekreterare Håkan Sjöstrand skrivit under brevet. 

- Vi tror på att fler engagerar sig och att alla tar sitt ansvar utifrån de förutsättningar de har. Vi är ju o grunden ett fotbollförbund, men vad kan vi göra för att driva på i olika frågor? Och det är också viktigt att Fifa gör det. Men vi har också kontakt med andra organisationer och experter som kan de här frågorna bättre än oss. Det är stora och komplexa frågor, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Han fortsätter:

- Man kan förenkla till att det finns två förhållningssätt. Man kan isolera, inte prata och kanske bojkotta. Eller så kan man prata, ha ett utbyte och en dialog och då försöka påverka. Jag var i Qatar och pratade med migrationsarbetare i förra veckan och även de är för att vi försöker påverka istället för att bojkotta. Vi tror på dialog och utbyte.

Publicerad 2021-09-02 kl 13:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto