Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån/Alexander Rosenlund

Berg om slutet i landslaget - och uppgifterna om Blåvitt: "Inte närmare en flytt hem nu än för ett halvår sedan"

MARBELLA. Han har spelat i Nederländerna, Tyskland, Grekland, Förenade Arabemiraten och Ryssland.
Blir 2020 året då Marcus Berg, 33, vänder hem till Göteborg?
- Det är ingen stress, säger han i en längre intervju med Fotbollskanalen.

Den spanska solkusten är ett populärt tillhåll för många fotbollsklubbar så här års. Just nu finns både Malmö FF och Örebro på plats i trakterna runt Marbella - och om knappt en vecka ansluter AIK.

Ryska Krasnodar tar steget längre och har planerat in inte ett, inte två, utan tre träningsläger här. Nyligen landade Marcus Berg och de andra för del två av tre.

 - Vi var tolv dagar här nere, sedan lediga tre dagar innan vi kom ner i torsdags igen, säger han till Fotbollskanalen, som träffar landslagsanfallaren på spelarhotellet.

Intervjun görs mellan två av lördagens träningspass och enligt Berg fick de bekänna färg även under fredagen. Men kroppen känns pigg.

ANNONS

- Man kanske är i så bra form och att det är därför det inte var så jobbigt, säger han och skrattar. 

- Nej, men jag trodde att det skulle vara hårdare. 

Marcus Berg, som under karriären hunnit med spel i klubbar som PSV Eindhoven, Hamburg och Panathinaikos, har varit ryktenas man den senaste tiden. För ett tag sedan kom uppgifter i grekisk press om att en flytt tillbaka till landet var aktuellt, då PAOK från Thessaloniki visat sitt intresse och häromdagen skrev GT att det var nära en återkomst till IFK Göteborg. Men än så länge är svensken, vars kontrakt går ut i sommar, kvar.

Berg är dock öppen med att omställningen från livet i Förenade Arabemiraten till Ryssland varit en utmaning, sett till det sociala.

- Jag trivs bra i laget, i klubben och den ryska ligan är också bra. Sedan är det väl det sociala som varit… inte jobbigt för vi klarar oss bra. Frugan är social och hittar på saker med barnen, för jag spenderar väldigt mycket tid vid anläggningen. Så det har funkat okej, men vi visste om att det skulle bli en stor omställning, speciellt i förhållande till de ställen vi bott i nu de sista sex åren. Både i Al-Ain och i Grekland var det otroligt enkelt socialt, med engelskan och bra skolor och så vidare, säger han.

ANNONS

Vad är det som inte riktigt är tio poäng i Ryssland?
Det är just språket. Det är väldigt svårt att ta sig över den barriären och de kan verkligen ingen engelska. På restauranger och liknande är det noll engelska. Antingen får man kolla på bilder eller så får man ringa tolken så han hjälper till att översätta. Det är lite sådana grejer som är lite jobbigt. Sedan finns det inga internationella skolor, det visste vi också innan så klart och där har klubben verkligen hjälpt till och gjort det bästa; barnen får gå i privatskola på klubbens akademi. De har egna lärare och får ha bra lektioner. Men det är samma där, det är inte det sociala som de kanske behöver.

- Men vi överlever. Det är omställningen som varit lite tuff, annars tycker jag att det är bra. 

Du har haft en lång karriär i många länder, hur tycker familjen att det är? Börjar de känna att det är dags att flytta hem?

ANNONS
Det är både och. Nu när vi var lediga var vi hemma i Sverige och då trivs vi hur bra som helst, samtidigt säger de att de vill hem till Krasnodar och gå i skolan… De har många hem. Grekland och Al-Ain kommer de också ihåg. Klart att det är en speciell situation man lever i. 

Är det tjatigt att få frågor om Blåvitt? För jag misstänker att du förstår att jag vill fråga om det.
- Jo det… Nä, tjatigt är det väl inte. Det är ganska naturligt i och med att jag har den relationen med Blåvitt och jag har varit öppen med vad klubben betyder för mig. Det närmar sig en flytt hem, sedan ska jag inte säga att det är närmare nu än vad det var för en vecka sedan eller ett halvår sedan, det kan jag vara ärlig med.

Anledningen till att frågan på nytt är högaktuell är alltså på grund av att GT för två dagar sedan rapporterade att Berg var nära en återkomst till Blåvitt i sommar. Tidningen skrev bland annat att parterna närmat sig varandra och att en återkomst till sommaren var högaktuell. IFK:s sportchef Kennet Andersson var då mycket fåordig kring uppgifterna. 

ANNONS

Vad Marcus Berg säger?

- Jo, jag läste nåt om det. Jag pratade med min agent och han frågade vad som hade hänt. Jag har inte en aning om var de fått det ifrån faktiskt.

Du har inte bestämt dig för att flytta hem till Blåvitt?
Nej, det har vi inte gjort. Vi är öppna och lyssnar på allt, vi har inte stängt någon dörr. Just nu har vi tio matcher kvar här och sedan EM i sommar. Det är där mitt fokus ligger. Sedan kommer det lösa sig var man hamnar, efter det. Jag känner ingen stress. Jag tror att det kommer bli något bra oavsett. Skulle något bli jätteaktuellt snart, för man kan ju skriva på någon annanstans (då det är mindre än sex månader kvar på kontraktet), får vi ta det då. Men just nu är det inte så att vi sitter i förhandling med någon klubb.

Hur ser kontakten ut med IFK i dag?
Det är inte så mycket. Min agent har väl haft lite kontakt med dem, med Kennet, och jag har pratat med Kennet någon gång. Jonas Olsson, när han var sportchef, hade jag också lite kontakt med. Annars är det inte så att vi hörs jätteofta.

ANNONS

Då Marcus Berg beslutade sig för Krasnodar lockades han av möjligheten att spela i en rysk storklubb med otroliga faciliteter och en stark trupp som siktar på Europa. Och som grädde på moset fick han dessutom en helikopterfärd över arenan med presidenten.

Så… om sportchefen Kennet Andersson löser en helikoptertur över Göteborg? 

- Haha, Precis. Nej, det var väl inte det som var avgörande. Men Krasnodar visade att de ville ha mig otroligt mycket. På så sätt kändes det bra. Det är en bra storklubb som vill ta kliv och ta sig in i Champions League. Det var det som var vårt stora mål och dröm. Förhoppningsvis kan vi ta första eller andraplatsen i år och gå den vägen.

Vilka parametrar är det som är viktigast för dig nu när du måste fatta ett beslut om framtiden?
Barnen är i åldrar där man känner att… Det är både positiva och negativa saker med att bo utomlands. De får det sociala och lär sig otroligt mycket med nya kulturer och allt sånt. Det är en stor positiv grej. Sedan är det klart att man velat ge dem en trygghet också. Men där har jag och frugan sagt att det är vi som är deras trygghet. Var vi än är så håller vi ihop och trivs med varandra. Det är så vi tänker. Samtidigt som vi kommer flytta hem till Sverige någon gång. Men vi har inte bestämt när det blir. Varken jag eller frugan har väl längtat efter att karriären tar slut och man ska ha ett ”Svensson-liv”. Någon gång kommer det bli och de sista åren har man varit mer inställd på det.

ANNONS

När du väger olika saker mot varandra, vad talar för allsvenskan och IFK Göteborg i det läget?
Det som talar för IFK Göteborg nu är känslan man har för Göteborg, att få flytta hem och starta det livet. Då kommer vi inte flytta någon mer gång efter det. Det som inte talar för… det vet jag inte. Jag känner ingen stress heller. Jag har inte haft några stora skador och förhoppningsvis får jag hålla mig frisk. Det ser man på fotbollsspelare som håller sig friska och är seriösa i hur man äter, sover, sköter rehabilitering och allt sånt - där känner jag att jag har hållit en bra nivå. Förhoppningsvis kommer jag hålla många år till. 

Han fortsätter: 

- Att folk säger att man är gammal och att det är dags nu, annars är man slut, det tror inte jag på. Sedan förstår jag väl Blåvitts fans, att de tänker och ser det så. Blåvitt har tagit upp många yngre som gjort det bra och det finns några som står och knackar på dörren också. Men jag tror på att få en mix av ungt och gammalt som vi hade 07 när vi vann. Man behöver några äldre rutinerade också. Men det handlar om Blåvitts plan och sedan ska det passa för alla.

ANNONS

Om du ska skicka med ett svar till Blåvitts supportrar, hur stor är sannolikheten att du spelar i IFK i sommar?
Haha, det är nästan omöjligt att svara på. Det beror helt på vad man har för känsla. Blir inget klart de här månaderna så väntar man till efter EM och ser då vad som känns rätt. Allt ska passa, det är inte bara för en själv utan också för familjen. Man vet aldrig vad som händer. Ens drömklubb, förutom Blåvitt, kan dyka upp också. Jag får ta det som det kommer.

Marcus Berg gör i år sitt sista mästerskap med Blågult. Anfallsveteranen, som gjort 21 mål på 76 A-kamper, har redan aviserat att han ska sluta i landslaget efter sommarens EM. Ett beslut han känner sig väldigt trygg med.

- Det känns bra. Ibland kan man få lite tankar som kommer över en, att man fått vara med om ett EM och ett VM och nu kan få vara med om ett EM till. Det är verkligen inte alla som får vara det och det är hur stort som helst. Det var något man drömde om som liten och inte trodde att det var så realistiskt.

ANNONS

Är det skönt att ha tagit beslutet så långt innan?
Det lutade mer åt att jag skulle slutat efter VM, då funderade jag kring att det var två år till nästa mästerskap, det tar mycket tid och energi att resa och vara ifrån familjen. Det sliter både fysiskt och mentalt. Samtidigt så tog känslan av det är något man kämpat för sedan man var liten över. Man har ju drömt att får vara med om mästerskap. 

Vad tror du att Sverige kan åstadkomma på EM?
Jag tycker att vi har byggt vidare på det vi hade under VM och tagit steg. Samtidigt är det så jämnt i fotbollen, det går inte bara att köra över något lag. Gör vi våra grejer så kommer vi ha en stor chans. Det är så små marginaler också så vi behöver ha våra bästa dagar.

Marcus Berg trivs med den hårda konkurrenssituationen som blivit på anfallssidan, där namn som Robin Quaison, Alexander Isak och Sebastian Andersson alla levererat rejält.

ANNONS

- Det är skitkul, det är många som gjort det bra. Det blir en konkurrenssituation där man vet att man måste vara på topp för att få spela, så på sätt är det bara positivt.

Tror du att du kommer att sakna landslaget?
Klart man kommer göra. Samtidigt… på ett sätt ska det bli skönt också, med fotbollen överlag, den dagen man lägger av. Jag har ingen ångest över det. Jag tror och hoppas inte att det kommer att bli så jobbigt. Man längtar lite till den dagen man får ha helger fria och slippa känna stressen och pressen. Det är det som jag tyckt varit sjukt jobbigt, speciellt när man har tre barn.

Krasnodar, med Marcus Berg och Kristoffer Olsson, möter på söndagen Malmö FF i en träningsmatch, som visas på C More Live 4 och på cmore.se.

Publicerad 2020-02-02 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto