Real Betis vann Copa del Rey efter straffdrama - första cuptiteln på 17 år

Copa del Rey

Real Betis vann Copa del Rey för första gången på 17 år och fick ta emot sin tredje kungapokal någonsin.
Detta efter att Sevilla-laget besegrat Valencia på straffar.

Copa del Rey har pågått sedan november. Under lördagskvällen spelades finalen av det spanska mästerskapet.

Valencia har sedan tidigare åtta cup-vinster där den senaste titeln togs 2019. Real Betis har två vinster sedan tidigare där de senast vann för 17 år sedan, 2005. Då var Betis-anfallaren Joaquín Sánchez, som även varit en längre tid i Valencia, med. I dag är han 40 år fyllda och finns med på Real Betis-bänken.

Det var final-stämning på Sevillas Olympiastadion. I första halvlek delades det ut två gula kort, ett till Valencias Gabriel Paulista och ett till Betis-spelaren Borja Iglesias. Men det fiskades efter fler och spelet var många gånger av det tuffare slaget.

Men det bjöds inte på särskilt många anfall. Lagen hade varsitt skott på mål i första halvlek, där båda resulterade i mål. Först att ta ledningen var Betis genom Iglesias som tryckte dit bollen med huvudet efter ett inlägg från Hector Bellerín på högerkanten.

Kvitteringen stod Hugo Duro för när han chippade in bollen efter en fin passning från Moriba Ilaix.

Det var många känslor och mycket vilja som skulle samsas på planen under lördagskvällen. I andra halvlek hade båda lagen svårt att komma loss, även om det var fördel Real Betis som bland annat stod för en stolpträff.

Det var en fysisk andra halvlek och med drygt 80 minuter spelade låg flera spelare ner, från båda lagen, och visade smärta efter närkamper. Men matchen gick vidare och med fem minuter kvar av ordinarie tid byttes Betis-ikonen Joaquín Sánchez in i stället för Juanmi.

Slutsignalen gick och det stod fortfarande 1-1. Finalisterna kunde inte avgöra på ordinarie speltid och matchen gick till förlängning. Där kunde man inte heller avgöra och matchen gick till straffar.

Där drog Real Betis det längsta strået efter att Valencia-spelaren Yunus Musah missat sin straff vid ställningen 3-3. När Juan Miranda senare satte den avgörande straffen till 5-4 sköt han även cuptiteln till Betis.

Real Betis: Bravo - Bellerín, Pezzella, Bartra, Moreno - Rodríguez, Carvalho - Canales, Fekir, Juanmi - Iglesias

Valencia: Mamardashvili - Diakhaby, Paulista, Alderete - Foulquier, Guillamon, Moriba Ilaix, Gaya - Soler, Duro - Guedes