Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sjöstrand på plats i Qatar: "Det stärker oss i vår uppfattning"

Sverige (herr)

Håkan Sjöstrand är på plats i Qatar för att driva på för förändring.
Han tycker att han märker att det gör skillnad - även om det fortsatt är långt kvar.
- Det som vi tar för givet är bara drömmar för migrantarbetarna, säger SvFF:s generalsekreterare till Fotbollskanalen.

29:25
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med en av Qatars VM-chefer ovan.

Det är knappt ett år kvar till VM i Qatar. Svenska landslaget har inga planer på att bojkotta mästerskapet, utan istället tror man på att engagera sig och försöka skapa förändring. I det syftet är Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand nu i Qatar tillsammans med representanter från flera andra europeiska fotbollsförbund.

Sjöstrand har med ett intensivt schema träffat många olika personer som har inflytande över eller påverkas av VM.

- Vi har ju varit här tidigare och träffat de här organisationerna och människorna vid flera tillfällen. Nu är fler fotbollsförbund med och det känns bra att vi är fler som träffar dem nu för att förhöra oss om situationen, hur det går och vad vi kan göra. Det blir väldigt tydligt att just fortsätta att driva och trycka på för att få till förändring, det är väldigt viktigt. Det löser inte problemet med bojkott, utan utifrån de inspelen vi får från experter som BWI, FN/ILO, Byggnads och migrantarbetare så är det att fortsätta engagera oss, det är ett bättre alternativ. Det blir väldigt tydligt, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

ANNONS

Det är främst tre frågor som förbundet har lagt fokus på vid detta besök i Qatar. Det är press- och yttrandefrihet, hbtq-frågor och migrantarbetarnas rättigheter.

- Det blir väldigt tydligt att alla de initiativ som tas, av olika organisationer, är väldigt viktiga. Också att man tar till sig och vår förhoppning är ju att det leder till förändring. Vi ser också att det har skett en process och framför allt det mötet vi hade med migrantarbetare där de säger att det har skett en förändring till det bättre. Men det är ju en liten del, det är ju två miljoner migrantarbetare, så vi fortsätter lyfta de här frågorna. Vikten av att vi fram till VM driver på blir tydlig på de sätten vi kan.

Sjöstrand har alltså talat med migrantarbetare som ser en positiv förändring över de senaste åren. Han är dock tydlig med att det främst är arbetare inom bygg, medan arbetarna inom exempelvis service fortsatt jobbar under svåra förhållanden och mer behöver göras. Samtidigt har Amnesty skrivit en rapport som tyder på att utvecklingen gått åt fel håll de senaste åren, att förhållandena har blivit sämre.

ANNONS

- Vi har lyft det med hänvisning till Amnestys rapport och hur de ser på det. Naturligtvis räcker det inte att man gör förändringar på papperet. Vi gör vad vi kan göra utifrån vår roll som fotbollförbund, sedan behöver fler hjälpa till i form av regeringar, myndigheter och näringsliv som finns här nere och runt om i världen. Det är ju flera som måste samverka för att få det i rätt riktning, det är väldigt viktigt, säger Sjöstrand.

Känner du att det ni gör nu gör skillnad?
- Ja, utifrån vår roll och det är svårt för oss som fotbollförbund att lösa alla utmaningar och problem vi ser i vår omvärld. Men vi kan ta ställning och göra det vi kan utifrån våra förutsättningar, möjligheter och begränsningar. När vi dessutom får återkoppling från de vi träffar och från Byggnads eller Amnesty så stärker det oss i vår uppfattning att det behövs ett engagemang och att det behöver göras mer. Och då är det vår skyldighet och ansvar att engagera oss.

ANNONS
Publicerad 2021-12-10 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto