Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
4:18

Foto: Bildbyrån och TT

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Barcelonas match mot Celta Vigo ovan.

La Liga-panelen inför Xavis tränardebut: "Xavi är klubbens stora stjärna nu"

1v

Barcelona tar emot Espanyol i Xavis första match som tränare i klubben.
Nu ger C Mores experter sin syn på derbyt och ikonens tränardebut i Barcelona.
- Det är Xavi som är lagets och klubbens stora stjärna nu, säger Marcelo Fernández till Fotbollskanalen.

Xavi är tillbaka i Barcelona! Derbyt mellan Barcelona och Espanyol blir hans första match som tränare i klubben. Den startar klockan 21.00 på lördagkvällen och streamas på C More. 

Fotbollskanalen har pratat med C Mores La Liga-experter Adam Pinthorp och Marcelo Fernández, samt matchens kommentator Christopher Kviborg inför den kommande stormatchen.

Vad förväntar du dig se för inramning på Camp Nou? Det har sett glest ut på arenan ett tag nu…

CHRISTOPHER KVIBORG:
-
Det kommer säkerligen fyllas på mer än vanligt då Xavis återkomst i samband med att det faktiskt är ett stadsderby ger en extra ingrediens till det hela. De svaga publiksiffrorna har givetvis delvis med pandemin att göra men kanske också att en publik bortskämd med titlar och bra spel under 2000-talet nu får uppleva en kris och förhållandevis slätstruket spel.

ANNONS

MARCELO FERNÁNDEZ:
- Jag förväntar mig ett Camp Nou som ställer sig bakom det här Barcelona-laget nu med Xavis och Dani Alves återkomst. Så jag hoppas och tror att de sluter upp sig bakom laget och att vi får se bra fotboll.

ADAM PINTHORP:
- Jag hoppas att det blir välfyllda läktare, för det har varit lite undermåligt med supportar på plats ur Barcelonas måttmätt. Det har ju att göra med att det inte är lika många turister i staden. Men tidigare har det varit ett snitt på 70 000 och ligger nu under 50 000. Det går såklart i takt med de sportsliga resultaten också. Nu hoppas jag på att det blir en jävligt maffig inramning och jag tippar nu att det blir närmare 80 000 och det borde göra sitt inför.


Vad förväntar du dig se för Barcelona?

CHRISTOPHER KVIBORG:
- Inledningsvis det man ofta ser när en ny tränare kommer in; motiverade och hungriga spelare som ser sin chans att övertyga en ny tränare om en bofast plats i startelvan. En annan önskan är ett mer vertikalt spel och större tendenser till det oväntade - Barcelona utan Messi har hittills varit lättlästa och det måste Xavi förändra.

ANNONS

MARCELO FERNÁNDEZ:
-
Man kan ju ändå säga att ingen tränare sedan Guardiola-tiden har fått så mycket utrymme för att bestämma saker som Xavi får nu. Det är totalmandat och det gäller spelare in, spelare ut och allt annat runt klubben. Så han kommer få ett ruskigt mandat, Xavi. Det är han som är lagets och klubbens stora stjärna nu. Det är ingen spelare, det är Xavi som är stjärnan! Han har en tid nu där han utvärderar truppen innan sommaren och vilka spelare som ingår i Barcelonas framtida planer.

ADAM PINTHORP:
- Jag tror att det kommer vara svårt att dra några direkta slutsatser direkt eftersom alla spelarna bara har arbetat under Xavi i ungefär tre dagar. Men jag tror ändå att vi kommer få se ett enormt bollinnehav med en lite mer tydlig 4-3-3 än vad vi har sett tidigare. Sedan kanske han behöver skruva på det där med tanke på skadesituationen. Han gillar ju att stå ganska brett med yttrar och han har varken Dembélé eller Ansu Fati tillgängliga just nu. Så vi får se hur han vänder och vrider på det. Men jag tror att vi kommer att få se ett Barcelona med väldigt mycket boll direkt.

ANNONS

Tror du på utropstecken i startelvan?

CHRISTOPHER KVIBORG:
- För någon vecka sedan var ju skadelistan snudd inpå parodisk. Nu är läget lite bättre men det handlar inledningsvis om att Xavi får starta med spelarna som är "hela och rena". I form av utropstecken tror jag att Luuk de Jong kan få chansen, även om han varit misslyckad hittills, så erbjuder hans fysik något annat till Barça. 

MARCELO FERNÁNDEZ:
-
Det beror lite på skadeläget. Piqué utgick ju skadad för några veckor sedan, så vi får se om han är tillbaka. Annars ska det bli intressant att se hur han väljer att formera laget. Är Umtiti någon som kommer att få chansen? Eric García tror jag ganska hårt på att han kommer spela, sedan får vi se vem som spelar bredvid honom. Sedan verkar Pedri vara tillbaka och då blir det intressant hur Xavi gör med honom, Gavi, Frankie de Jong och Busquets. Vilka väljer han att gå på? Sedan är de tunna på ytterforwardspositionerna. Där har Barcelona bara Dembélé som är konstant skadad, annars är han en tillgång precis som Ansu Fati. Men där haltar Barcelona just nu. Så det blir väldigt intressant hur Xavi väljer att formera laget och hur de kommer att spela.

ANNONS

ADAM PINTHORP:
- Svårt att säga, men jag tror faktiskt inte det. Kanske om han väljer att starta med en Samuel Umtiti, som enligt rapporter ska ha imponerat väldigt mycket på Xavi under träningarna. Han har ju inte gjort en minut den här säsongen än. Han är ju helt frisk, han har bara varit bortprioriterad av Koeman. Det hade varit ett utropstecken såklart, men jag hade inte blivit förvånad om jag får se det. Annars kanske Riqui Puig, som också blev rejält placerad i Ronald Koemans frysbox. Men det tror jag inte vi får se. Det hade varit om Pedri inte är med tillsammans med Frenkie de Jong, eller något sådant.


Hur går dina tankar kring "de tio reglerna" som presenterats i media. Hur har du upplevt Xavis kravställning och disciplinåtgärder?

CHRISTOPHER KVIBORG:
- Att det är väldigt logiska och enkla regler. Man skrattar ju nästan till när dessa regler beskrevs som något unikt och tufft. Men överlag tolkar jag reglerna som att Xavi vill stärka spelargruppen och det är väl alltid bra med tydlighet från början om vad som gäller. 

ANNONS

MARCELO FERNÁNDEZ:
- Jag är egentligen mest förvånad över att de inte har haft de reglerna, den disciplinen och förhållningsreglerna under tidigare tränare. Det har varit mer frihet under ansvar. För mig är det en självklarhet att sådana regler ska finnas i en sådan klubb och i en sådan miljö på den nivån. Jag tycker bara det är mer anmärkningsvärt att de inte har haft det, om det nu stämmer.

ADAM PINTHORP:
- Om allt stämmer och att det var så pass slappt tidigare tycker jag att det är rimligt. Det här är välbetalda fotbollsproffs och det är därför rimligt att det ställs krav på deras kost och så vidare. Om allt stämmer, vilket är svårt att veta när klubben inte har gått ut med det här, då är det jävligt slappt hanterat med tanke på hur det har sett ut de senaste åren. Det är rimligt att ställa högre krav nu, framförallt om man tänker på alla muskelskador som drabbar truppen. Om det finns slarv med kost, då kanske det är bra att ha invägningar och dietister på plats som följer alla spelare. Det kan man vinna några procent på.

ANNONS

Vad betyder Dani Alves i nuläget? Han kommer inte spela förrän i januari. Finns det en risk att det bara är ett mediastunt för att få upp moralen i klubben lite?

CHRISTOPHER KVIBORG:
- Dani Alves kan säkert bidra sportsligt till Barcelona även om jag inte tror han blir någon startspelare. Däremot är ju hans blotta närvaro otroligt viktigt för Barcelona. En spelare som har vunnit allt och kan kulturen i klubben. Han blir den perfekta länken mellan Xavi och spelartruppen.

MARCELO FERNÁNDEZ:
- Han var ändå med och vann OS i somras med Brasilien och har haft bra prestationer i brasilianska ligan. Men det är klart att det inte är en långsiktig lösning. Jag tror däremot att det är en spelare som kommer bidra både på planen och vara en högerhand åt Xavi i 18 månader. Det kommer vara en förebild för de unga spelarna; "Så här funkar det i Barcelona. Så här gör vi och så här tränar vi, det är den här disciplinen som krävs för att du ska bli en Barcelona-spelare". Det behövs.

ANNONS

ADAM PINTHORP:
- Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har sett så mycket av Dani Alves. Jag såg lite av honom under OS-turneringen i somras. Då var han kapten och Brasilien vann. Så det finns kvalité där, men jag tror att han är viktig också på det sättet som du är inne på där. Han kommer in som en karaktär och kommer användas som en förlängd arm ut till spelartruppen. Det är en otrolig vinnare som vet hur det är att spela för Barcelona, så spelarna kommer att lyssna på honom. Jag tror att det är ett smart drag av klubben. Det är inget som påverkar den ekonomiska situationen och jag tror bara att det blir ett lyft. Jag tror att han kan vara en guide till spelare som Sergiño Dest som kan utveckla och hjälpa honom. Sedan blir det intressant att se vart han står spelmässigt. Han har spelat en del mittfältare vad jag har förstått den senaste tiden. Han kanske används som mittfältare eller ytterforward? Vi får se. Men det är ingen missgynnsam värvning av Barcelona.

ANNONS

Utöver Dani Alves har det ryktats om otroligt många namn som ska anlända till klubben. Vilka tror du ansluter?

CHRISTOPHER KVIBORG:
- Ur ett logiskt perspektiv, inga nya spelare. Med 15 miljarder svenska kronor i skulder vore det osmakligt att prata om nyförvärv nu. Barcelona kommer att ha en period på ett par år framför sig där dyra spelare i drift måste skeppas iväg. Med Xavis entré måste akademin gynnas - det är nog det enda rimliga alternativet för att få bukt med ekonomin. Spelare som Coutinho, Lenglet och Umtiti - med hög lön - måste Barcelona bli av med. Jag tror också värdefulla nyckelspelare som Frenkie de Jong och ter Stegen kan lämna om rätt bud trillar in.   

MARCELO FERNÁNDEZ:
- Frågan är ju vilka ekonomiska förutsättningar klubben har. Om det går är Dani Olmo och Raheem Sterling högst upp på listan. De behöver djupledsgående yttrar. Jag ser ingen mening med att ta in en massa centrala mittfältare, Thiago har det pratats om till exempel. Det är ytterpositionen som de behöver fokusera på.

ANNONS

ADAM PINTHORP:
- Jag tror inte Dani Olmo, Ferran Torres eller Koundé släpps av sina klubbar mitt i säsongen. Jag tror snarare att en lånelösning som det har pratats om gällande Raheem Sterling säsongen ut kan vara ett alternativ som Barcelona går på. Det är däremot också problematiskt eftersom det påverkar också klubbens ekonomi. Men jag tror mer på en sådan typ av lösning.


Tror du på vinst för Xavi i premiären?

CHRISTOPHER KVIBORG:
- Espanyol blir en tuff nöt att knäcka, man ska inte glömma bort att Espanyol tagit lika många poäng som Barça i La Liga denna säsong. Dessutom älskar ju Espanyol att sätta käppar i hjulet för FC Barcelona. Ett oavgjort resultat känns mest realistiskt.  

MARCELO FERNÁNDEZ:
- Barcelona vinner med 3-1.  

ADAM PINTHORP:
- Det ska bli jävligt kul och spännande först och främst. Jag hoppas på en bra inramning av derbyt, som också är ett väldigt underskattat derby. Det brukar vara en av matcherna som lockar flest supportar under säsongen, så det ska bli stort. Jag är lika spänd som alla andra att se vad Xavi har lyckats sätta för prägel på det här laget. Kommer vi få se spelare som tidigare varit i frysboxen få en andra chans? Vad har han för tankar kring spelmodell? Kommer han använda Depay ute på en kant eller centralt? Var ska Frankie de Jong få plats? Det finns mycket som är superintressant. Jag tror att Barça vinner den här matchen.

ANNONS

Samtliga matcher från La Liga visas exklusivt på C More. 

Publicerad 2021-11-20 kl 14:32
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto