Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Broberg öppnar upp om testikelcancern - och framtiden: "Jag är lyckligt lottad"

Superettan

Martin Broberg drabbades i september av testikelcancer.
Nu mår han bra och öppnar upp om den tuffa perioden - och framtiden.
- Jag är väldigt lyckligt lottad, säger 32-åringen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Martin Broberg.

Martin Broberg, 32, har haft ett tufft 2022. Broberg missade första halvan av säsongen med Örebro SK på grund av skadeproblem, och i slutet av september meddelade klubben att 32-åringen opererat sig för testikelcancer. Ytterligare några veckor gick, och i mitten av oktober kom ett nytt besked från klubben om att spelarens tumör var godartad, och att han är frisk.

Nu har Broberg smält den tuffa tiden och mår bra i dag.

- Jag mår väldigt bra. Jag är friskförklarad och alla frågetecken är mer eller mindre utredda. Jag känner mig i okej fysisk form och det mentala är bra. Jag är väldigt tacksam och glad över att allt slutade så gott som det gjorde. Livet har rullat på vidare i stadigt tempo, så utifrån det tycker jag att det är bra, säger han till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Broberg kände i mitten av september att det var något som inte riktigt stod rätt till och ville därmed bli undersökt, men kunde samtidigt inte ana att det rörde sig om testikelcancer, då han inte visste så mycket om det, och först trodde att det möjligen var en bitestikelinflammation. 

- Man hoppas och tror att det är en mer naturlig orsak till att man har ont och många saker stämde in på det, så då tänkte jag att det var det. Jag visste inte hur prognosen såg ut för testikelcancer, så först blev jag väldigt rädd och skärrad när jag fick reda på att jag behövde en operation, säger han.

- Jag har två barn, och de är allt för mig och har tagit förstaplatsen i mitt liv kring vad jag prioriterar, och då är det mycket som snabbt spelas förbi och mycket oro. Jag ställde frågor om hälsa, liv, behandling, och om jag kommer överleva och så vidare, fortsätter han. 

ANNONS

Då gav läkare lugnande besked, då testikelcancer är en form av cancer med god prognos och fler än 95 procent botas för gott. Det fick Broberg att må lite bättre. 

- De var väldigt tydliga med att det kommer att gå bra och att jag kommer bli frisk, då de botar i princip alla som har den här formen av cancer. Jag fick se statistik på det, vilket underlättade ganska mycket för min vardag fram till operationsdagen. Samtidigt fanns det ändå en oro med min historik med skador och jag blev därför lite mer pessimistisk än vad jag brukar vara vid skador. Jag tänkte: "Jag kommer vara den där olycksfågeln som får det värsta". 

Broberg menar vidare att den värsta tiden var efter operationen och väntan på ett definitivt svar.

- Vi väntade på att se om den var godartad, elakartad eller hade spridit sig. Det var tolv-tretton dagar som var en oviss period, och där jag inte visste. Sedan fick jag svaret och då släppte väldigt mycket direkt. Det var skratt och gråt samtidigt och skönt för hela familjen. Allt jag hade målat upp med behandlingar, hur jag skulle förändras utseendemässigt och hur barnen skulle ta det… Det var många bitar som vi kunde släppa och glömma. Jag är väldigt lyckligt lottad.

ANNONS

Broberg drabbades av en ovanlig tumör i positiv bemärkelse, som inte behöver behandlas med cellgifter, och sedan beskedet i mitten av oktober har han kunnat fortsätta sitt liv som vanligt. 

Nu är det åter fokus på fotboll och i dagsläget tränar Broberg med ÖSK, där han har ett utgående avtal som löper ut vid årsskiftet. 32-åringen rehabiliterar främst sitt ena knä, men kan också vara med på vissa övningar med övriga i laget, även om han inte får ha närkontakt på planen.  

Broberg är tydlig med att han vill fortsätta som spelare, men om det inte går på grund av knäet vill han fortsätta arbeta i en annan roll inom fotboll. Han hoppas på att veta mer i slutet av december. 

- Än så länge har jag inte målat fan på väggen. Jag har tio dagar kvar med träning och jag vill se hur det kan utvecklas och om vi in pusha det lite till, jaga några svar, och få lite kvitton på var jag står ordentligt. Sedan får jag ta allt eftersom. Jag har en drivkraft i min fotboll och jag vill fortsätta jobba och utbilda mig inom fotboll - om jag inte kan fortsätta som spelare. Jag känner att jag har en del stöd från klubben och vi får se var vi landar, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Under den här veckan har det varit en väldigt bra känsla kring knäet, och jag hoppas att det går. Utifrån min erfarenhet med korsbandsskador går det upp, ner, upp och ner. Mitt fokus de kommande veckorna är att jag ska bli så stark som möjligt när mitt kontrakt går ut för att se vad mitt nästa steg blir, om det är att träna med en klubb, eller träna själv. Jag tänker kortsiktigt och tar mig igenom mina dubbelpass nu för att bygga upp allt till vi går på semester, så får vi se var vi landar.  

Vad har du fått för indikationer av ÖSK?
- Vi avvaktar. Spelarbiten är väldigt svår för de att yttra sig om, då jag varit i deras miljö och de har sett mig och vi har kämpat. Ibland har det gått emot och ibland har det gått väldigt uppåt. Klubbens inställning till att ha kvar Martin Broberg i föreningen tror jag inte någon är motståndare till, men sedan ska kroppen och knäet hålla för att kunna spela. Vi kommer säkert också ha en mindre trupp än på länge och då är det viktigt att ha spelare, även om det aldrig går att säga att 18 spelare kommer hålla hundra procent över ett år. Min historik talar samtidigt inte för mig, och speciellt inte här. Den senaste perioden har varit skadefylld, så det är en speciell tid, som jag inte varit i tidigare, då jag är skadad och mitt kontrakt går ut. Det är lite speciellt, men vi har en dialog och pratar kontinuerligt. Vi vet var vi har varandra om framtiden.

ANNONS

Broberg är oavsett glad över var han är i dag, då det trots allt hade kunnat vara mycket värre. 

- Det kommer nog visa sig ganska snart vilka kvitton jag får om knäet, och jag har fortfarande ett liv efter fotbollskarriären, där jag vill kunna springa och göra saker, och ha ett okej knä och en okej kropp, för att kunna göra saker med mina barn och göra saker på fritiden, så jag inte blir fullständigt fotbollsinvalid och knappt kan gå. Det är en del beslut runt fotbollen som ska tas de kommande veckorna, och sedan får jag se vad jag tillåts göra. Samtidigt är det ingen jobbig ovisshet. Jag är avslappnad i frågan och glad över att jag får träna med boll och springa. Det hade kunnat sett annorlunda ut om det hade velat sig lite mer illa för drygt en månad sedan. Jag är tacksam.

Publicerad 2022-12-15 kl 15:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto