POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

Dokument: Pit Seny I Collons - Tito Vilanova

Foto: Scanpix

Fotbollskanalens Alexandra Jonson, på plats i Barcelona, skriver om Tito Vilanova - som avled under fredagen.

Pit Seny I Collons, Sunt förnuft, styrka och mod, var orden som Tito Vilanova hade som status på whatsapp och det är så hans spelare och vänner kommer komma ihåg honom.
Den 25 april 2014 vann cancern kampen över Francesc “Tito” Vilanova, han blev bara 45 år gammal.

Det var en lång kamp, en kamp Tito vägrade att ge upp. I november 2011 kom nyheten som chockade FC Barcelona, deras assisterande tränare hade drabbats av cancer. Men Tito kom tillbaka och i december 2012 var han frisk och redo att ta över jobbet som huvudtränare för FC Barcelona, en dröm som blev verklighet.

Men cancern återvände och i mitten av säsongen fick Vilanova lämna laget i händerna hos den assisterande tränaren Jordi Roura. Efter behandling i New York återvände Vilanova åter till laget några månader senare.

– Inte vid ett enda tillfälle har jag tänkt tanken på att lämna mitt jobb. Att vara hemma i två dagar gör mig uttråkad. Jag vet inte vad jag ska göra, detta är mitt liv, mitt jobb, uttryckte Vilanova på sin första presskonferens efter att han återvänt.

Tillsammans med fransmannen Éric Abidal som också vunnit över cancern kunde Vilanova lyfta ligabucklan i slutet av säsongen. Det var det magiska slutet på en lång och jobbig resa.

Men det var inte slutet, cancern ville inte ge upp. Precis innan säsongen 2013-14 skulle ta sin början fick Vilanova ett nytt återfall. Han tvingades att lämna sin post som tränare för FC Barcelona för att fokusera på att bli frisk en gång för alla.

Vilanova slutade aldrig att kämpa men hans kamp tog slut, cancern vann.

Tito Vilanova var aldrig den som syntes i media, han var aldrig frivilligt i rampljuset. Men bakom stängda dörrar hade han en enorm påverkan på människorna runt omkring sig. Han var Josep Guardiolas stora förebild, han var den första tränaren som gav Messi chansen och vid sidan av fotbollsplanen fanns han alltid där om någon behövde hjälp.

 

Francesc “Tito” Vilanova föddes den 17 september 1969 i Bellcaire d’Empordà. Vid 15 år ålder kom han till FC Barcelonas ungdomsakademi La Masia. Väl där fick Vilanova dela våningssäng med den två år yngre Josep Guardiola. Senare har Guardiola avslöjat att Tito var en stor förebild för honom både på och utanför planen: “Vilanova var en av de äldre killarna, som vi yngre såg upp till”.

Men som spelare kom Tito inom FC Barcelona aldrig längre än klubbens B-lag. Däremot tog han sig till slut till den spanska högstadivisionen och representerade lag som Celta de Vigo och Real Mallorca.

 

Säsongen 2001-02 återvände Tito Vilanova till FC Barcelona, då som tränare för klubbens Cadete B (U-16) lag. Laget som skulle bli ihågkommet som det bästa ungdomslaget i klubbens historia innehöll spelare som Cesc Fàbregas, Lionel Messi och Gerard Piqué.

Lionel Messi som hade haft en hel del problem med både pappersarbete och skador sedan han kommit till klubben var en bänkspelare när Tito blev hans tränare. “Tito var den första som såg mig, som gav mig chansen och spelade mig från start”, har Messi senare uttryckt.

Även Cesc Fàbregas har uttryckt hur mycket Vilanova betydde för honom redan då. “Jag träffade dig för första gången för 14 år sedan och jag kan säga att det finns få personer som du. Tack för att du alltid trodde på mig, för att du hjälpte mig att utvecklas och överkomma både personliga och professionella problem”

 

2003 blev Joan Laporta ny president för FC Barcelona och hans vicepresident vid tillfället Sandro Rosell valde att göra en omstrukturering av ungdomsfotbollen vilket ledde till att Vilanova fick lämna sin post som Cadete tränare.

Vilanova gick vidare och jobbade för FC Palafrugell och sin barndomsklubb EU Figueres. Innan han säsongen 2006-07 tog över som sportchef för Terrassa FC. Det var där han fick ett telefonsamtal från en grabb som han en gång delat våningssäng med på La Masia.

Josep Guardiola skulle ta över som tränare för FC Barcelonas B-lag och han ville ha Tito Vilanova, personen han litade på mer än någon annan, vid sin sida.

Tillsammans tog de över ett B-lag i kris. Inte bara vann de den spanska fjärdedivisionen och uppflyttning till tredjedivisionen, utan Tito och Pep lämnade ett större avtryck än så. De ändrade på strukturen, tog ett hopplöst b-lag och skapade en diamantgruva.

 

Nästa steg var a-laget en säsong sex titlar, fyra säsonger 14 titlar. Pep och Tito erövrade fotbollsvärlden och skapade ett av de bästa lagen i fotbollshistorien. Utåt var Guardiola hjälten, Vilanova stod alltid där han trivdes bäst, i skuggan. “Jag var bara rösten till de idéer vi tog fram tillsammans”, uttryckte Guardiola på sin sista presskonferens med FC Barcelona.

Tito Vilanova blev Guardiolas och spelarnas skyddsängel, den de gick till när de behövde hjälp, den de litade på mer än någon annan.

 

Dani Alves:

– En person som även om han inte syns i media, har haft en stor påverkan på laget och hur vi har spelat.

Javier Mascherano:

– Som Guardiolas assisterande tränare kunde han hålla en låg profil, men bakom stängda dörrar visste vi hur viktig han var.

Alexis Sanchez:

– Tito har betytt mycket för min karriär som spelare, det var ett år när jag kände mig förlorad och han gav mig stort stöd, sa till mig att han fanns där för mig, att laget älskade mig och att jag inte skulle lyssna på kritikerna.

Cesc Fàbregas:

– Tito är väldigt lugn och ett stort fotbollsfan. Vi lär oss mycket från honom. Han har styrka och mod. Han är en tränare med en stor personlighet, större än vad folk tror.

Josep Guardiola:

– Mer än något annat är han en vän. Den person som är närmast mig och som jag litar på mer än någon annan. Alla frågor jag hade diskuterade vi och sen tog vi ett beslut tillsammans. Mer än det var han den personen som trodde på mig när jag inte var någon och som följde med mig för att träna ett lag i fjärdedivisionen, han har alltid visat mig en otrolig lojalitet. Det är klart att med honom vid min sida känner jag mig alltid bättre.

Citaten är från kort efter att Tito Vilanova fått jobbet som huvudtränare för FC Barcelona 2012.

 

Vilanova var huvudtränare för FC Barcelona under säsongen 2012-13. Laget slog poängrekord när de vann ligatiteln och under säsongen blev Tito Vilanova den första tränaren i klubbens historia att spela en elva endast med egen producerade spelare.

Totalt vann han 15 titlar med klubbens A-lag, uppflyttning med B-laget och ett flertal titlar med klubbens Cadete B.

Tito Vilanova dedikerade sitt liv till fotboll och till FC Barcelona och han kommer aldrig glömmas bort på Camp Nou.

“Värdesätt det du har, för du vet aldrig när din tid kommer”, orden Vilanova sa till sina spelare när han återvände till träningen efter att ha vunnit över cancern den första gången.

Publicerad 2014-04-26 kl 19:50
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå