POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

HIF:s satsning – högre spelarkostnader i år än i allsvenskan 2016: ”Viktigt att vi är ett allsvenskt lag 2020”

Foto: Bildbyrån

HELSINGBORG. Med nyförvärv som Andreas Granqvist, Mohammed Abubakari, Anders Randrup, och Fredrik Liverstam går Helsingborg hårt år för att inte bli kvar i superettan under flera års tid. Därför kostar årets trupp mer än den gjorde under sista året i allsvenskan.

När Helsingborgs IF på dagens årsmöte presenterade budgeten för 2018 så var det med förväntade röda siffror. Drygt två miljoner kronor minus, och en anledning till det är satsningen mot en allsvensk återkomst. 

Personalkostnaderna för fotbollssidan 2018 är till och med ungefär en miljon kronor högre än de var i allsvenskan 2016. Enligt omvalda ordförande Krister Azelius beror det på att föreningen vill vara i allsvenskan igen senast 2020, men också för att börja bygga kontinuitet redan i superettan. 

- Ska man ha spelare som (Mohammed) Abubakari och de andra stora, duktiga, erfarna namnen, vilket vi tror krävs inte bara för att kliva upp, utan hänga kvar och sedan kliva vidare...

- Det är en medveten satsning som gör att vi måste kunna allokera pengar till den satsningen. Just med tanke på vårt eget kapital som med superettanmått mätt är starkt, med allsvenskt mått är det okej, är det här vi måste gasa och bromsa. Men vi kan inte leva med att gnaga på kapitalet, vi måste vända det, och jag tror det är svårvänt innan vi når allsvenskan. 

I årets budget räknas alla effekter av Andreas Granqvist-värvningen in, både kostnader och möjliga inkomstkällor. Enligt HD ville även tränaren Per-Ola Ljung ha in en ny yttermittfältare och en ny anfallare, men där verkar HIF säga nej. 

- Med de möjligheter vi har, så satsar vi oss tillbaka till allsvenskan så snabbt det går. Det är viktigt att vi är ett allsvenskt lag 2020. 

Helsingborgs IF:s ekonomi för 2017 räddades av två punkter: försäljningen av Alex Timossi Andersson till Bayern München (HIF hade totalt ett transfernetto på drygt 10 miljoner), och 11,2 miljoner kronor i intäkter via Olympia Invest. 

Intäkterna exklusive transfers minskade med 18 miljoner kronor samtidigt som kostnaderna inte alls drogs ner i samma nivåer. Totalt hade HIF gått fyra miljoner minus om det inte vore för Olympia Invest. Pengarna därifrån gjorde att HIF ökade det egna kapitalet med runt sju miljoner kronor, till 7,7 miljoner. 

De stora förändringarna som HIF budgeterar för 2018 är ökade publikintäkter (från 9,5 miljoner kronor till 13 miljoner vilket kräver ett snitt på 7500 åskådare), 4,5 miljoner kronor mer i sponsorintäkter, och dessutom ökade intäkter och kostnader då de tar över restaurangverksamheten på Olympia, även om Azelius inte räknar med stora vinster där under första året. Dessutom ska HIF sälja spelare för två miljoner kronor.

Under mötet avslöjade också Azelius att Olympia Invest lär sjösättas igen, för att uppnå till det ursprungliga målet på 20 miljoner kronor istället för de drygt elva miljoner som alla investerare gick in med.

- Vi kommer nu sätta oss ner och ta frågeställningen. Den kommer ju nära oss i ett läge med kombinationen av ett förlustår 2017 och en negativ budget 2018. Det i kombination med att vi gick för 20 miljoner, och fick 11,25 miljoner som vi är extremt tacksamma för, öppnar för tanken för att se om vi kan nå Olympia Invest 2. 

- Finns det ett gehör för detta? Finns det så tycker jag inte vi ska rygga för den möjligheten, men samma spelregler gälla för varje ny krona: på de åtta åren vi har utfäst så ska de pengarna tillbaka (till investeraren).

Klubbdirektören Mats-Ola Schulze har tagit en time out på grund av för hög arbetsbelastning, och inom ungefär två veckors tid lär ett beslut tas om han då ska börja jobba igen. Andreas Granqvist lär inte ta över sportchefsrollen än på några år, och enligt Azelius kommer det att föras diskussioner kring hur de ska lösa situationen och arbetsfördelningen på sportkontoret. 

Publicerad 2018-03-14 kl 21:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto