POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
RYSKA PREMIER LEAGUE
6v

Larsson vill ta "Ryssland-vägen" till Blågult: "Gör jag det bra här borde jag vara med"

Foto: Bildbyrån.

Kristoffer Olsson och Viktor Claesson gick via Ryssland till Blågult.
Jordan Larsson, som i helgen blev debutmålskytt för Spartak Moskva, vill göra detsamma. 
- Jag vill också kunna slå mig in i landslaget och om jag gör det bra här borde jag vara med, säger han till Fotbollskanalen. 

Jordan Larsson är numera inne på sin andra sejour utomlands. Anfallaren lämnade tidigare i sommar IFK Norrköping för spel i ryska storklubben Spartak Moskva och blev i helgen, i tredje matchen från start, debutmålskytt för sin nya klubb mot Samara i den ryska högstaligan.

Larsson kan därmed hittills inte klaga på sitt nya liv i Ryssland. 

- Det har varit extremt skönt. När man kommer till en ny miljö och ett nytt lag vill man att allt ska flyta på. Allt tar sin tid med att lära känna medspelare, tränare och en helt ny liga, så det var extremt skönt för mig att få göra första målet redan i tredje matchen. Det höjer också självförtroendet och ger verkligen en "boost". Man kan nu spela mer avslappnat, samtidigt som man bevisar för sina lagkamrater att man ska vara där. Det gör det lättare, säger Larsson till Fotbollskanalen. 

Larsson fick, inför flytten till Moskva, indikationer på att han skulle få speltid, men medger än dock att det gått relativt fort för honom att bli ordinarie startman. 

- Det är klart att steget från Sverige till Ryssland inte är det lättaste, samtidigt som det trots allt är den största klubben i Ryssland. Jag förväntade mig kanske inte att starta direkt, men de var samtidigt tydliga med att de tror på mig och att jag ska spela. Det stämde så sett överens med det och jag tror även på mig själv. Jag trodde att jag skulle klara det och det är bara att tacka och ta emot för chansen. 

Ännu är han däremot inte lika hemmastadd utanför planen. 

- Jag bor på hotell. Det är lite svårare än jag trodde med att hitta ett boende. Det är mycket att välja på och det är lite speciell stil här, inte som man är van vid. Annars flyter det på och klubben är hjälpsam med allting med boende och olika möjligheter. Min flickvän är också duktig på att leta. 

Speciell stil...? Är det inredningen?
- Det är lite speciell inredning, mycket "flashiga" grejer, skrattar han.

- Vi vill ha något enkelt, en "clean" lägenhet. De älskar mycket lampor, mattor och andra onödiga grejer här. Vi vill ju ha något som är möblerat, då det är krångligt att få med sig alla grejer från Sverige. Men det löser sig. 

Under senaste åren har fler svenskar sökt sig till den ryska högstaligan. Kristoffer Olsson och Viktor Claesson är två exempel som båda, efter flytt till landet, tagit en plats i det svenska landslaget, även om Olsson också blev uttagen två gånger under sejouren i AIK.

Larsson sneglade på landsmännen inför flytten. 

- Det var därför det blev ännu intressantare. Det var bra intresse från klubben och de var tydliga med vad de ville, men Kristoffer Olsson gick ju från AIK till Krasnodar och kom nästan direkt med i landslaget och Claesson är ju ordinarie. Jag siktar också på det. Jag vill också kunna slå mig in i landslaget och om jag gör det bra här borde jag vara med. 

Har du hört något från landslagsledningen efter flytten?
- Nej, jag har inte hört något, så det har inte varit någon kontakt. 

Kanske blir framöver då i stället.
- Jag hoppas på det. Sedan var man kanske inte första namnet på pappret nu eftersom att jag inte varit med i landslaget mer än januariturnén (2018). Jag hade dock inte varit förvånad om jag hade varit med i diskussionerna. Om jag gör det bra i Ryssland och fortsätter bidra med poäng hoppas jag få chansen.  

Vad har Spartak för målsättning med säsongen?
- Vi siktar på att vinna. Förra året var inte klubbens bästa år, men vi satsar på att vinna. De har tagit in mig och en ung holländare - Guus Til - från AZ Alkmaar. De har sagt att de vill satsa lite yngre och utveckla oss över tid. Sedan har de ju även fått in André Schürrle. Han har ju vunnit VM, så det säger också lite om vad klubben har för målsättning. 

Hur är det att spela med André Schürrle?
- Man ser att han håller en eller två klasser bättre än oss andra. Han ser saker före oss andra, har bra teknik i avsluten och behandlar bollen bra. Han är på en hög nivå. Man ser att han spelat på den nivån han gjort. Samtidigt är det också en jävligt skön gubbe. Han har vunnit VM och spelat i stora lag, men det är absolut inte så att han tror att han är bättre än någon annan. Han är jordnära och försöker hjälpa oss unga. Jag trodde inte det, då jag tänkte att han skulle ha lite skinn på näsan när han vunnit VM och spelat i stora lag. Men han är extremt jordnära. Jag respekterar det. 

Larsson är under torsdagskvällen inte med på planen när Spartak Moskva ställs i returen mot Sporting Braga i andra play off-mötet om en plats i Europa League-gruppspelet. Detta med anledning av att han tidigare i sommar spelade kvalmatcher för Norrköping i turneringen. Därmed får han i stället följa matchen från läktaren i Moskva.

- Det är viktigt för klubben att vara med och målsättningen är att spela europeisk fotboll. Alla i laget vill spela där. Det är lite jobbigt för mig att inte kunna vara med och påverka, men jag har förtroende för att grabbarna oss vidare. 

Publicerad 2019-08-29 kl 16:45
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå