Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Spelarporträtt: Tillräckligt baskisk för Athletic? Så rubbade Aymeric Laporte den okuvliga transferregeln

Athletic Club de Bilbao har en väldigt unik värvningspolicy då man endast tillåter spelare som är födda i Baskien. Det är en värvningspolicy som gjort att Aymeric Laporte idag spelar i klubben men det är också en värvningspolicy som har fått Laportes plats i Athletic ifrågasatt.

Aymeric Laporte föddes den 27 maj 1994 i Agen, Frankrike. Hans fotbollskarriär började när han som femåring ställde sig i försvaret för SU Agen, och sedan dag ett har Laporte ägt mittbackspositionen vart han än har kommit.

Men det var inte självklart att han skulle bli fotbollsspelare. Med en mamma vars kärlek låg i en annan sport, rugby, fick den unga grabben testa på även att kasta en boll. Men det var pappans sport fotboll som även blev Aymerics sport.

När Laporte var 13 år gammal fick han ett samtal från Aviron Bayonne FC, en något mer professionell klubb från den baskiska delen av Frankrike. Den unga grabben flyttade till sin nya klubbs ungdomsakademi själv och varje kväll skulle han ringa hem till sina föräldrar.

Flytten till Aviron Bayonne blev avgörande för Laportes fotbollskarriär. På grund av Athletic Bilbaos värvningspolicy att endast ha baskiska spelare i klubben har de blivit tvungna att ha stenkoll på samtliga klubbar i regionen, däribland Aviron Bayonne.

Laporte imponerade stort i Bayonne och efter att en tränare från Athletic funnits på plats under en vänskapsmatch och sett den unge fransmannen dominera fanns där inga frågetecken.

Vid 15-års ålder tackade Laporte nej till erbjudanden från Marseille och Toulouse för att flytta över gränsen mellan Frankrike och Spanien och ta plats i Athletic Clubs ungdomsakademi. Han blev då den andra fransmannen i historien att representera klubben efter Bixente Lizarazu som spelade en säsong för Athletic 1996-97.

Flytten till Athletic var ett stort steg för Laporte, men det skulle inte bli en enkel start i den nya klubben. Till att börja med gick värvningen inte igenom direkt då UEFAs regler hindrade Athletic att värva spelare under 16 år som var födda i ett annat land. Lösningen blev att Laporte tränade med Athletic varje fredag men fortsatte att spela för Aviron Bayonne tills det att han fyllde 16.

Nästa problem blev språket, Laporte kunde varken baskiska eller spanska och hans lagkamrater i Athletic kunde ingen franska.

- Jag förstod inte något och ingen förstod mig, har han senare berättat.

Kort efter att han börjat träna med Ahtletic åkte Laporte på en korsbandsskada, en skada som förstört karriären för många lovande talanger.

15 år gammal hade han flyttat till ett nytt land, han kunde inte kommunicera med sina lagkamrater, fick inte spela matcher med sitt nya lag och nu skulle han inte får röra en boll på flera månader. Under de omständigheterna hade de flesta kastat in handduken, men inte Laporte.

Laportes beslutsamhet var skyhög och hans rehabiliteringsträning intensiv, han skulle tillbaka och det så fort som möjligt. Skadan skulle bli en avgörande punkt i Laportes fotbollskarriär. Att gå så länge utan att spela gör att dem flesta unga spelare tappar enormt i sin utveckling men Laporte utvecklades istället. Det hela gjorde honom starkare och idag ser han tillbaka på den tiden som avgörande för att han skulle bli en professionell fotbollspelare

Sex månader efter skadan och bara några dagar innan sin 16:e födelsedag var han tillbaka på fotbollsplanen och imponerade direkt. Så mycket att han redan som 16-åring fick känna på A-lagsfotboll. Då den dåvarande A-lagstränaren i Athletic, Joaquin Caparros gav den unga talangen 45 minuter under en träningsmatch.

Framgångarna gav Laporte även en plats i det franska U-17 landslaget och han har därefter gått igenom alla Frankrikes ungdomslandslag upp till U-21 där han idag spelar.

2011 lånades Laporte ut till tredjedivisionsklubben Baskonia och under sin första säsong på seniornivå imponerade han stort, så pass att när han återvände till Athletic blev uppflyttad till A-laget.

Den 28 november 2012, vid 18-års ålder, fick Laporte sin officiella debut under Marcelo Bielsa för Athletic Club i en Europa League match mot Hapoel Ironi Kiryat Shmona FC som Athletic vann 2-0. Laporte fick spela 90 minuter och gjorde ett starkt avtryck. La Liga debuten kom kort efter när han fick hoppa in mot Celta de Vigo den 9 december.

Bielsa fortsatte att tro på Laporte som vid ett flertal tillfällen även fick en plats i startelvan redan under sin debutsäsong. Laporte hade gått från en korsbandsskada till en stabil plats i Athletic Bilbaos A-lag på bara tre år, något som visar vilken otrolig mental styrka och beslutsamhet han besitter.

- Han är en fantastisk spelare, han har alla möjliga kvalitéer. Jag kan faktiskt inte komma på en enda svaghet som han besitter, har Marcelo Bielsa uttryckt om den unga spelaren.

Men det har inte bara varit solsken. Det faktum att Laporte inte var född i Baskien utan i franska Agen blev snabbt ett diskussionsämne hos supportrarna, var han tillräckligt baskisk för att spela för klubben? Men i Athletic ansåg man att det räckte med att Laporte flyttat till den baskiska delen av Frankrike som 13-åring och hade vuxit upp i provinsen. Då man normalt bara tar in spelare som är födda i Baskien visar detta beslutet vilken otrolig talang Laporte hade eftersom klubben valde att böja på sin annars orörbara värvningspolicy.

När tonåringen i en intervju med en franks tidning 2012 uttryckte att laget i hans hjärta var Girondins de Bordeaux. Så fick kritikerna än mer vatten på sin kvarn och Laportes lojalitet till Athletic började ifrågasättas.

Men Laporte har senare uttryckt att han inte har några som helst planer på att i framtiden spela i den franska ligan.

- Det är en stor skillnad på fotboll i Spanien och i Frankrike. Här har de mer fokus på det tekniska medan man i Frankrike bara fokuserar på det fysiska. I Spanien är det exempelvis nästan förbjudet som mittback att bara rensa bort en boll, vilket jag tycker om. I Frankrike får jag känslan av att folk inte gillar själva spelet och jag tror inte jag hade tycket om att spela i den franska ligan.

Han har även kommenterat faktumet att han själv inte är född i Baskien genom att försvara sig som bask med att hans farföräldrars föräldrar var från Baskien och att han själv därför bär på det baskiska blodet.

Diskussionen om ifall Laporte var tillräckligt baskisk eller inte har efter hans otroliga prestationer i A-laget tystnat och nu helt försvunnit. Hans skicklighet på planen har gjort att inga supportrar längre verkar bry sig speciellt i fall han föddes utanför Baskiens gräns eller inte.

Det är svårt att inte fascineras över Amyeric Laportes otroliga psyke, hans mentalitet, beslutsamhet och vilja. Eller hans förmåga att stänga ute all kritik och påhopp som kommit utifrån. Han verkar inte ta åt sig av något som sägs om honom av personer som inte är hans tränare eller lagkamrater. Vid 20 års ålder känns det som att inga motgångar psykiskt skulle kunna stoppa Aymeric Laporte från att nå den absoluta toppen.

I den moderna fotbollen är det väldigt ovanligt att se en mittback slå sig in i ett A-lag som tonåring och göra mittbackspositionen i startelvan sin egen. Men det är just det som Amyeric Laporte har gjort i Athletic Club de Bilbao. Så pass har han presterat på San Mamés att storklubbar som FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United och Bayern München försökt värva honom. Men än så länge har Laporte valt att ignorerar alla erbjudanden och stannat kvar i Athletic.

Vid 20 års ålder är han det självklara valet i försvaret hos en av Spaniens mest anrika fotbollsklubbar och Aymeric Laporte går bara från klarhet till klarhet.

Publicerad 2014-10-05 kl 12:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons