Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så säger profilerna om Söderstadions sista match: En unik stämning

Superettan

Fotbollskanalen.se har pratat med en rad människor som på olika sätt berörs av Hammarbys sista match på Söderstadion ikväll.
Och alla är eniga - det är stämningen som skapat flest minnen.

KENT HERTZELL
ordförande Hammarby Fotboll AB och Hammarby IF FF

Hur ser din dag ut?
- Jag är på väg från landet in till Söderstadion just nu. Vi börjar redan 16.00 uppe på läktaren men hinner jag tidigare så är det bra. Det beror på trafiken, men fyra ses vi för att äta middag vid hedersläktaren.

Vilket är ditt bästa minne från Söderstadion?
- När vi spelade mot Göteborg (SM-finalen 1982) var väldigt häftigt. Och cupfinalen mot Helsingborg var väldigt speciell.

Vad kommer Söderstadion ha för plats i ditt liv från och med imorgon?
- Fina minnen, det är så man får se det. Egentligen bara fina minnen. Och en stor önskan om att vi kan ta med oss hela stämningen till den nya arenan.

ANNONS

--------------

CHRISTOPHE LALLET
mittfältare

Hur ser din dag ut?
- Jag har fullt fokus på att tagga för matchen. Det är bara tre poäng som gäller. Vad som händer efter slutsignalen får man ta då. Det är klart att det är mycket känslor men jag måste lägga ifrån mig det innan matchen.

Vilket är ditt bästa minne från Söderstadion?
- När jag för första gången fick kliva in som spelare. Premiären mot Halmstad förra säsongen. Det var så oerhört mäktigt och något jag aldrig någonsin kommer att glömma.

Vad kommer Söderstadion ha för plats i ditt liv från och med imorgon?
- Söderstadion kommer alltid att leva vidare med mig och oss i resten av mitt och våra liv. Den har betytt så oerhört mycket för så väldigt många.

--------------

PATRICK EKWALL
programledare TV4 Sport, jobbar med matchen

Hur ser din dag ut?
- Jag kör dit och sen samlas vi klockan halv fyra. I sändningen ska vi prata väldigt mycket om Söderstadion och Hammarby. Kanske kommer Kenta Ohlsson vara där och vi ska försöka hitta några gamla profiler. Vi ska ägna mer tid åt Söderstadion än åt matchen och vi ska ligga kvar i sändning efteråt och försöka spegla det hela så bra det går. Det kan ju bli lite stökigt, alltså rent tv-mässigt, när folk kommer in på planen. Men det får vi lov att hantera.
ANNONS

Vilket är ditt bästa minne från Söderstadion?
- Min första match var 1984 eller 85. Hammarby-Trelleborg. Jag tror att jag låg i lumpen då. Det var inte så mycket folk och ingen vidare stämningt. Kanske 4000 eller 5000 på plats.
Ett annat stort minne är från TV. 1982, SM-finalen som var helt fantastisk. Det var då som resten av Sverige fick upp ögonen för den unika stämning som finns där. Och sen minns jag, också från TV, en match i Uefa- eller cupvinnarcupen mot Köln när Hammarby spelade i snökaos. Det var jävligt bra .(Jean-Paul) Vonderburg fick sitt genombrott och det var många såna sköna spelare.
Sen jobbade jag på SM-guldmatchen mot Örgryte och det var ju otroligt.

Vad kommer Söderstadion ha för plats i ditt liv från och med imorgon?
- Man får inte glömma att det är en ganska ung arena. Det är inte som Malmö Stadion, Råsunda eller Gamla Ullevi. Slutet på 60-talet är inte så jävla gammalt ändå, jag är ju äldre (skratt). Nostalgin som finns är ju publiken på arenan och inte själva arenan. Det är miljön som skapades. Den speciella Hammarby-känslan, det är det som skapade Söderstadion. Andra stora arenor har haft fler stora matcher internationellt och så men här handlar det mer om inraminng. Arenan är ju ganska dassig och sketen. Typisk gammal öststat i betong.
ANNONS
- Jag kommer snarare att minnas stämningen på arenan som ju egentligen inte finns någon annanstans.

--------------

ANDREAS BJUNÉR
journalist/filmare och supporter som just nu arbetar med dokumentären "Vi är bäst ändå" om Hammarbys arenaflytt

Hur ser din dag ut?
- Den frågan får du ställa till Magnus Hagström (supporter och en av två huvudpersoner i filmen). Jag ska filma honom hela dagen. Jag är ganska glad att jag inte behöver tänka på hur min egen dag ser ut. Jag blir nästan lite gråtmild av frågan.
- Magnus säljer program innan och jag följer efter honom och filmar honom även på läktarn. Men jag ska försöka ta ner kameran då och då och andas in det sista. Det är en ambivalent känsla.

Vilket är ditt bästa minne från Söderstadion?
- Det finns olika sätt att se det, men det är klart är guldet är det bästa minnet. Däremot vet jag inte om just den matchen var den bästa inramningen och så. Men guldet 2001, och egentligen hela den hösten. Det var helt fantastiskt. Annars har jag lite personliga minnen som Dan Sahlins premiär eller när Bajen slog Brage 1988, för det var min första match.
ANNONS

Vad kommer Söderstadion ha för plats i ditt liv från och med i morgon?
- För mig är den största ångesten inte att Bajen flyttar utan att arenan ska rivas. Fram till att den rivs kan man alltid komma tillbaka och minnas. Den kanske kommer ha en dystrare framtoning, men det är nog framför allt på matchdagar som det blir jobbigt. När vi ska gå till den nya, rymdskeppet.
- Men när den rivs, då vetefan. Det kommer vara ... Jag vet inte om jag kommer kunna gå på den marken igen.
Publicerad 2013-06-23 kl 11:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto