Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Misstänkt matchfixning i superettan - polisen inleder förundersökning

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Norrby-Dalkurd i spelaren ovan.

Svenska Fotbollförbundet har utrett om Norrby-Dalkurd i augusti var uppgjord på något sätt.
Nu lämnas ärendet över till polisen, som inlett en förundersökning.
- Vi ska klargöra om det har hänt något brottsligt, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

Den 20 augusti vann Dalkurd med 3-0 mot Norrby på Borås Arena. Dagen efter meddelade Svenska Spel att de utredde matchen för matchfixning och att de stoppade spel på matchen en timme innan avspark, efter "märkliga" rörelser på spelmarknaden. Därefter stoppade Svenska Spel tillsvidare spel på Norrbys matcher.

Även Svenska Fotbollförbundet, tillsammans med Uefa, har utrett matchen för att "utröna om den varit föremål för otillbörlig påverkan". Det skriver SvFF på sin hemsida under torsdagen, och meddelar samtidigt att man överlämnat utredningen till polisen, som har inlett en förundersökning.

- Vi undersöker omständigheter runt den här matchen, säger polisen Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

 

Gårdare leder polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön och den gruppen handlägger nu ärendet runt Norrby-Dalkurd tillsammans med polisen i region väst.

- Det finns uppgifter som gör att vi inleder en förundersökning för att klargöra om det har hänt något brottsligt runt den här matchen, säger Fredrik Gårdare.

Vad är det för brottsrubriceringar som gäller för ärendet?
- I nuläget går vi inte ut med några uppgifter, eftersom vi befinner oss i ett tidigt skede av utredningen och för att vi dels inte vill lämna information om vad vi gör eller inte gör, med hänsyn till eventuellt drabbade.

Om processen och vad som kommer hända framöver säger Gårdare:

- Det här är ett av våra prioriterade ärenden. Vi jobbar med det just nu. Vi vill nog inte säga vart det kan sluta för det finns alltid en risk att vi inte hamnar där vi säger. Vi avstår från att svara på din fråga där.

Hur ser du på möjligheterna att nå ett klargörande i det här fallet?
- Det är det jag inte vill spekulera om, för då kanske jag lurar någon. Men vi får in tips löpande om den här typen av brott. Vi har ett ganska stort antal matcher i år som vi har fått in tips om att de ska ha varit påverkade på olika sätt. De tipsen jobbar vi med och vi är väldigt tacksamma över att vi får in information från fotbollen, som faktiskt efter en lång tid kanske börjar inse allvaret i det här.

Har ni förhört personer i det här ärendet?
- Exakt vill vi inte svara på, men förhör har vi ju alltid. Det förekommer alltid förhör i en förundersökning, så vi kommer prata med ett flertal personer.

Gårdare avslutar:

- Vi känner att det verkligen finns en vilja från klubbar som drabbas av det här att hjälpa oss, men samtidigt är det här starka kriminella krafter som är obehagliga att ha att göra med. Vi har förståelse för att enskilda ledare, klubbar, spelare eller domare känner obehag eller rädsla i vissa lägen för att våga säga vad de vet och vad de har blivit utsatta för. Men där finns vi nu, vi har ju ändå möjlighet att trygga den enskildes säkerhet. Det är ett fokus för oss att ingen ska bli utsatt för otillåten påverkan i form av mutförsök eller trakasserier.

Svenska Fotbollförbundet skriver på sin hemsida att man tillsammans med intresseorganisationen Svensk Elitfotboll besökt Norrby för att informera och utbilda ledare och spelare i deras superettan-lag om matchfixning.

SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till förbundets hemsida:

- Utredningen är överlämnad till polisen och vi avvaktar deras utredning innan vi eventuellt vidtar ytterligare åtgärder.


I Lundhs podcast från i somras kan du höra Fredrik Gårdare prata mer om arbetet mot matchfixning.

Publicerad 2017-09-14 kl 12:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons