Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

HIF-supportrarnas banderoll togs ner av AFC: "Personangrepp"

Superettan

”En protest för fotbollen och allt vi står för – våga vägra Ryssholm och all skit han medför.”
Den banderollen från HIF-fansen gillades inte av AFC.
Därför tog hemmalaget ner den.
- Det är ett personangrepp, säger klubbens säkerhetsansvarige  Johan Skyttberg, till Fotbollskanalen.

3:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ser ni höjdpunkterna från matchen.

Det slutade mållöst mellan AFC Eskilstuna och Helsingborg, på Tunavallen, under lördagen. De båda lagen är därmed i allra högsta grad med i kampen om att ta steget upp till allsvenskan nästa år.

Helsingborgs officiella supporterförening, Kärnan, valde att dock att bojkotta resan till matchen och bortasektionen var långt ifrån full.

”AFC har avancerat i seriesystemen genom övertagandet av klubbar med svag ekonomi. Detta opportunistiska handlande har inneburit att AFC köpt sig genom de svenska seriesystemen på bekostnad av mindre klubbar, och därmed kringgått de sportsliga konventioner svensk fotboll bygger på”, skrev Kärnan på sin hemsida inför matchen.

ANNONS

Men det fanns trots allt ett antal personer på plats på bortaläktaren under lördagens match – och några hade med sig en banderoll där man återigen riktade kritik mot klubben och ordföranden Alex Ryssholm, som man menar ”inte är en klubb som alla andra”, som Kärnan själva skriver på sin hemsida.

På banderollen gick att läsa:

”En protest för fotbollen och allt vi står för – våga vägra Ryssholm och all skit han medför”.

AFC reagerade dock på delen där Ryssholm nämns och halva banderollen fick därför plockas ned, det bekräftar klubbens säkerhetsansvarige Johan Skyttberg.

- Hade det stått något mot AFC hade vi inte gjort någonting, men nu stod det Ryssholm och det är ett personangrepp, säger han till Fotbollskanalen.

Enligt Skyttberg fick banderollen sitta kvar runt en halvtimme innan man gick bort till klacken.

ANNONS

- Vi gav dem chansen att ta ner den själva, men de vägrade. Då sa de att: ”Vi tar inte ner den men om ni gör det är det helt okej”.

Vems var beslutet?
- Det var mitt. Hade de sagt blankt nej, att vi inte skulle få ta ner den så hade vi inte tagit ner den, men nu sa de att om vi tog ner den så var det okej.

Det är ju vanligt att det är banderoller på matcher där kritik/hån riktas i olika riktningar och som inte plockats ner av de andra lag, hur kommer det sig att ni resonerar lite annorlunda?
- Halva banderollen fick stå kvar och vi bad dem att plocka ner den och de sa att det var okej. Annars hade vi inte plockat ner den.

Men ni bedömde att det var stötande?
- Vi bedömde att de hade gjort sitt statement och vi gärna ville ta ner den eftersom den var specifikt riktad mot Ryssholm.

Var Alex själv involverad i det beslutet?

ANNONS
- Nej, det var han inte. Det var mitt beslut.

Det är långt ifrån första gången supportrar till andra lag markerat i form av banderoller mot AFC Eskilstuna. Bland annat fick supportrar till IFK Göteborg se sina banderoll plockas ner hösten 2017.

Är ni mindre mottagliga för den här typen av budskap än andra klubbar?
- Det kan jag inte påstå. Det har stått betydligt värre om Ryssholm. Hade det stått AFC så hade det varit fine.

Enligt Skyttberg finns stöd i Svenska Fotbollförbundets bestämmelser för att kunna gå in och plocka ner banderoller.

- Det står att det inte ska stå personliga påhopp.

Och då har ni rätt att plocka ner dem?
- Ja, precis.

Supporterklubben Kärnan har på Facebook lämnat en kommentar kring det inträffade:

"I matchminut 25 gick vakter upp på läktaren och rev ned den andra delen innehållandes AFC:s ägare Alexander Ryssholms namn med motivering att banderollen var ett personangrepp. Denna aktion initierades utav AFC själva.

ANNONS

Detta agerande befäster den bild stora delar av fotbollsverige redan har av AFC – en toppstyrd förening som aktivt motarbetar medlemsdemokrati och engagerade supportrar."

Publicerad 2018-09-15 kl 22:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto