Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Castilla-experten om Markkanens säsong: "Han måste anpassa sig"

Foto: Scanpix/Realmadrid.com

Eero Markkanen och Zinedine Zidane.

MADRID. Fotbollskanalen.se träffade Real Madrid TV:s Alex Kirkland för att få svar på varför Real Madrid ville ha en spelare från Allsvenskan.
- Markkanen var Zidanes val, han besitter vissa kvalitéer som inte funnits i Real Madrids ungdomslag, säger Kirkland.

Alex Kirkland jobbar för Real Madrid TV där hans främsta arbetsuppgift är att kommentera Castilla och ungdomslagens matcher vilket gör att han har stenkoll på klubbens ungdomsspelare.

På plats i Madrid träffade Fotbollskanalen upp med Kirkland för att prata om det som slog ner som en bomb i fotbollssverige i somras, att AIK-anfallaren Eero Markkanen blivit klar för Real Madrid Castilla.

Många var det i såväl Sverige som i Madrid som frågade sig varför den spanska storklubben ville värva en spelare från Allsvenskan
- Varför värvade vi Markkanen? Det är en väldigt bra fråga. Egentligen var det väl Zidanes val, säger Kirkland.

För att kunna förklara anledningen till varför Real Madrid ville ha Markkanen menar Kirkland att han måste förklara den situation som Castilla befinner sig i just nu.
- Det är en värvning som egentligen är en reflektion av var Real Madrid Castilla befinner sig den här säsongen. I fjol åkte man ur Segunda och nu befinner man sig i Segunda B som är ett väldigt tufft ställe att vara på, en fysiskt brutal liga. Många av spelarna i Castilla har kommit upp genom klubbens ungdomsakademi och har varit vana vid att vinna sina matcher väldigt enkelt med 5-0 eller 10-0. Sen kommer de upp till Real Madrid C och senare Castilla och det blir en rejäl väckarklocka. Helt plötsligt ställs de emot de här erfarna spelarna i de lägre divisionerna, veteraner inom spansk ligafotboll som vill bevisa för de små Real Madrid-killarna vem det är som bestämmer här. För många av ungdomsspelarna är det en enorm förändring och det gör det svårt för dem att anpassa sig och det är lite av det vi har sett i Castillas resultat, framförallt i fjol men även den här säsongen.

Det var denna situationen som fick Real Madrid att börja leta efter något som kunde förenkla matcherna mot de tuffare lagen.
-  Klubben började fundera på vad de kunde ta till laget som skulle lösa det här problemet och det var väl där Markkanen kom in i bilden. När det kommer till den fysiska aspekten besitter han kvalitéer som inte funnits i Real Madrids ungdomslag och det är något som gör att han kan bli ett väldigt användbart vapen mot de tuffare lagen i den här divisionen. Men jag tycker inte heller att man endast ska uttrycka att han är en krigare för det vore orättvist, men det är främst de kvalitéerna som har saknats i truppen tidigare. Han har en hel del unika kvalitéer och det fanns helt enkelt ingen spelare som honom sedan tidigare i klubben.

Barcelona fick en stabilitet i sitt B-lag när Guardiola 2007 införde så kallade “ryggradsspelare”. Kan man säga att Real Madrid har lite samma tankar nu och att Markkanen skulle kunna vara en “ryggradsspelare”?
- Det finns självklart en hel del i det. Det är något som har saknats då spelarna inte har haft den typen av erfarenhet. Att kunna blanda ungdomsspelare och mer erfarna spelare är nog det du behöver för att lyckas på den här nivån. Markkanen kan absolut ses lite som en sådan “ryggradsspelare” för Real Madrid, sen vet jag inte om man har tittat på Barcelona eller inte, men det är lite samma idé.

Ser du någon framtid för Markkanen i Real Madrids A-lag?
-  Det är ett väldigt stort steg från Castilla till A-laget och ytterst få spelare som klarar av det, för konkurrensen i A-laget är helt enkelt för hög. Real Madrid är en klubb som alltid kommer ta in de bästa spelarna i världen vilket gör att det krävs något utöver det vanliga från en ungdomsspelare för att slå sig in. Just nu måste Markkanen först och främst anpassa sig till det laget han spelar i nu och det var därför han togs hit, för att vara en viktig spelare för Castilla. Han har spelat sex matcher och gjort ett mål den här säsongen men han måste prestera mycket bättre än så. För Madrid är han en liten investering, det är inga stora summor för dem och om han gör bra ifrån sig i Castilla så är det fantastiskt. Skulle han göra mer än det så vore det helt otroligt. Men det är rätt osannolikt, det är bara att titta på de spelare som finns i anfallet i A-laget. Det är nog ingen som har förväntningar på att Markkanen ska slå sig in där.

Hur tycker du att Markkanen har presterat sedan han kom?
- Markkanens största problem så här långt har varit att anpassa sig, han håller fortfarande på att vänja sig till spansk fotboll och hans lagkamrater har ännu inte lärt sig hur de får det bästa utav honom. Utöver det har laget haft en väldigt tung start på säsongen där det tog dem ett tag innan de fick sin första vinst. Markkanen har kommit till ett lag som fortfarande försöker hitta sitt sätt att spela på, där Zidane och tränarstaben försöker få in sina idéer och det är något som kommer ta tid. Ibland kan man se att Markkanen gör de rätta löpningarna men att hans lagkamrater inte hittar honom och i stora drag har man svårt att skapa chanser. Men det handlar mycket om anpassning för han är en väldigt annorlunda anfallare emot vad hans lagkamrater varit vana vid tidigare.

Zidane har ingen tränarlicensen för att agera huvudtränare för Castilla, men vissa påstår att han gör det ändå. Gör han det?
- Det jag kan säga är att om du tittar på Castilla-sektionen på hemsidan så är han skriven som assisterande. Men om du tittar på matcher så är han den som står upp och skriker ut instruktioner från sidlinjen. Han besitter självklart det största stjärnstatusen av alla i laget. Det är inte ovanligt att folk kommer till Castillas matcher enbart för att se honom och inte laget, för någon helg sedan när de mötte Socuéllamos i en liten by i La Mancha blev det en planinvasion så fort domaren blåste av matchen, för att folk ville komma fram till Zidane, medan spelarna stod i bakgrunden och tittade på. Det är klart att han är huvudfiguren i Castilla och efter att han i fjol jobbat med Carlo Ancelotti är idén att han i framtiden ska ta över A-laget. Officiellt är han nummer två i Castilla men du kan se vilken påverkan han har på laget när du ser dem spela.

Nu har det blivit bekräftat att Zinedine Zidane och den officiella huvudtränaren för Castilla Santiago Sanchéz båda fått 3 månaders avstängning, hur ser du på det?
- Jag vet inte om jag vill kommentera det mer än vad klubben redan sagt om att man är övertygad om att man har gjort rätt och att vi kommer fortsätta att kämpa för det hela vägen.

Det har varit en tuff inledning på säsongen för Castilla men Zidane sitter tryggt är han mer immun än vad någon annan skulle varit?
- Zidane är speciell, det är klart. Det är skillnad med honom då man har ett långsiktigt projekt där tanken är att han en dag ska ta över som huvudtränare i A-laget. Som tränare i en klubb som Real Madrid har du höga förväntningar på dig och som tränare för klubbens ungdomslag är det ingen skillnad. När du inte ger resultat blir det svårt att få stanna på posten. Med Zidane är det dock som sagt lite annorlunda och han kommer få mer tid på sig som andra tränare kanske inte hade fått på grund av sin status och det långsiktiga projekt man har för honom i klubben

Osannolikt med Markkanen i A-laget men vilken spelare från Castilla kan vi förvänta oss att se på Bernabeu i framtiden?
- Den spelare som är närmast A-laget är Alvaro Merdán. Han togs upp i Castilla från C-laget inför den här säsongen och har varit med på bänken med A-laget några gånger. Det är en väldigt skicklig mittfältare som oftast spelar i rollen som en tia. Han är hjärtat i Castilla och även otroligt bra på fasta situationer. Han är någon som trots att konkurrensen i A-laget är väldigt tuff mycket väl skulle kunna få en del minuter under Ancelotti den här säsongen, framförallt i Copa del Rey.

Publicerad 2014-10-28 kl 21:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons