Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisnotan för publiklösa superettanmatchen - runt 150 000: "Känns bedrövligt"

Superettan

Dalkurd valde att stänga läktarna mot Syrianska.
Men polisen kallade in extra resurser.
Notan: Runt 150 000 kronor, enligt en sammanställning som polisen skickat till Fotbollskanalen.
- Det känns bedrövligt att vi behöver lägga de här resurserna, säger Tony Persson, regional samordnare för idrott inom polisområde Mitt.

Foto: Bildbyrån

Superettanmötet mellan Dalkurd och Syrianska i Gävle tidigare i år spelades inför tomma läktare. Detta på grund av att arrangören Dalkurd valt att stänga läktaren för publik, då man ansett att polisen ställt för höga krav på säkerhetsarrangemanget. Kraven grundade sig delvis i att det blev stökigt vid det senaste mötet mellan lagen, 2017, då det kastades in ett knallskott som landade nära den dåvarande Dalkurd-spelaren Richard Yarsuvat.

På sin hemsida skrev Dalkurd:

”Tillståndsmyndigheten har vid sin bedömning av arrangemanget ställt orimliga krav på bemanningen av säkerhetspersonal som behöver finnas i och omkring arenan för att ett evenemang ska kunna genomföras.”

Annons

Trots det valde polisen att kalla in extra personal. Inför matchen skrev myndigheten på sin hemsida att förstärkning skulle tillkallas från Hälsingland, Uppsala och Västmanland, samt att "specialistkompetenser" från Stockholm skulle bistå "bland annat genom polisrytteriet". Detta med anledning av att polisen ansåg det vara just en "högriskmatch" och för att det i samband med matchen kunde vara oroligheter utanför arenan och för att det då skulle vara ett "tryggt och säkert arrangemang". 

Totalt blev 56 poliser utkommenderade till matchen (76, som Dalkurd kommunicerade stämde inte), som blev en lugn tillställning. 

- Det var otroligt lugnt, inga supportrar över huvud taget utanför. Allt gick väldigt lugnt till, så det var precis som vi ville. Det kändes jättebra, sa supporterpolisen Johan Ryman till Fotbollskanalen efteråt.

Annons

På frågan hur han i efterhand såg på den stora polisinsatsen sa Ryman:

- Vi gör den bedömningen hela tiden och ansåg att det behövdes. Det hade lika gärna kunnat gå åt andra hållet. Det är det som är så svårt i den här branschen, då vi inte vet vilket håll det går åt. Annars hade vi självklart gjort på något annat sätt. Det kanske var lugnt där utanför just eftersom att det var poliser utanför, att det var ett bra förebyggande arbete. Det är jättesvårt att mäta och utvärdera varför det var lugnt. Om det inte hade varit poliser alls där, så hade det kanske inte varit lika lugnt. Det vet man inte.

Efter matchen bad Fotbollskanalen polisen att sammanställa kostnaden för polisinsatsen. Under måndagen återkom Tony Persson, regional samordnare för idrott inom polisområde Mitt, med ett svar, som visar att kostnaden uppgick mellan 130 och 150 000 kronor.

Annons

I sitt svar skriver Persson att polisen inte bokfört den enskilda polisinsatsen som en sammanhängande kostnad och att siffrorna därför inte är exakta. Vad gäller lönekostnader har polisen i sin sammanställning räknat på en snittlön för en polis (33 000 kronor), vilket ger 190 kronor i timmen. Ingen polis kallades in för att arbeta övertid. Det ger en lönekostnad på 95 760 kronor. Därtill tillkommer kostnader på 20 000 kronor för bland annat uppställning av polishästar och hotellkostnader. Totalt 116 260 kronor.

Utöver det adderas kostnader vad gäller bränsle, slitage och så vidare för fordonen som använts. Här skriver myndigheten att kostnaden är ”ytterst svår att beräkna” men att en uppskattning alltså visar på en totalkostnad på 130 - 150 000 kronor.

- Generellt sett är det bedrövligt att vi ska behöva lägga såna kostnader på idrott. Punkt. Vi måste hitta en annan lösning. Sedan hur vi kommer dit och hur vi ska lösa den situation som har blivit – ja det måste alla parter sätta sig ner och fundera kring. Det kan inte bli på det här sättet, säger Tony Persson till Fotbollskanalen.

Annons

Känner du som polis att ni borde lagt så mycket på resurser på den här matchen eller är det att göra det enkelt för sig och vara efterklok?
- Det känns bedrövligt att vi behöver lägga de här resurserna men när vi inte vet och ser risken att folk kan göra illa sig ja då hamnar vi här. Vi måste kunna ta varandra i hand och komma till ett sådant läge.

Persson säger att man historiskt haft ett väldigt bra samarbete med Dalkurd men även med exempelvis AIK som ofta har stora bortaföljen.

- Vi tog emot AIK förra året, mot Dalkurd. Jag tror det var 3500 AIK:are här då och vi hade en bråkdel av med poliserna i tjänst (Persson vill minnas att det var 16 poliser på matchen). Dels har vi jobbat med Dalkurd och känner dem bra med vår supporterpolis - och vi har alltid haft ett bra samarbete med AIK här uppe. Det är helt fantastiskt när de kommer, de kan säga: ”Det blir lugnt”. Så har vi en bra dialog kring vad de kan göra och hur vi kan stötta. Då känner man på hela stämningen att det inte är någon fara. Där var vi inte riktigt i den här matchen, kände vi. Det var första gången på flera år de möttes. Då blir det så här. Trots att jag jobbat med idrott i 15 år är jag kanske en av de varmaste förespråkarna för att vi ska ha så få arbetande polistimmar på idrott som det bara går. Men då måste vi jobba bra ihop med klubbarna och supportrarna.

Annons

Persson är öppen med att poliserna som arbetade på matchen hade gjort mer nytta för samhället någon annanstans.

- Det är viktiga principer vi pratar om här. Jag skulle kunna säga att: ”Ja, det är klart att alla 56 inte stod där utan att vi tog dem till att göra andra saker”, men jag tycker inte riktigt att det hör till ämnet för vi tog ändå 56 till det här och det är det vi måste diskutera. Så kan vi inte ha det. Vi kan inte ha 56 poliser i Gävle för att spela en fotbollsmatch, det funkar inte. Vi måste hitta ett annat sätt att göra det på.

Han menar samtidigt att i och med att konflikten mellan supportrarna och polis just nu är så infekterad, efter att polisen anammat ett mer offensivt sätt för att få bort ordningsstörningar, så kan det bidra till att myndigheten blir osäker kring styrkan på matcherna.

Annons

- När konflikten är så här blir det lite hängslen och livrem. Det är det jag blir lite rädd för, till slut har du en polisinsatschef som står med hela ansvaret i det här. Då blir man osäker och tar till lite extra så att man är säker.

Fakta

Hela polisens svar:

Poliskostnad för Dalkurd-Syrianska 190506

Poliskostnaden har inte bokförts som en sammanhängande kostnad för Polismyndigheten. Nedanstående kostnader är de faktiska kostnader för inköpta varor och tjänster samt lönekostnader för deltagande poliser i kommendering. Lönekostnaderna är beräknade på snittlönen inom Polismyndigheten, vilket i dagsläget är 190:-/timme. Ingen polis deltog i kommendering på övertid.

Vad gäller resor kan det inte fastställas vad resekostnaderna belastade myndigheten med då samtliga resor genomfördes med Polismyndighetens egna fordon.

Den kostnad som går att specificera är följande:

504 arbetstimmar á 190:-, sammanlagt  95760:-.

Uppstallning av polishästar samt hotellkostnader, c:a 20 000:-

Inköp av vatten och kolhydrathöjare till personal, c:a 5000.-

Detta ger en totalsumma av 116260:-

Till detta tillkommer de kostnader för bränsle, slitage m.m för de fordon som användes vid kommendering. Denna kostnader är ytterst svår att beräkna. En uppskattning är att kommendering genererade en kostnad för kommendering på 130-150000:-.

Publicerad 2019-06-24 kl 15:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto