Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SPANIEN

Xavi: ”När Carragher sparkar upp bollen på läktaren jublar publiken - aldrig i Spanien”

Barcelonas Xavi är glad att lagets spelstil blivit dominerande.
- Vissa lag passar inte bollen. Varför spelar de? Vad är poängen? säger han till The Guardian.

Efter Barcelonas hyllade 5-0-seger mot Real Madrid i november berättade Wayne Rooney att han ställde sig upp i sitt vardagsrum och applåderade. När Xavi får höra det blir han stolt.

- Rooney, wow! Rooney är extraordinär, han skulle kunna spela för Barcelona. Och innan folk tänker sig rubriker som ”Xavi säger att Rooney ska till Barcelona” – och det skulle jag gärna vilja – är det jag menar att han är vår typ av spelare. Matchen mot Real är den bästa jag har spelat. Att känna sig så överlägsen var härligt – och mot Real Madrid! De rörde inte ens bollen, säger han i en exklusiv intervju med The Guardians Sid Lowe.

Xavi är nöjd med att Barcelona och Spanien nu är modellen förr hur andra lag spelar – ”referenspunkten för världsfotbollen”.

- Inte för att det är vår fotboll, utan för att det är offensiv fotboll, säger mittfältaren och fortsätter:

- Vissa lag passar inte bollen. Varför spelar de? Vad är poängen? Det är inte fotboll. Kombinera, passa, spela – det är fotboll, för mig i alla fall.

Under VM i somras vann Spanien flera matcher med 1-0 och blev anklagade för att spela tråkigt. Xavi håller inte med.

- Det är tvärtom. Det var inte vi som var tråkiga, det var de andra lagen. Vad ville Holland ha? Straffar. Eller Robben på kontring. Bam, bam, bam. Självklart var vi tråkiga – motståndarna gjorde oss tråkiga. Paraguay, vad gjorde de? De satte upp ett bra försvarsspel och väntade på chanser från fasta situationer.

I succématchen mot Real Madrid var åtta av Barcelonas spelare egna produkter från ungdomslagen. Xavi berättar hur Barcelonas akademi skiljer sig från andra, mindre framgångsrika fotbollsskolor.

- Vissa ungdomsakademier bryr sig om att vinna, vi bryr oss om utbildning.

Före detta Barcelona-spelaren och –tränaren Johan Cruyff tog med sig en modell från Ajax som dominerar i Barca än i dag, hävdar Xavi.

- Det handlar om rondos (kvadraten). Rondo, rondo, rondo. Varje dag. Det är världens bästa övning. Du lär dig att ta ansvar och att inte tappa bollen. Om du tappar bollen hamnar du i mitten. Pass-pass-pass-pass, alltid på ett tillslag. Det är förnedrande att hamna i mitten – de andra skrattar och applåderar åt dig.

Enligt den spanske stjärnmittfältaren är direktpassningen det första en spelare lär sig när han kommer till Barcelona.

- Tänk, tänk, tänk. Snabbt. Upp med huvudet, rör dig, titta, tänk. Titta på Sergio Busquets – den bäste mittfältare som finns när det gäller att spela på ett tillslag. Han behöver inte mer – han kontrollerar, tittar och passar med en touch. Charly Rexach (ungdomstränare i Barcelona) brukade säga: a mig toc. Ett halvt tillslag.

Xavi menar att det finns en stor kulturell skillnad mellan spansk och engelsk fotboll.

- Engelsmän är krigare. Om man tittar på Liverpool och Carragher gör en brytning och sparkar upp bollen på läktaren så applåderar publiken. De jublar! Det skulle de aldrig göra här.

En Premier League-spelare som passar in i Spanien är däremot Cesc Fabregas, säger Xavi.

- Barcelona har en väldigt definierad spelstil och inte många fotbollsspelare passar in. Det är inte lätt. Men Cesc passar perfekt.

Han är inte orolig för att bli ersatt av sin landsman – Xavi påstår sig inte se nya spelare som ett hot.

- Ju mer talang på mitten, desto bättre. För fyra-fem år sen sa folk att jag och Iniesta inte kunde spela tillsammans. Kan vi inte? Titta hur det blev med den saken.

Publicerad 2011-02-11 kl 12:16

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER