Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Spelarporträtt: Talangens glädjetårar bland de belgiska halsdukarna

Foto: www.sefutbol.com

Den 22 juni 2014 fylldes centrala Bryssel av firande supportrar då Belgien avancerat till åttondelsfinal i VM. Mitt bland de lyckliga belgarna med sina belgiska halsdukarna och flaggor stod en 20-åring med glädjetårar i ögonen och sin grönvita Córdoba-halsduk.

Medan belgarna tidigare under kvällen sett sitt land besegra Ryssland med 1-0 hade Fede Vico suttit med en kompis i sin lägenhet i Bryssel och sett den dramatiska upplösningen av den spanska andradivisionen.

Med 90 minuter spelade hoppade Las Palmas-supportrarna ner från läktaren för att fira sitt lags avancemang till La Liga. Men matchen var inte helt slut och tvingades istället avbrytas i några minuter för att supportrarna skulle ta sig tillbaka upp på läktaren. Matchen återupptogs med tre tilläggsminuter kvar på klockan. Las Palams-supportrarna fortsatte att fira och klockan tickade på, då hände det. I den sista minuten med matchens sista spark gjorde Ulises Dávila 1-1, ett bortamål som gjorde att Córdoba istället för Las Palmas tog den där efterlängtade La Liga-platsen. För första gången på 42 år var man i La Liga.

I en lägenhet i Bryssel kunde Fede Vico inte hålla sina glädjetårar borta.
- Jag måste erkänna att jag började gråta, som ett litet barn. Det är sant, för jag känner så mycket för det här laget. Jag är Cordobés, jag är cordobesist och jag bara började gråta när jag såg det [avgörandet].

Han föddes i Córdoba 1994 och iförd en Real Madrid-tröja började han sparka på bollen redan som ettåring. Federico "Fede" Vico Villegas var madridista från födseln men han var även en cordobesista.

Fotbollskarriären tog sin start när hans pappa tog honom till Córdoba-legendarerna Juan "Juanín" García Diaz och Diego Moreno Gaviláns futsalskola som fyraåring. Fede var till en början för liten för att få spela matcher för Escuela Juanin y Diego men tränade med laget.

Så småningom fick lille Fede även börja spela matcher men hans enorma dominans på futsalplanen gjorde att hans tränare stundtals satte honom som målvakt.

- Han var speciell och hade den där extra gnistan när han spelade. När vi var överlägsna i matcher och ledde med 6 eller 7-0 så brukade vi sätta honom som målvakt för att förödmjukelsen inte skulle bli för stor för motståndarna. Det var ju bara barn, berättade Diego Moreno i en intervju 2011.

Vid sju års ålder lämnade Fede inomhushallen och futsalen bakom sig för att i Córdobas ungdomsakademi börja spela fotboll på sand- och grusplaner. Det var en omvandling han till en början inte tyckte om.

- Efter att ha spelat futsal kom jag till Córdoba och jag kommer ihåg de första matcherna, det var väldigt smutsigt, jag hade lerfläckar överallt och jag tyckte inte alls om det, har Fede förklarat.

Han skulle dock snart lära sig att älska fotbollen även om han blev skitig och familjen satsade allt på sonens fotbollskarriär. Familjesemestrar och annat prioriterades bort.

- Det enda som gjorde uppoffringarna okej var att hans mamma hade en dröm och det var att se sin son debutera i Córdobas A-lag. Men vi förväntade aldrig oss att det skulle gå så snabbt, har spelarens pappa sagt i en intervju.

Endast 16-år gammal kom debuten för Córdoba i en andradivisionsmatch mot Girona och den kommande säsongen blev Fede vid 17-års ålder klubbens yngsta målskytt någonsin i en 2-1 vinst över Xerez. Det dröjde inte länge innan tonåringen var ordinarie i laget och samtidigt imponerade han stort i de spanska ungdomslandslagen.

Ryktet om supertalangen i det spanska andradivisionslaget nådde snart hela vägen till Belgien. Den 13 juni 2013, vid 19-års ålder gick Fede Vico till Anderlecht för 1,6 miljoner euro. Det var den högsta övergångssumman Córdoba någonsin fått för en spelare.

Livet i Belgien blev dock inte riktigt som Fede hade tänkt sig. Efter att ha skadat sig under sommarens U-19 EM kom han till Anderlecht skadad och missade nästan tre månader. När Fede väl kunde spela igen saknade han förtroendet från tränaren John van den Brom och hemlängtan började växa.

- Det var mycket svårare i Anderlecht än jag förväntade mig. Jag skrev på med avsikt att spela direkt. Hade jag vetat vad jag vet nu - att jag aldrig skulle få chansen - så hade jag aldrig kommit. Jag hade stannat i Spanien där jag trivdes, i Córdoba där jag hade en ordinarie plats och allting var möjligt. Med min familj, mina vänner och med solen, uttryckte en något nedstämd Fede i februari 2014.

Då hade han efter sex månader utan att ha spelat en enda minut för Anderlecht blivit utlånad till KV Oostende. Det blev mål direkt i debuten som en belgisk tidning beskrev med orden "Han kom, såg och segrade". Det gick bättre i Oostende där han kom in i laget betydligt snabbare mot vad han gjort i Anderlecht. Men ett flertal småskador gjorde att det endast blev tio matcher för Córdoba-grabben.

Medan Fede kämpade mot hemlängtan i Belgien så gick Córdoba som tåget hemma i Spanien och tog sig till play-off för att gå upp i La Liga. Tillbaka i Anderlecht för försäsongsträning såg Fede Córdobas avgörande match mot Las Palmas i sin lägenhet i Bryssel. När domaren blåste av matchen forsade tårarna ner i ren lycka hos Fede, men samtidigt blev hemlängtan större än någonsin.

- Jag måste vara ärlig. Det gjorde lite ont att inte vara där, att inte få vara med och ta del av det här ögonblicket för min mamma sa alltid "Córdoba kommer inte gå upp om inte du kommer".

Men lyckan av att Códoba tagit steget upp i La Liga var större än något annat. Fede tog sig ner till centrala Bryssel, där belgarna samlats för att fira sitt åttondels avancemang i VM. - Alla var där med sin belgiska flaggor och jag med min Córdoba halsduk.

När möjligheten att återvända till Córdoba på lån uppenbarade sig i september fanns där ingen tvekan för Fede. Efter att ha lämnat hemmet som en tonårspojke ett år tidigare återvände han nu som en man.

- Att flytta till Belgien var en radikal förändring. Jag visste att det skulle bli annorlunda men inte att det skulle påverka mig så mycket. Jag kom in i ett väldigt negativt tänkande och det var svårt att komma ur det. Det var ett helvete rent ut sagt. Men nu inser jag att jag har lärt mig otroligt mycket, jag har lärt mig att bo ensam och att vara glad. Vid 20-års ålder har jag redan lärt mig allt detta, jag har vuxit upp.

Han medger att han till en början ångrade europaäventyret men att han idag ser det som en nyttig och viktig erfarenhet. Med tre år kvar på kontraktet hos Anderlecht har Fede inga problem med att återvända till Belgien om så blir fallet. Han menar att han har vuxit upp och nu är beredd att ta sig an vad som helst.

Det är inte bara Fede som har förändrats sedan han lämnade Córdoba utan även den andalusiska klubben. Tidigare var det ett lag nästan enbart bestående av spanjorer, nu är det fullt med spelare från hela världen och Fede är den enda som ursprungligen kommer från staden.

Det har varit en tuff säsong och det andalusiska laget har trots sin hemvändande supertalang haft svårt att matcha de andra La Liga-lagen. Totalt har det endast blivit tre vinster på hela säsongen, 16 matcher har man förlorat, däribland sina nio senaste. Det kommer krävas ett mindre mirakel för att Córdoba ska spela La Liga fotboll även nästa säsong. Därför talar det mesta även för att Fede drar ut i Europa på nytt.

Kanske blir det Anderlecht, kanske lånas han ut till någon annan klubb. Men en sak är säker, nu är han mer redo än någonsin. Han är inte längre en tonåring som tror allt kommer serveras på en silverfat. Fede har vuxit upp.

Publicerad 2015-04-04 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons