Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SPANIEN

Kviborg: Baskerna i Bilbao har något stort på gång

Ni kan historien vid detta skede, hur baskiska Athletic Club år efter år skördar framgångar med enbart baskiska spelare. I dagens, enligt många, alltför ”moderna” fotboll är Athletic Club exemplet som sticker ut – fast i motsatt riktning.

Bilbao-klubben har någonting stort på gång och det är en man som har ”senilsnöre” runt sina glasögon som är byggherren. Marcelo Bielsa är argentinaren som gjorde succé hos det chilenska landslaget och som nu bygger ett i mitt tycke extremt spännande projekt i Athletic.

Poängmässigt var starten inget vidare hos baskerna men spelmässigt såg det desto intressantare ut. Nu har det goda spelet också renderat i flertalet fler poäng än i tidigare skede och det höll på att kulminera i matchen mot Barca.

När himmelen öppnade sig över San Mamés blev Athletic Club sådär brittiskt sköna som ett spanskt lag max får bli. Barcelona överrumplades av Bielsas taktik och argentinaren är en av få som fattat vad som krävs för att ta poäng av mästarna.

Den höga pressen. En taktik som fysiskt kräver enormt mycket av spelarna. En taktik José Mourinho ofta använder på gränsen till brutalt övervåld emellanåt.

Bielsa är en profil. Har ni noterat hur han analyserar matchens skeenden sittandes på huk? Klart ni har, något som spansk media gjort sig roliga över givetvis.

Dåtidens Athletic var till mångt och mycket Ismael Urzaiz och Francisco Yeste, nutidens lag stavas namn som Llorente, Martínez och inte allra minst Muniain. Denna baskiska stjärntrio är inte helt oväntat hett stoff, ständigt, på transfermarknaden och bli inte förvånade om den sistnämnde spelar i Real Madrid eller Barcelona redan nästa säsong.

Grunden är varje fall just nu stark hos baskerna och i Bielsa har man en tränare som får både ledning, supportrar och spelare att dra åt samma håll. Jag hade älskat att se Athletic Club i Champions League redan nästa säsong och visst finns chansen.

Lägg därtill det nya projektet med ”Nuevo San Mamés” och Bielsas mannar växer ytterligare en centimeter över havet.

Publicerad 2011-11-18 kl 16:18

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER