POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
RYSSLAND
33v

Uefa-bas slår ner att Ryssland kan uteslutas från EM: "Långsökt"

Foto: Bildbyrån.

Ryssland kan i teorin uteslutas från EM 2020. 
Men då krävs direkt inblandning i den dopningsskandalen. 
"Den frågan är långsökt", skriver Karl-Erik Nilsson, vice president i Uefa, i ett mejl till Fotbollskanalen. 

Det internationella antidopningorganet Wada har i flera år haft ögonen på och utrett Ryssland för omfattande dopning inom rysk idrott. Under 2014 slog bland annat Wada till mot ett dopninglaboratorium i Moskva och samlade in över 3000 prover, samtidigt som Wadas så kallade McLaren-rapport senare visade på statsstödd dopning i landet, samtidigt som Ryssland blev stoppat från att delta i flera mästerskap.

Vidare har även tyska tv-kanalen ARD rapporterat om att även ryska fotbollsspelare misstänkts i dopningsskandalen, då tv-kanalen kunde visa att det ryska dopninglabbet Rusada har markerat positiva dopningprov som negativa.

En obereonde Wada-kommitté gick under måndagen ut med en rekommendation till Wadas exekutivkommitté om att bland annat stänga av "ryska regeringstjänstemän och företrädare" under en fyraårsperiod från att delta i OS och andra stora arrangemang, vilket skulle kunna drabba det ryska fotbollslandslaget inför EM 2020, men under förutsättning att ryska fotbollsspelare har varit inblandade i dopningsskandalen. 

Vidare gav även Wada besked om att ryska värdskap för "stora arrangemang", som det redan har tagits beslut om, måste dras tillbaka om det inte är "lagligt eller praktiskt omöjligt att göra det". S:t Petersburg är värdstad för EM 2020, men enligt Dagens Nyheter går inte EM under Wadas beskrivning "stora arrangemang", då beskrivningen enbart gäller för arrangemang som innehåller fler idrotter än en eller världsmästerskap i enskilda idrotter. 

Sky Sports rapporterar samtidigt också att Rysslands deltagande i kvalet till VM 2022 därmed i stället kan vara i fara för nationen, något Fifa i dagsläget inte vill svara på, då organisationen vill invänta Wadas exekutivkommittés beslut. 

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som också är vice president i Uefa, var tidigare under tisdagen också, i en intervju med Fotbollskanalen, inne på att S:t Petersburgs värdskap i EM inte kommer att tas bort. 

"Eftersom WADA föreslår att tilldelade evenemang behålls är det inte troligt att detta blir en fråga som överhuvudtaget aktualiseras", skriver Nilsson i ett mejl till Fotbollskanalen. 

"Jag menar att WADA öppnar för att man inte tvingar bort ett arrangemang som man redan tilldelats genom den skrivning man gör", förtydligar han. 

Är det praktiskt möjligt att ändra något av arrangörsstäderna till EM 2020?
"Det är naturligtvis förknippat med mycket arbete och inget som är önskvärt ur ett arrangörsperspektiv". 

Däremot kan det ryska landslaget möjligen fortsatt uteslutas från EM om det är så att det kommer fram att landslagsspelare är inblandade i dopningsskandalen. Nilsson ser dock det som långsökt, då det först väntar en process, där Wadas exekutivkommitté ska diskutera rekommendationen den 9 december och sedan kan Ryssland överklaga till idrottens skiljedomstol Cas om det är så att exekutivkommittén skulle gå på kommitténs linje. 

"Den frågan är långsökt men kan inte behandlas förrän WADA avslutat frågan och att den eventuellt avgjorts av CAS", skriver han. 

Nilsson är också tydlig med att det i slutändan är - i det här fallet - Uefa som fattar beslut om fotbollen, även om Wada är en aktör som Uefa har kontakt med. 

"Det är varje idrott som själv fattar sina beslut. Självklart är WADA en tung aktör, men deras beslut i den här typen av frågor ska snarare ses som rekommendationer". 

Publicerad 2019-11-26 kl 15:57
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto