Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

J-Södra utnyttjar kryphål i regelverket - har spelat utan licensierad tränare i 23 matcher

Superettan

En Uefa Pro-utbildad huvudtränare är ett krav i allsvenskan och superettan för att få elitlicens.
Men bara vid ett tillfälle: 15 november varje år.
J-Södra har nu gått sex månader utan en licensierad tränare - trots det väntar "bara" böter.
- Vi vill inte bryta mot några regler, samtidigt är det omöjligt att följa alla regler hela tiden, säger klubbchef Sebastian Lagrell till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Skärmdump

Óscar García Rodriguez.

För att vara chefstränare i allsvenskan eller superettan krävs en Uefa Pro-licens enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk för elitlicens. När Óscar García Rodriguez tog över som ny huvudtränare i Jönköpings Södra den 21 april saknade han begärd utbildning, vilket innebar att Smålandsklubben därifrån hade 60 dagar på sig att ordna en tränare med rätt behörighet.

Men det har inte hänt än, 23 matcher och knappt sex månader senare.

J-Södra har menat att den spanska universitetsutbildning för tränare som Óscar García Rodriguez har genomfört borde motsvara en Uefa Pro. Klubbens förhoppning har varit att kunna konvertera den spanska utbildningen till en Uefa Pro-licens, vilket dock aldrig har varit möjligt. Det menar Roger Sandberg, gruppchef för tränarutbildning på SvFF.

Annons

- Utbildningen som de hänvisar till är inte en godkänd Uefa Pro-utbildning. I Spanien finns det en statlig och en universitetsutbildning för tränare som båda är utförliga och håller hög nivå, men de motsvarar inte en Uefa Pro. Det är enligt Uefas regelverk som man behöver ha en Uefa Pro-licens för att träna på en viss nivå och det gäller i alla Uefa-länder, säger Sandberg till Fotbollskanalen.

- Det har varit diskussioner om de här spanska utbildningarna och att de ska vara på samma nivå, men det är något slags rykte som har blivit en sanning.

Kravet på utbildningsnivå för tränare i allsvenskan och superettan återfinns alltså i SvFF:s reglemente för elitlicens. När varje klubb årligen får sin elitlicens prövad 15 november krävs en Uefa Pro-utbildad tränare för att beviljas licensen. Likt ekonomikravet är även tränarkravet ett A-kriterium, vilket innebär att påföljden för icke uppfyllt krav är nedflyttning med minst en serie.

Annons

I samma regelverk finns en bestämmelse för tränarvakans, det vill säga när en förening sparkar sin huvudtränare under pågående säsong (bland annat). Berörd klubb har då, som tidigare nämnt, 60 dagar på sig att anställa en tränare med Uefa Pro-utbildning. Det anses dock vara ett B-kriterium, vilket innebär att påföljden i stället är böter om maximalt 500 000 kronor vid regelbrott.

Teoretiskt skulle en klubb i allsvenskan och superettan därför kunna sparka sin tränare i december och därefter spela hela nästkommande säsong utan en tränare med rätt licens, vilket strider mot regelverket, med "enda" påföljden böter. Detta då A-kriteriet för en Uefa Pro-utbildad tränare endast krävs vid ett tillfälle per år: 15 november när elitlicensen ska prövas. 

I en intervju med Jnytt i början av juli medgav J-Södras klubbchef Sebastian Lagrell att föreningen redan vid anställningen av Óscar García Rodriguez hade kalkylerat med att klubben inte skulle uppfylla SvFF:s regelverk gällande kravet på en Uefa Pro-utbildad chefstränare. 

Annons

- Det stämmer (att J-Södra riskerar straff). Det finns a- och b-krav och det här är ett b-krav. Det innebär att vi riskerar böter, inte att vi kan bli av med licensen. Det här har vi haft med i beräkning från första början, att det här ska hända, så egentligen påverkar det inte oss alls, sa Lagrell då till sajten. 

Klubbchef Sebastian Lagrell hymlar inte med att J-Södra medvetet har brutit mot reglerna.

- Vi har läget som vi har. Det låg i förhandsriktningen att det inte skulle gå att konvertera hans spanska utbildning (till en Uefa Pro), och det visste vi om. Svårigheten är att en sådan konvertering inte har prövats tidigare, och inte heller vad det blir för konsekvenser när man har en tränare utan Uefa Pro, säger Lagrell till Fotbollskanalen.

- Det hade varit väldigt intressant att testa konverteringen EU-rättsligt, för jag har svårt att se att det, utifrån min kunskap, inte skulle godkännas då det är en begränsning av den fria rörligheten inom EU. Man ska ha rätten att ha motsvarande jobb i ett annat EU-land. Men det är en Uefa-fråga som har skjutits ner på nationsförbunden.

Annons

Han fortsätter:

- Vi är inte emot att man har kravställning på ledare, det är fullt rimligt. Men vi har en tränare som har en liknande utbildning som en Uefa Pro, bara att den inte ingår i klassificeringen. Vi har varit raka i vår kommunikation om att vi inte kommer göra varianten där man sätter någon annan som huvudtränare på pappret, utan vi kommunicerat och varit öppna med hur det ligger till.

Nu väntar böter. Varför valde ni att gå den här vägen?
- Ja, det är så regelverket fungerar och det visste vi om. När vi säger böter är det 500 000 maximalt som kan utfärdas inom svensk idrott enligt RF (Riksidrottsförbundet). Så hela regelverket är i spel men det finns inget prejudikat i det här fallet, så vi kan inte svara på hur mycket böter vi riskerar. Men det skulle vara väldigt märkligt om vi var i närheten av maxbeloppet.

Annons

Hur kommer det sig att ni var redo att ta böterna som väntar i stället för att anställa en behörig tränare?
- För att vi hade en person i vår verksamhet som vi ville ha. Vi hade haft möjlighet att lära känna honom och hans fotbollskompetens, det är inte svårare än så.

Var det så att ni inte lyckades hitta en Uefa Pro-utbildad tränare eller var det bara att ni ville ha Oscar, oavsett om han hade rätt utbildning eller inte?
- Oscar är den tränare som vi ville ha som huvudtränare, det var därför vi fattade det beslutet. Sen hade vi som förhoppning att vi skulle kunna konvertera hans utbildning och få honom licensierad, även om vi visste att det skulle bli svårt. Men vi har hittat en stabilitet i vårt spel nu och vänt formen vilket är tack vare hans arbete.

Sebastian Lagrell menar vidare att föreningen hade full koll på hur regelverket var utformat och tog höjd för konsekvenserna som väntade när man anställde sin spanske tränare.

Annons

Hur ser du på att ni faktiskt medvetet bryter mot regelverket?
- Vi är första klubben som går hela vägen (och tar böter), ja. Vi vill inte bryta mot några regler, samtidigt är det omöjligt att följa alla regler hela tiden. Det kommer att ske överträdelser mot regelverket och då handlar det om att ha koll på vad det kan få för konsekvenser och vad det innebär, och det har vi gjort, säger Lagrell och tillägger:

- Vi är en del av svensk fotboll och därmed även hur reglerna kommer till. Så vi har respekt för reglerna och har ingen ambition att bryta mot dem.

Hur kommer ni att göra till 15 november då ni måste ha en Uefa Pro-utbildad tränare på plats?
- Till och börja med ska vi klara nytt kontrakt i superettan, annars behöver vi inte skicka in något. Men det är klart att vi ska ha en lösning på plats då, sen kommer jag inte att kommentera mer kring vår tränarsituation.

Annons

Ett vanligt återkommande agerande är att en tränare med Uefa Pro-licens står som huvudtränare på pappret, medan en annan tränare i praktiken driver den dagliga verksamheten. Ett exempel i närtid är när Pero Kapcevic officiellt var chefstränare i Östersunds FK trots att Amir Azrafshan egentligen var huvudansvarig. Ytterligare ett sätt att kringgå regelverkets syfte men som inte leder till någon påföljd.

Om en förening i allsvenskan eller superettan "har råd" att ta en bot mellan 0-500 000 kronor kan alltså ledarstaben helt sakna en Uefa Pro-utbildad tränare, under en hel säsong. I J-Södras fall kommer klubben att ha spelat 27 av 30 matcher i superettan med en tränare utan behörighet, förutsatt att Óscar García Rodriguez inte får sparken under sluttampen av.

- Det är inte bra. Naturligtvis ska klubbarna uppfylla kraven i det regelverk som finns. Det finns krav av en anledning och de vill vi att klubbarna följer, säger Christine Stridsberg, jurist på SvFF.

Annons

Jag antar att regelverket är utformat för att säkerställa att klubbarna har en viss utbildningsnivå bland tränarna. Är det här ett kryphål?
- Med det regelverk vi har nu är det klart att det teoretiskt går att ta sig runt kravet på Uefa Pro-licens. Det går att ta sig runt, ja. 15 november tar vi upp respektive licensår och klubbarna blir normalt beviljade licens i december… Kryphål, ja. Om man efter beviljas licens fram till nästa prövning inte har en tränare med rätt licens blir det böter upp till 500 000 kronor, så det är relativt dyrt. Men visst, öppningen för att använda sig av en tränare som inte uppfyller tränarkravet finns. 

Kan det vara läge att "plocka ut" Uefa Pro-kravet från regelverket för elitlicensen för att kunna följa upp det på mer kontinuerlig basis, i och med att det inte är lika årsbaserat som ekonomin exempelvis?

Annons
- Det sker viss uppföljning i form av att föreningarna är skyldiga att komma in med uppdaterad tränarinformation. Om vi ser att regeln missbrukas och att klubbar tycker det är "värt" att ta böterna för att ha en icke-licensierad tränare, då får vi fundera på att skärpa reglerna så att de uppfyller sitt syfte. Det är möjligt att kringgå reglerna, men jag hoppas att våra klubbar inte försöker göra det.

Hur skulle man kunna skärpa reglerna kring den här frågan?
- Det vi skulle behöva fundera på i så fall är vilka tillfällen vi gör avstämningar av regelverket och i vilken ordning vi ger licensen. Det finns flera saker att titta på och vi har ingen "quick fix", för då hade regelverket redan sett annorlunda ut. Nu har vi ändå bötespåföljden så det blir inte helt ostraffat.

Christine Stridsberg har tidigare varit inne på att hon vill höja maxtaket för bötesbelopp på 500 000 kronor, vilket är satt i enhetlighet med Riksidrottsförbundets stadgar. Exempelvis är straffskalan densamma för brott mot förmedlarreglementet.

Annons

- Det bekymret har vi haft i andra delar också. Min personliga uppfattning är att taket är alldeles för lågt sett till pengarna som finns inom svensk elitfotboll, men ska vi få till en förändring behöver vi få med oss RF. Nuvarande tak är satt utifrån en helhetsbild inom svensk idrott. I många idrotter är en halv miljon supermycket pengar för en förening, men just på herrsidan i fotboll är det inte alltid jättehögt. Vi måste se till att det finns möjliga, hårda sanktioner som gör att det finns en avskräckande verkan, avslutar Stridsberg.

SvFF öppnar nu för att se över regelverket i och med J-Södra-fallet.

Publicerad 2022-10-13 kl 15:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto