Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Nya lönetak i La Liga - så påverkas klubbarna

1v

Många spanska klubbar går på knäna till följd av pandemin. 
Därför har det blivit ett nytt lönetak för att rädda klubbarna. 
Nu kommer besked om att Barcelona påverkas mest, vars tak sänkts med över 3 miljarder kronor. 

Covid-pandemin har påverkat de spanska klubbarna hårt. Inte nog med att turismen - som är av fundamental vikt för spanska klubbar - är obefintlig, så möts även spanska klubbar av samma problem som resten av världen: inga åskådare på arenorna, ingen säsongskortsförsäljning, inga matchintäkter från souvenirbutiker och kioskerna på klubbarnas arenor. Dessutom har den spanska regeringen lagstiftat om ett förbud för spanska klubbar att teckna sponsoravtal med spelbolag, vilket uppskattningsvis innebär att klubbarna ihop kommer att tappa runt 80 miljoner euro (820 miljoner kronor) nästa säsong.

För att skydda klubbarnas ekonomier har La Liga reducerat lönetaket för hur mycket varje klubb maximalt får lägga ut under säsongen 2020-21. Klubbarna meddelades redan inför säsongen om hur mycket man får spendera, för att kunna anpassa sina trupper utifrån de nya ekonomiska förutsättningarna, men under tisdagen offentliggjorde ligan alla klubbars lönetak för transparensens skull.

De klubbarna som drabbats hårdast är Barcelona, Real Madrid och Valencia. Barcelonas maxtak reducerades med 300 miljoner euro (3,07 miljarder kronor) till 382 miljoner euro (3,91 miljarder kronor), och Real Madrids maxtak reducerades med 172,5 miljoner euro (1,77 miljarder kronor) till 468 miljoner euro (4,79 miljarder kronor).

ANNONS

Utifrån fjolårets budgetering i respektive lags årsrapport, innebär det att Barcelona måste skära ner på spelatruppens löner med 181 miljoner euro (1,85 miljarder kronor). Real Madrid, å andra sidan, ligger 46 miljoner euro (471 miljoner kronor) under utsatt maxtak.

Befinner sig någon klubb över sin maxgräns, måste man lösa det genom att skära ner på någon av spelartruppens utgifter. Till exempel arbetar Barcelona för närvarande med att skära ner på spelatruppens löner med omkring 30 procent. Dock, har man inte nått en överenskommelse med spelartruppen ännu gällande det.

Det totala lönetaket för ligan är 2,33 miljarder euro (23,87 miljarder kronor), vilket är 610 miljoner euro (6,25 miljarder kronor) mindre än i fjol.

Enligt La Liga-presidenten Javier Tebas finns det dock ett överskott om 707 miljoner euro i truppkostnader sett över hela ligan. Enligt Tebas beror det framför allt på att klubbarna hade svårt att sälja spelare i somras, för att nå de nya ekonomiska målen, eller att klubbarna haft svårt att förhandla ner spelarlöner.

- Som ett resultat av den nya prognosen att vi inte kommer att ha en publik på arenorna kommer det att finnas överskott på lönekostnader på 707 miljoner euro som inte påverkar alla lika. Ju större klubben är, desto mer påverkar det dem. Det kommer bli väldigt svårt för klubbar att värva i vinter. Klubbarna letar efter kostnadsbesparingsmetoder, som i grunden kommer att göras i fotbollsspelarnas löner. Det är ingen dans på rosor, men det görs för att det måste göras, säger Tebas till den spanska tidningen Marca.

ANNONS

De 707 miljonerna i överskott är vad La Liga vill bekämpa för att inte klubbarnas ekonomier ska gå under - och därför har man reducerat taken för hur mycket varje klubb får spendera.

Publicerad 2020-11-17 kl 18:33

TOPPFOTBOLL!

Streama alla matcher från LaLiga och Serie A – bara på C More.

Streama alla matcher från LaLiga och Serie A – bara på C More.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto