Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundevall-flytten kan ha brutit mot reglerna: ”Inte helt okomplicerad fråga”

Superettan

Simon Lundevall bröt kontraktet med Volos och skrev på för HBK.
Nu visar det sig att övergången eventuellt gjorts i strid med regelverket, skriver Aftonbladet.
- Vi överväger om det föranleder åtgärder från vår sida, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

För att man som spelare ska kunna skriva på för en klubb i Sverige utanför transferfönstret så måste man ha varit kontraktslös den dag som fönstret stängde, det vill säga den 25 augusti i år. Nyligen fick Halmstad dispens för att plocka in Simon Lundevall, som tidigare i år brutit sitt avtal med grekiska Volos.

Men det finns flera frågetecken kring när avtalet bröts. Volos själva gick ut med nyheten på sitt Instagram-konto först den 13 september och man skriver där att avtalet brutits i samförstånd. Lundevall själv bekräftade det hela för Fotbollskanalen i ett sms, två dagar senare. 

”Blev inte bra med Volos. Bröt kontraktet. Får se vad som händer nu. Öppen för det mesta”, skrev Lundevall i sitt sms.

ANNONS

Dessutom rapporterar Aftonbladet att Lundevall spelade träningsmatcher med Volos både den 26 och 30 augusti, alltså efter fönstret i Sverige stängt.

På en fråga om när Lundevall bröt sin överenskommelse med klubben svarar klubbens sportchef Akis Petrou: 

- Det får ni fråga Simon Lundevall om. 

Vad gäller avtalet som tidningen kommit över, och som även Fotbollskanalen tagit del av efter publiceringen, säger Petrou att det var tanken att det skulle varit överenskommelsen, men att inget skickats in till det grekiska förbundet. 

- Om spelaren klarade testerna – hematologi, medicinskt, träningen – då skulle det här varit överenskommelsen. Men det grekiska förbundet har inget registrerat, Lundevall är fri, säger han till tidningen.

Christine Stridsberg förklarar att det är själva avtalet mellan spelaren och klubben som är det som ska bedömas, inte när registreringen skedde. Dock ska avtal alltid registreras när de trätt i kraft. I det här fallet flyttades licensen över från den indiska klubb som Lundevall spelade för tidigare i år. 

ANNONS

- Våra regler i representationsbestämmelserna framgår att det är spelaravtalet som är avgörande, däremot är det så att spelaravtalen skall registreras och det blir det som registrerats som är det vi kan bedöma sakerna utifrån. Vi kan inte bedöma om det finns andra avtal vid sidan av det. Där är det upp till spelare och klubbar att registrera saker på ett korrekt sätt. Det är utifrån det som finns där som jag förstår att vår tävlingskommitté gjort sin bedömning, säger Christine Stridsberg, som är förbundsjurist på SvFF, till Fotbollskanalen.

Om det visar sig att han hade ett giltigt kontrakt men att det inte registrerades, skulle det kunna vara skäl för att man brutit mot reglerna?
- Jag skulle säga att om man medvetet lämnar felaktiga uppgifter, och nu talar jag generellt, för jag antar att spelaren är av den bestämda uppfattningen att han inte haft något avtal, men är det så att man vet om att man haft ett avtal och man vet om att det inte registrerats, då är det klart att det kan vara ett regelbrott, absolut. I det här fallet vet jag inte om det är något sådant som har hänt. Gissningsvis tycker inte spelaren det i alla fall.

ANNONS

- Har man ett gällande avtal så ska det registreras, så att uppgifterna som finns är korrekta. Både hos Fifas TMS-systen och hos oss i Sverige. Tanken är att de system som finns ska återspegla de verkliga förhållandena. Sedan bör det sägas att när ett avtal är ingånget eller inte är inte en helt okomplicerad fråga. I det här fallet är det dessutom så att avtalet slöts i Grekland och grekisk avtalsrätt kan skilja sig från den svenska. Jag antar att det är där man haft olika uppfattningar.

Halmstad å sin sida säger att man undersökt allt med Svenska Fotbollförbundet och att man fått grönt ljus och också godkänts dispens. Man anser sig inte ha gjort något fel. 

Om det visar sig att Lundevalls övergång till Halmstad brutit mot reglerna kan SvFF utfärda en bestraffning i form av exempelvis böter. Om det är så att det bedöms att Lundevall varit obehörig att representera Halmstad kan det i stället bli fråga om poängavdrag. Lundevall har spelat två matcher för HBK, vilka man vann så i det fallet handlar det om poängavdrag med sex poäng.

ANNONS

Fotbollskanalen har sökt Simon Lundevall för en kommentar. 

Publicerad 2020-10-21 kl 13:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto