Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bekräftat: Gais-ledare straffas av SvFF efter ros-hotet

Superettan

Nicklas Karlström har blivit anmäld för olaga hot - efter att ha placerat tre rosor i domarrummet på Gamla Ullevi efter Gais-J-Södra.
Och nu straffas Gais-ledaren av SvFF med 30 000 kronor i böter.
Det framgår av disciplinnämndens dom i fallet, vilken Fotbollskanalen tagit del av.
Agerandet kan inte "bedömas på annat sätt än som ett form av hot", skriver nämnden.

Foto: Bildbyrån.

Efter Gais förlust mot Jönköpings Södra i superettan fick domarteamet poliseskort ut från Gamla Ullevi efter att tre rosor placerats i domarrummet. Gais player manager Nicklas Karlström, som valt att träda fram, blev sedermera anmäld för olaga hot, och även avstängd av klubben. Samtidigt blev han också anmäld till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd. 

Nu har nämnden tagit ett beslut om Karlström-fallet och meddelar att Gais-ledaren straffas med böter på 30 000 kronor.

I domen, som Fotbollskanalen tagit del av, skriver disciplinnämnden bland annat följande:

"Disciplinnämnden konstaterar inledningsvis att det är ostridigt att det var Niklas Karlström som placerade de tre rosorna på golvet i domarrummet. Disciplinnämnden ser det som allvarligt att Niklas Karlström har varit inne i domarrummet utan domarnas tillåtelse. Domarrummet ska i samband med match vara ett för domarna fredat område som ingen annan ska befinna sig i".

Annons

Vidare går det att läsa:

"Disciplinnämnden konstaterar att domarna har uppfattat händelsen som mycket obehaglig och de har tagit illa vid sig. Niklas Karlström har i yttrande uppgett att han var upprörd i samband med sitt agerande. Disciplinnämnden finner därmed att Niklas Karlströms agerande var ämnat att skapa någon form av obehag för domarna. Därtill anser Disciplinnämnden att det är ett mycket märkligt agerande och att det vid en sammantagen bedömning inte kan bedömas på annat sätt än som en form av hot".

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden, senast den 19 juni.

Domaren Martin Strömbergsson, som är den som anmälde händelsen till SvFF. Kring det uppgett till förbundet skrivs exempelvis följande i nämndens beslut:

"För det andra tolkade domarteamet, delegat och observatör att lägga tre rosor på golvet på detta vis kopplat till kontexten av matchbilden som en gest som inte hör hemma i fotbollens tjänst. De tolkade det som ett tecken likt en begravning eller dylikt".

Annons

Nyligen berättade Karlström, för GP, att han är "oerhört ledsen, skamsen och ångerfull". Han förklarade att det var i samband med att Gais-spelaren Filip Beckman gick omkull i J-Södras straffområde i slutminuterna som han blev arg. Gais ropade på straff - varpå Karlström på läktarplats flög upp från sin stol. Några minuter senare hade han placerat tre rosor i domarrummet, vilket alltså ledde till en polisanmälan om olaga hot.

Karlström berättade att han gick ner i katakomberna för att hämta pizza till laget, och på vägen genom spelargången noterade två buketter med rosor som skulle delas ut till matchens lirare. Det var i den stunden som han bestämde sig för att genomföra aktionen. 

"Ett dåligt försök till ironi", menade Karlström som även berättade att han direkt efteråt insåg att idén "inte var så begåvad".  

Annons

- Men det var absolut inte hotfullt menat. Jag är inte en person som hotar. Jag är en kille som gillar att skämta, det är så jag är, att hålla på med mycket practical joke. I fotbollslivet har det varit mycket så för mig. Jag tänker ofta i de banorna. Om någon glömmer bilnyckeln i bilen på Gaisgårdens parkering så kan jag köra och ställa bilen någon annanstans. Knasiga saker. Men jag gillar att skämta. Det är sådan jag är, sa Gais-ledaren till GP

Efter händelsen markerade även Stefan Johannesson, ansvarig för elitdomarna i Svenska Fotbollförbundet, kraftfullt. 

- Jag är chockad. Det är verklighetsfrämmande. Jag kan inte förstå att en klubbanställd gör något sådant. För mig är det helt absurt. Jag kan inte finnas någon förklaring oavsett vad som har hänt i matchen. Inget rättfärdigar det. Jag har aldrig varit med om något liknande, sa Johannesson till Fotbollskanalen då.   

Annons
Publicerad 2023-06-05 kl 10:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto