Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Landskrona sålde kansliet utan att ta in anbud – till delar av styrelsens bolag: ”Jag ser inga problem med det”

Landskrona Bois sålde kansliet för att rädda ekonomin - utan att ta in anbud.
Köpare: ett bolag bildat av styrelsemedlemmar.
- Jag ser inga problem med det. Vi kommer att redovisa det helt transparent, säger den avgående ordföranden Gabriel Munck till Fotbollskanalen.

Det har varit stormigt kring Landskrona Bois den senaste tiden. Fotbollskanalen har tidigare berättat om turerna kring sportchefen Peter Swärdh, som var tilltänkt som tränare, och kunde under måndagen avslöja att styrelseledamoten och storsponsorn Peter Condrup köpt 250 medlemskap i Landskrona Bois inför årsmötet.

Fotbollskanalen kan nu berätta om hur klubben sålt sitt kansli till styrelsemedlemmar i föreningen, utan att ta in några andra anbud. Informationen kring detta har varit knapphändig från Bois.

- Det har vi gjort under året. Du får läsa i årsredovisningen som kommer om en eller två dagar. Vi har sålt det och så får vi loss pengar och så hyr vi det istället, säger den avgående ordföranden Gabriel Munck till Fotbollskanalen.

ANNONS

Vem sålde ni det till?
- Vi bildade ett bolag och sedan så sålde vi aktier i det bolaget.

Bolaget är Landskrona Idrottsplats kansli AB och registrerades i början på juli 2017 med syfte att köpa och sedan äga kanslibyggnaderna. Bolaget bildades av styrelsemedlemmar i Landskrona Bois. Däribland Gabriel Munck, Peter Condrup och hans dotter. Men trots att Condrup står som styrelseledamot menar Munck att han inte har någon formell roll.

- Peter… Nä, Peter Condrup är inte med i det bolaget formellt. Jag är med och några andra styrelsemedlemmar.

Efter att Fotbollskanalen återkommit och påpekat att Condrup står med i styrelsen i bolaget säger Munck:

- Aha. Jag trodde bara det var dottern som var med. I styrelsen så tror jag hon är med. För mig är det ingen viktig fråga.

Han (Peter Condrup) står som suppleant.

ANNONS
- Står han som aktieägare? Det är väl det som är det viktiga?

Han står med som suppleant i styrelsen.
- Men det är väl hårklyverier i familjen… Men jag tror inte att han är formell aktieägare, men jag tror hon är formell aktieägare. Jag har aktier i bolaget till exempel.

- Ägarstrukturen så tror jag att jag har 20 procent och sedan är det ett antal till. Och sedan är det ett antal till, några har mycket mindre. Men jag tror som sagt att Condrup inte har det. Men har hans dotter det så är det ju ointressant.

Hur resonerade ni i det upplägget att styrelsemedlemmar skulle köpa loss kansliet på det sättet?
- Ett sätt att hjälpa föreningen likviditetsmässigt med att köpa det och sedan så få in hyra under flera år. Det heter väl ”sale leaseback”, det är många som gör det i företag som äger sitt huvudkontor och så vill de ha loss pengar så säljer de det och så får de loss pengar istället. Det är ett sätt att få ut pengar. Men man får naturligtvis ut en hyra sedan, det är inga fria luncher så att säga.

ANNONS

Du ser inga problem med upplägget att styrelsemedlemmar köpte kansliet?
- Nä, vi kommer att redovisa det helt transparent. För att göra det ännu tydligare; om någon vill köpa aktier så är de till salu. Jag ser inga problem med det. Det är ren ekonomi.

Var det nödvändigt för er att sälja kansliet?
- Ja det var viktigt. Men som jag sagt, ingen blir rik i division 1 så det var bra för oss att få likviditet. Vi tappade också lite sponsorsummor som vi trodde vi skulle få. Så det var ett sätt att få in pengar kortsiktigt. Vi är ju superettan nu så nu har vi per automatik mer pengar in.

Hur resonerade ni kring att det var er princip enda tillgång som ni sålde?
- Det var nog inget val. Sedan ska man säga att föreningen äger ändå en del i det, så vi har inte sålt ut allt. Så om det skulle knipa så kan vi sälja något mer till någon aktieägare. Men det är klart, vi har inte många tillgångar.

ANNONS

Vad betalar ni i hyra för kansliet?
- Jag vet inte riktigt. Jag kan inte säga vad hyran är. Men det är ett långt hyreskontrakt. Fem till tio år.

Klubben sålde stora delar av ägandet i kansliet, men en liten del finns kvar hos föreningen.

- Landskrona har fortfarande 20 procent kvar, säger Gabriel Munck.

Kan klubben köpa tillbaka kansliet, är det reglerat?
- Ja, det är klart de kan. Aktierna är till salu, alla aktier är till salu. Om Bois behöver så kan de sälja resterande 20 procent och om Bois går till Champions League så har Bois möjlighet att köpa tillbaka kansliet. Det är hypotetiska frågor.

Munck berättar att det inte togs in några andra anbud när kansliet skulle säljas.

- Nä, det var detta bolag som bildades som köpte det.

Hur fastställde ni då marknadsvärdet på kansliet?
- Man värderade det hela till fem miljoner totalt.

ANNONS

Och fyra miljoner på den delen ni köpte då?
- Ja, precis.

Varför kommunicerades det inte? För det förstår jag det som att det inte har gjorts?
- Det har det visst gjort. Vi har haft medlemsmöte och ekonomiansvarige har till och med dragit det så det har kommunicerats.

Men inte via hemsidan eller så?
- Referatet på hemsidan har kanske nämnt det men det har kommunicerats på medlemsmötet.

På Bois hemsida står det i ett referat från medlemsmötet den 13 juli 2017 att ekonomiansvarige Robert Carlén presenterat en lösning på de ekonomiska problem som klubben brottats med.

- BoIS har under ett antal år rullat en snöboll framför sig som bara blivit större och större. Med det menar jag att klubben lånat delar av de intäkter som varit avsedda för nästkommande år – sponsorintäkter exempelvis – för att täcka förluster under innevarande år. Nu är det slut på det. Nu ska snöbollen först smältas ner sedan ska klubben fortsättningsvis ha ekonomisk balans, sa Carlén enligt hemsidan.

ANNONS

- Detta innebär att vi ska ta upp vårt egna kapital från minus och ha en lönsamhet på plus – i varje fall inte minus. För att nå dit kommer en del åtgärder att göras på ekonomisk basis. Bland annat ska den restaurang vi sitter i säljas och genom det kapital vi får in kan skulder betas av.

Någon ytterligare eller mer konkret information om att Bois sålt sitt kansli finns dock inte.

Publicerad 2018-02-20 kl 18:52
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto